„Matca”, de Marin Sorescu, în această seară, pe TVR 2 şi TVR+
https://www.ziarulmetropolis.ro/matca-de-marin-sorescu-in-aceasta-seara-pe-tvr-2-si-tvr/

În această seară, de la ora 20:10, pe TVR 2 şi TVR+, iubitorii teatrului tv pot urmări spectacolul „Matca”, de Marin Sorescu, cu Leopoldina Bălănuţă, Mitică Popescu şi Dinu Cernescu în distribuiţie.

Un articol de Petre Ivan|29 februarie 2016

Dramaturg, poet, pictor, eseist, cronicar sportiv, romancier, ministru al Culturii, Marin Sorescu s-a născut în 29 februarie. O zi care apare doar o dată la 4 ani. Așa că în unele biografii apare 19 februarie ca dată a nașterii. Cei mai mulți dintre noi ni-l amintim doar din poeziile pe care le-am studiat la școală.

Sensibil și inteligent, Marin Sorescu a îmbrăcat tot ce a scris în Metaforă sau Umor. Dar nu metaforă înțepată și umor răutăcios. Între el și cititor se stabilește o adevarată complicitate, căci totul este foarte ușor de înțeles. Metafora cea mai alambicată devine, parcă, mai de înțeles prin scriitura lui.

Textele sale arată viața simplă a oamenilor obisnuiți, cu nuanțele care ne fac să fim prezenți în momentul descris. Detaliile pe care nu le sesizăm mereu, atitudinile, gesturile, obiceiurile, trăirile celor din jurul nostru, Sorescu le vede cu o privire caldă și ni le povestește franc.

marin sorescuNu lipseşte mult ca în timpul lecturii să ţi-l închipui ca pe o gheişă care îţi face cu ochiul. Spune ceva şi te îndeamnă să te gândeşti la cu totul altceva. Şi aceasta fără să-ţi pună nici o clipă la îndoială capacitatea de a înţelege –  „Marin Sorescu, cuceritorul”, de Alex. Ştefănescu (România Literară)

Pe 29 februarie, Marin Sorescu ar fi împlinit 80 de ani. Și dacă i-ar fi albit părul, probabil că ar fi semănat cu Einstein.

Matca – de Marin SORESCU

Adaptarea și regia artistică: Dinu CERNESCU

În distribuție:  Leopoldina BĂLĂNUȚĂ, Vasile NIȚULESCU, Mitică POPESCU

Redactor: Marina SPALAS

Scenografia: arh. Teodora DINULESCU

Operator sef:  George GRIGORESCU

Foto: „Matca” de Marin Sorescu – tvr.ro

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".