MELODIA ZILEI. Unchained Melody (și nenumăratele sale versiuni)
https://www.ziarulmetropolis.ro/melodia-zilei-unchained-melody-si-nenumaratele-sale-versiuni/

Pe 2 iulie 2007 înceta din viaţă compozitorul american Hy Zaret, cel care a scris versurile hitului „Unchained Melody”, unul dintre cele mai des înregistrate refrene ale secolului 20, cu peste 500 de versiuni cântate în sute de limbi.

Un articol de Petre Ivan|2 iulie 2018

Printre primele variante apărute s-au numărat cea din 1955, pentru coloana sonoră a unui film intitulat „Unchained”. Cântecul era interpretat de baritonul Todd Duncan.

Les Baxter a înregistrat o variantă instrumentală a piesei care a ajuns pe locul 2 în topuri. L-a urmat Al Hibbler și varianta sa vocală care a urcat până pe locul trei.

Cel care a urcat melodia pe prima poziție a topurilor britanice a fost Jimmy Young.

Harry Belafonte a interpretat-o și el la gala de decernare a premiilor Oscar din 1956, după ce melodia obținuse locul cinci la categoria “Cel mai bun cântec original”.

A revenit în actualitate odată cu versiunea produsă de Phil Spector în 1965, pe care a încredințat-o grupului The Righteous Brothers. A ajuns a patra în topul muzical Bilboard, înregistrând o revenire spectaculoasă pe locul 19, în anul 1990, când a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului “Ghost”.

În același an, „Unchained Melody” a fost cel mai bine vândut single din Marea Britanie și Australia.

Peste cinci ani, în 1995, varianta interpretată de Robson Green & Jerome Flynn a fost inclusă pe coloana sonoră a serialului „Soldier Soldier”. Lansată, mai apoi, ca single, melodia a ajuns pe prima poziție în Marea Britanie, devenind una dintre cele mai vândute din toate timpurile.

„Unchained Melody” a fost de patru ori în topurile Marii Britanii, și de fiecare dată interpretată de alți artiști.

LeAnn Rimes se numără și ea printre artiștii care au înregistrat-o, apărând pe albumul din 1997, „Unchained Melody: The Early Years”.

Trupa U2 are, de asemenea, o versiune inclusă pe partea B a single-ului „All I Want Is You” din anul 1989.

Printre numele sonore care au ales să interpreteze la un moment dat acest hit sunt Tom Jones, Kenny Rogers, Joe Dolan, Smokie, Air Supply, Heart.

De amintit și faptul că pe 21 iunie 1977, cu șase săptămâni înainte de moartea sa, Elvis Presley a interpretat „Unchained Melody” în ultima apariție la televiziune

(sursa: romanticfm.ro)

Foto: Elvis Presley cântând  „Unchained Melody” – facebook

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

20
/08
/20

Zoltán András, solistul formației Sarmalele Reci, povestește cum a luat naștere un proiect muzical curajos, puțin neobișnuit pentru publicul din România, intitulat Jazzappella, cu care va participa la Sibiu Jazz Festival vineri, pe 21 august.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.

29
/07
/20

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al instituției în perioada 2012-2019.