Matei Vișniec, la Teatrul Dramaturgilor Români
https://www.ziarulmetropolis.ro/matei-visniec-la-teatrul-dramaturgilor-romani/

Teatrul Dramaturgilor Români anunţă deschiderea stagiunii 2018/2019 cu premiera absolută a piesei Despre tandreţe a lui Matei Vişniec într-o montare de excepţie realizată de Felix Alexa, scenografia aparţinând Andradei Chiriac.

Un articol de Petre Ivan|4 septembrie 2018

Spectacolul Despre tandrețe este un mozaic de povești de dragoste contemporane tratate de regizorul Felix Alexa ca un amestec de gravitate și umor rafinat.

Cu o distribuție excepțională –  Șerban Pavlu, Catrinel Dumitrescu, Ada Galeș, Ștefan Iancu și Sandra Ducuță – spectacolul vorbește cu delicatețe despre cât de fragilă și complexă este legătura între ființele umane. 

„Crearea unui Teatru al Dramaturgilor Români este o idee atât de luminoasă şi de necesară! Personal mă bucur enorm să mă văd jucat pe scena acestui teatru, este ca şi cum m-aş întoarce cu 40 de ani în urmă ca să închid un cerc. „Despre tandreţe” este un spectacol născut la incitarea lui Felix Alexa, căruia îi mulţumesc pe această cale. Împreună am ajuns la concluzia că în această lume tot mai violentă şi superficială merită să ne reamintim că undeva există o insulă pe care oricine poate debarca din când în când, dacă vrea să respire puţin, să se distanţeze de vulgaritate şi de fuga spre niciunde. Am putea să o numim Insula Tandreţei. Pe ea vă invităm, dragi spectatori, să petreceţi o oră și jumătate din viaţa dumneavoastră grăbită, şi să reveniţi ori de cîte ori veţi simţi nevoia.” Matei Vişniec

PREMIERA OFICIALĂ:  8, 9 septembrie – ora 19:00 – Sala Ion Băieșu, Teatrul Dramaturgilor Români, Calea Griviței nr. 64-66

Detalii despre programul și evenimentele TDR, aici.

Foto: Matei Vișniec, Teatrul Dramaturgilor Români – facebook

03
/05
/14

Imaginați-vă că ȋn loc de inimă aveți un ceas. Nu bate la fel de puternic, dar rotițele lui măsoară ritmul iubirii. Știți că nu vă permiteți să vă ȋndrăgostiți, altfel mecanismul se va destrăma ca o jucărie uitată ȋn pod la finalul copilăriei. Acum veți ȋnțelege mai bine povestea băiatului care s-a născut ȋn cea mai friguroasă zi din an, cu o inimă ȋnghețată.

02
/05
/14

Secolul XIX a reprezentat o perioadă ȋnsemnată ȋn istoria literaturii spaniole. Ocupația franceză din primele decenii a știrbit avȃntul creativ al spaniolilor. Ȋn 1833 ȋnsă, moartea lui Fernando VII a prilejuit instalarea romantismului prin scriitori ca Ángel de Saavedra sau José Zorrilla. Și cum iubirea a reprezentat dintotdeauna o sursă inepuizabilă de inspirație pentru romantici, ȋn anii 1800 au luat naștere numeroase opere valoroase din care se desprind povești diafane și drame psihologice inedite. 

02
/05
/14

După spectacolul „Hamlet”, sub direcţia de scenă a lui Tompa Gabor, Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, marchează împlinirea a 450 de ani de la naşterea lui William Shakespeare prin difuzarea unei comedii pastorale a autorului: „Cum vă place”, adaptarea şi regia artistică aparţinându-i regretatului om de teatru Olimpia Arghir (premiera tv: 1995).

02
/05
/14

Irina Antonie, Cătălin Babliuc, Ilinca Manolache, Istvan Teglas, Lia Bugnar, Marius Manole și Anghel Damian povestesc, în pauza dintre spectacole, despre avantajele teatrului de cafenea, despre schimbul de emoții cu publicul și despre orele atipice la care sunt programate reprezentațiile.

02
/05
/14

E Shakespeare la Craiova. În mod programatic și internaționalizat, de fix două decenii, de când Emil Boroghină, pe atunci directorul Teatrului Național din Craiova, a fondat Festivalul Internațional Shakespeare. Până acum, spectacolele puteau fi văzute la Craiova și la București, dar - începând cu ediția actuală - cel puțin un spectacol e programat și în alte orașe ale Olteniei. 

01
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Cel mai recent film al lui John Turturro în calitate de regizor și de actor în rol principal, „Fading Gigolo“/„Gigolo de ocazie“, este asemeni stilului de interpretare al realizatorului său: combinație în doze mici de umor, gravitate și o stranie buimăceală.

01
/05
/14

Formaţii de muzică din state precum Olanda, Franţa, Italia, Marea Britanie şi Turcia vor cânta, pe 9 şi 10 mai, în Capitală, alături de fanfara militară română, reprezentată de Muzica Reprezentativă a Armatei, Fanfara Pompierilor ISUMB, de Ziua Europei, la Festivalul Muzicilor de Fanfară.

01
/05
/14

Pe 27 aprilie a jucat în „Lecţia de violoncel“ la Caracal, cu ocazia celei de-a patra ediţii a festivalului de teatru din oraş. Pe 28 aprilie a prezentat la Ploieşti „Confesiuni despre viaţă şi artă“. S-a întors pe 29 aprilie la Caracal, pentru a urca pe scenă în „Egoistul“, producţia TNB. Iar săptămâna aceasta, pe 3, 4 şi 5 mai, va reveni la Teatrul Metropolis, pentru a juca în „Lecţia de violoncel“.

01
/05
/14

Zoli TÓTH, promotorul muzicii neconvenţionale de percuţie din România, incepe turneul “Bach in ShowBiz” pe 30 aprilie. Artistul pregăteşte un spectacol extraordinar cu muzică de Adrian Enescu (pe teme de Johann Sebastian Bach), completată cu un show unic de proiecţii 3D marca “Les Ateliers Nomad”.

01
/05
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 1 mai (1962), la Bucureşti, într-o familie evreiască, s-a născut actriţa Maia Morgenstern? Maia a studiat la Academia de Teatru și Film între 1981 și 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în 1988. Numele ei, Morgenstern, înseamnă în limba germană „Luceafărul de dimineață”.