Medalia de onoare şi Morgen – proiectate la Festivalul Filmului European
https://www.ziarulmetropolis.ro/medalia-de-onoare-si-morgen-proiectate-la-festivalul-filmului-european/

Lungmetrajele ,,Medalia de onoare”, de Călin Peter Netzer, şi ,,Morgen”, de Marian Crişan, vor fi proiectate la prima ediţie a Festivalului Filmului European de la Madrid, organizat de EUNIC Spania, informează Institutul Cultural Român (ICR).

Un articol de Andrada Văsii|10 noiembrie 2013

Lungmetrajele „Medalia de onoare“, de Călin Peter Netzer, şi „Morgen”, de Marian Crişan, vor fi proiectate la prima ediţie a Festivalului Filmului European de la Madrid, organizat de EUNIC Spania, informează Institutul Cultural Român (ICR).

Astfel, între 5 şi 30 noiembrie, EUNIC Spania, reţeaua locală a institutelor naţionale de cultură din Europa prezente în capitala Spaniei, organizează un ciclu de filme europene realizate în ultimii ani într-una din cele şapte ţări participante: Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Republica Cehă, România şi Ţările de Jos.

Filmele, care vor putea fi vizionate la Cine Doré din Madrid, au în comun tematica dată prin declararea lui 2013 ca „An european al cetăţenilor”.

„Anul european al cetăţenilor 2013 va aduce în prim-plan drepturile şi avantajele de care se bucură populaţia europeană în calitate de cetăţeni ai UE. Pot fi citate foarte multe exemple, cum ar fi libertatea de a circula, posibilitatea de a locui, de a munci şi de a studia într-o altă ţară din UE, accesul la sistemele sanitare din alte ţări şi protecţia consumatorului”, se arată pe site-ul ICR.

Evenimentul oferă publicului ocazia de a vedea creaţia multor cineaşti ale căror filme nu au rulat în Spania şi de a cunoaşte diverse filmografii europene mai puţin cunoscute publicului local. Institutul Cultural Român sprijină prezenţa a două filme româneşti: „Morgen”, de Marian Crişan, şi „Medalia de onoare„, de Călin Peter Netzer.

Medalia de onoare – un film apreciat peste hotare

Filmul „Medalia de onoare” este o comedie neagră despre Ion (Victor Rebengiuc), un pensionar din România anilor ’90, care primeşte accidental, într-o zi, o medalie de onoare pentru faptele sale eroice din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, vremuri pe care bătrânul abia şi le mai aminteşte.

Odată primită, medalia îl face pe Ion să îşi reexamineze întreaga viaţă – se gândeşte acum că poate nu a fost un învins. Poate că viaţa sa înseamnă, de fapt, mai mult. Pentru doar câteva momente, medalia îl face să se simtă apreciat de cei din jurul lui. Din păcate, pentru doar câteva momente Ion este un om împlinit.

Medalia de onoare

Victor Rebengiuc în „Medalia de onoare“

Debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, „Morgen”, spune povestea unui bărbat – Nelu (Andras Hathazi) care trăieşte la graniţa româno-ungară şi care, într-o zi, „pescuieşte” un emigrant ilegal turc (Yilmaz Yalcin), notează Mediafax.

Acesta îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa „mâine” („morgen”, în limba germană, n.r.).

Foto credit: Cinemagia, Medalia de onoare

11
/06
/14

Cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) s-a încheiat spectaculos pe 8 iunie, cu premiera mult-așteptată a filmului Boyhood (r. Richard Linklater) la care au asistat aproape 2000 de spectatori, în Piața Unirii din Cluj. În cele 10 zile de festival, TIFF-ul a transformat orașul într-un imens centru cultural, cu sute de proiecții, lansări, concerte, masterclass-uri și dezbateri.

10
/06
/14

Ziarul Metropolis şi MediaPro Distribution te trimit la film! Participă la concurs şi poţi câştiga 3 invitaţii duble pentru filmul „Legendele din Oz: Întoarcerea lui Dorothy”, la Cinema City Sun Plaza din Bucureşti.

04
/06
/14

Prima jumătate a TIFF 13 a însemnat, personal, cinci zile cu destule filme bune (noi), câteva mari filme (vechi), două-trei rateuri, un concert-eveniment care a reînviat „Crucișătorul Potiomkin” (1925), o conferință pentru salvarea cinematografelor de stat și o neîntreruptă alergătură între săli de proiecție.

04
/06
/14

Cinema-Edu împreună cu echipa de film a liceului Lazăr invită liceenii să călătorească în lumea filmelor ALTFEL. Cinema-Edu este cel mai extins proiect de educație cinematografică și socială din țară, care a ajuns la ediția a IV-a.

03
/06
/14

Caravana Metropolis – Cinema in aer liber debuteaza vara aceasta, in premiera, la Teatrul de Vara din Targu-Mures (Piata Trandafirilor nr. 42), in perioada 5 - 8 iunie. De joi pana duminica, de la ora 21.30, muresenii sunt primii norocosi care vor putea viziona cele mai aclamate filme europene si de autor din ultimul an, unele proiectate in premiera nationala.

02
/06
/14

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber poposeşte vara aceasta, pentru al treilea an la rând, în Piaţa Sfatului din Braşov, în perioada 10 - 15 iunie. De marţi până duminică, începând cu ora 21.30, braşovenii vor putea viziona o selecţie de excepţie de filme europene şi de autor, sub cerul liber.

02
/06
/14

Prima și cea mai amplă campanie menită să responsabilizeze publicul și autoritățile și să găsească soluții pentru refacerea rețelei de cinematografe din România, „Salvați Marele Ecran!”, lansează un apel de strângere de fonduri pentru Depozitul de Filme.

01
/06
/14

INTERVIU Într-un interviu acordat Ziarului Metropolis la Cluj, cu ocazia conferinței ”Salvați Marele Ecran” din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai-8 iunie), președintele TIFF și regizorul Tudor Giurgiu a explicat de ce trebuie salvate cinematografele din țară și cum vrea să facă acest lucru.

31
/05
/14

Cea de-a 13-a ediție (30 mai-8 iunie) a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a găzduit sâmbătă conferința internațională Salvați Marele Ecran, ca parte a unei campanii începute în luna martie.

31
/05
/14

CRONICĂ DE FILM. „Walesa”, cel mai nou film al lui Andrzej Wajda, este un exercițiu de admirație care, prin amestecul său vioi de reconstituire istorică și imagini-document, încununează preocuparea de-o viață a consacratului cineast polonez de a cerceta trecutul țării sale.