MELODIA ZILEI. Unchained Melody (și nenumăratele sale versiuni)
https://www.ziarulmetropolis.ro/melodia-zilei-unchained-melody-si-nenumaratele-sale-versiuni/

Pe 2 iulie 2007 înceta din viaţă compozitorul american Hy Zaret, cel care a scris versurile hitului „Unchained Melody”, unul dintre cele mai des înregistrate refrene ale secolului 20, cu peste 500 de versiuni cântate în sute de limbi.

Un articol de Petre Ivan|2 iulie 2018

Printre primele variante apărute s-au numărat cea din 1955, pentru coloana sonoră a unui film intitulat „Unchained”. Cântecul era interpretat de baritonul Todd Duncan.

Les Baxter a înregistrat o variantă instrumentală a piesei care a ajuns pe locul 2 în topuri. L-a urmat Al Hibbler și varianta sa vocală care a urcat până pe locul trei.

Cel care a urcat melodia pe prima poziție a topurilor britanice a fost Jimmy Young.

Harry Belafonte a interpretat-o și el la gala de decernare a premiilor Oscar din 1956, după ce melodia obținuse locul cinci la categoria “Cel mai bun cântec original”.

A revenit în actualitate odată cu versiunea produsă de Phil Spector în 1965, pe care a încredințat-o grupului The Righteous Brothers. A ajuns a patra în topul muzical Bilboard, înregistrând o revenire spectaculoasă pe locul 19, în anul 1990, când a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului “Ghost”.

În același an, „Unchained Melody” a fost cel mai bine vândut single din Marea Britanie și Australia.

Peste cinci ani, în 1995, varianta interpretată de Robson Green & Jerome Flynn a fost inclusă pe coloana sonoră a serialului „Soldier Soldier”. Lansată, mai apoi, ca single, melodia a ajuns pe prima poziție în Marea Britanie, devenind una dintre cele mai vândute din toate timpurile.

„Unchained Melody” a fost de patru ori în topurile Marii Britanii, și de fiecare dată interpretată de alți artiști.

LeAnn Rimes se numără și ea printre artiștii care au înregistrat-o, apărând pe albumul din 1997, „Unchained Melody: The Early Years”.

Trupa U2 are, de asemenea, o versiune inclusă pe partea B a single-ului „All I Want Is You” din anul 1989.

Printre numele sonore care au ales să interpreteze la un moment dat acest hit sunt Tom Jones, Kenny Rogers, Joe Dolan, Smokie, Air Supply, Heart.

De amintit și faptul că pe 21 iunie 1977, cu șase săptămâni înainte de moartea sa, Elvis Presley a interpretat „Unchained Melody” în ultima apariție la televiziune

(sursa: romanticfm.ro)

Foto: Elvis Presley cântând  „Unchained Melody” – facebook

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu