„Mătușa Julia și condeierul”, pe scenă la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/matusa-julia-si-condeierul-pe-scena-la-timisoara/

Pentru prima dată adaptat pentru teatru, „Mătuşa Julia şi condeierul” de Mario Vargas Llosa, unul dintre cele mai fascinante romane ale literaturii lumii, s-a transformat în spectacol şi va avea premiera vineri, 18 octombrie, de la ora 19, la Studio „Uţu Strugari” al Teatrului Naţional Timişoara.

Un articol de Liliana Matei|18 octombrie 2019

Tumultuoasa, scandaloasa, savuroasa, năstrușnica, de-toți-cunoscuta poveste de dragoste „secretă” dintre tânărul Mario și mătușa sa, Julia, își așteaptă spectatorii în decorul de teatru radiofonic și le propune să fie martori la joaca de-a realitatea pe care o inventează, mai în  glumă, mai în serios, Scriitorul, de-a lungul întregului spectacol.

„Mătușa Julia și condeierul” este un proiect important pentru Teatrul Național din Timișoara, care are pentru prima dată ocazia să propună publicului său întâlnirea teatrală cu Mario Vargas Llosa, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură. Celebru pe plan internațional cu romane care au intrat deja în bagajul cultural de bază – „Orașul și câinii”, „Mătușa Julia și condeierul”, „Povestașul sau Paradisul de după colț”, autor prolific, Mario Vargas Llosa este considerat, alături de Marquez, Borges, Sabato sau Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai literaturii latino-americane.

„Distribuția îi reunește pe  Matei Chioariu,  a cărui charismă și inteligență conferă o dimensiune unică rolurilor pe care le interpretează, Bogdan Spiridon, actor cu spirit ludic ce lasă o urmă de zâmbet în orice scenă, fascinanta și mereu imprevizibila actriță Luminița Tulgara, Cătălin Ursu, actor îndrăgit, binecunoscut publicului din Timișoara, Cristian Szekeres, cu tușele speciale de nostalgică bonomie care îi impregnează rolurile și, nu în ultimul rând, flamboaianta,  Daniela Bostan, actriță pe cât de dinamică, pe atât de empatică”, se arată într-un comunicat al instituției.

Regia spectacolului îi aparține lui Sabin Popescu, acesta fiind și autorul scenariului. Scenografia este semnată de Geta Medinski, sound designul și video designul sunt creația lui Sebastian Hamburger, iar light designul  îi aparține lui Florian Putere.

Următoarele reprezentații sunt programate miercuri, 23 octombrie și joi, 14 noiembrie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari”.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.

06
/01
/15

Filmele propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin de România, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Turcia, Polonia, Italia, Belgia și Canada vor fi proiectate la Cinema Studio din București, între 9 și 15 ianuarie 2015, în săptămâna dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 87-a ediție a premiilor Academiei Americane de Film.

06
/01
/15

Poveștile pline de umor și tâlc din Humuleștiul de altădată revin pe scenă la început de Gerar în spectacolul „Amintiri din Copilărie”, una dintre cele mai recente producții ale Teatrului Ion Creangă – spectacol ce a deschis stagiunea 2014-2015, fiind recompensat de juriul internațional al Festivalului „100, 1.000, 1.000.000 de povești” cu Premiul „Cornel Todea” pentru cel mai bun spectacol, și care a marcat, totodată, debutul regizorului Peter Kerek în teatrul pentru copii.

06
/01
/15

Anul 2015 se anunţă a fi unul plin de evenimente pe scena muzicală din România, artişti internaţionali, îndrăgiţi de publicul român, urmând să concerteze în premieră la Bucureşti. André Rieu, Robbie Williams, Marc Anthony şi OneRepublic sunt doar câteva dintre numele mari anunţate până în prezent.

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

05
/01
/15

„Spitalul comunal”, în regia lui Felix Alexa, de la Teatrul Metropolis, reflectă o societate cangrenată, în care empatia nu este decât o fantomă a umanităţii. Pacienţii devin prizonieri într-un spaţiu claustrant mustind de moarte şi de nebunie. Civilizaţia însăşi se află în exil, încercând să muşte din realitate cu dinţi uzaţi.

05
/01
/15

Anul 2015 aduce în peisajul cinematografic noi proiecte ale unor regizori premiaţi la Cannes, Berlin şi Veneţia, printre filmele româneşti care vor fi lansate în cinema numărându-se thrillere politice, un western balcanic, un documentar animat, dar şi comedii, drame şi pelicule poliţiste.

05
/01
/15

Pyramus & Thisbe 4 You , Căsătoria , Scrisoarea , Allegro, ma non troppo, Conversaţie după înmormântare, Miss Daisy şi şoferul ei, Gulliver în Ţara Piticilor şi multe alte spectacole pe scenele teatrelor bucureştene, în săptămâna 5-11 ianuarie.

02
/01
/15

Nedistribuite în cinematografe, văzute puțin în festivaluri, ignorate nejustificat, filmele de nonficțiune merită o mai mare atenție. La început de an, Ziarul Metropolis vă propune 10 documentare străine din 2013 și 2014, demne de reținut.

01
/01
/15

S-au ivit pe cerul teatrului stele care au lucit orbitor o vreme, care au stârnit admiraţie unanimă. Criticii au făcut prognoze artistice pe termen lung, însă, apoi, luminile lor s-au stins. Cu actorul Gheorghe Dinică nu a fost aşa.