Michel Hazanavicius, acuzat de plagiat pentru scenariul filmului „Artistul”
https://www.ziarulmetropolis.ro/michel-hazanavicius-acuzat-de-plagiat-pentru-scenariul-filmului-artistul/

Michel Hazanavicius, regizorul peliculei „Artistul”, din 2011, premiată cu cinci statuete Oscar, este acuzat de un scenarist că a plagiat o poveste pe care acesta a scris-o în 1998.

Un articol de Petre Ivan|3 septembrie 2014

Michel Hazanavicius a respins acuzaţiile şi a declarat pentru siteul francez hexagones.fr, care a difuzat primul informaţia, că are „conştiinţa curată ca lacrima”.

„Scenariul (acuzatorului, n.r.) nu are nimic de-a face cu filmul meu, nici cu scenariul pe care l-am scris eu” a declarat regizorul francez într-o declaraţie pentru AFP, citată de Meidafax.

Acţiunea în justiţie este îndreptată şi împotriva companiei de producţie „La petite reine”, a lui Thomas Langmann, unul dintre cei mai importanţi producători francezi, fiu al regizorului Claude Berri. Avocatul lui Langmann a declarat pentru AFP că clientul său „nu este deloc îngrijorat”.

Acuzaţiile de plagiat sunt aduse de Christophe Valdenaire care susţine pe site-ul propriu că este autorul unui scenariu de lungmetraj, intitulat „Timidity, la Symphonie du Petit Homme”, un film mut în alb negru, un omagiu adus trecerii de la filmul mut la filmul cu sunet, „a cărui prima versiune datează din 1998 şi pentru care cererile de finanţare au început în urmă cu 13 ani”.

Scenaristul spune că a vorbit cu actriţa Bérénice Béjo, care joacă rolul principal feminin în „Artistul” şi este soţia lui Michel Hazanavicius, ca să-l pună în legătură cu

The Artist şi Michel Hazanavicius

The Artist şi Michel Hazanavicius

regizorul francez „la momentul potrivit”.

După ce a văzut filmul lui Hazanavicius, Christophe Valdenaire spune că pelicula acestuia conţine „numeroase asemănări incontestabile”, lucru respins de regizorul francez.

„Nu ştiu în ce măsură este convins că aş fi plagiat, dar adevărul este că scenariul lui nu are nicio legătură. Pe de altă parte, are tot dreptul de a mă acuza, iar eu am dreptul de a mă apăra. Cel mai bun răspuns pe care îl pot da este: citiţi scenariul lui şi comparaţi filmele!”, a spus Hazanavicius.

Prima audiere judecătorească pe fond în acest caz va avea loc în 2015.

Filmul care i-a adus celebritatea

Lungmetrajul „Artistul”, regizat de francezul Michel Hazanavicius, a fost recompensat, în 2012, la Hollywood, cu cinci premii Oscar, inclusiv la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” şi „cel mai bun actor în rol principal”. Actorul francez Jean Dujardin, care interpretează rolul principal, a primit şi premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes, în 2011. Hazanavicius a mai fost recompensat pentru acest film şi cu premiul Cesar, dar şi cu trofeul Sindicatului regizorilor americani.

Filmul, turnat în alb negru, spune povestea unui actor din epoca filmului mut, George Valentin (Jean Dujardin), îngrijorat că va fi dat uitării odată cu apariţia filmelor cu sonor şi care se îndrăgosteşte de tânăra dansatoare pe cale de afirmare Peppy Miller (Bérénice Bejo). O coproducţie Franţa/ Belgia, „Artistul” aduce un omagiu filmelor mute hollywoodiene.

Foto cu Michel Hazanavicius şi Artistul – Cinemagia

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.