Mihai Constantinescu, invitatul lui Patapievici. Se reiau întâlnirile Inapoi la argument
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-constantinescu-invitatul-lui-patapievici-se-reiau-intalnirile-inapoi-la-argument/

Joi, 24 septembrie, ora 19.00, se reiau întâlnirile Înapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici. Tema acestei ediţii este „Privind înapoi cu plăcere. Festivalul Enescu la a XXII-a ediţie“. Invitatul special este Mihai Constantinescu, directorul executiv al festivalului.

Un articol de Petre Ivan|23 septembrie 2015

Inapoi la argument / Mihai Constantinescu, general manager Artexim, este director executiv al Festivalului Internațional „George Enescu“ din 1991.

De atunci, impresionanta reuniune de orchestre, dirijori și interpreți, care avea loc inițial o dată la trei ani, și-a mărit frecvența. Din doi în doi ani, ne trecem în agendă concertele și recitalurile preferate din festival. Sălile sunt arhipline, iar pentru unele concerte biletele sunt epuizate în câteva minute.

În acest moment Festivalul Enescu este considerat al treilea în lume, după BBC Proms și Festivalul de la Lucerna.

Este cu siguranță marele merit al echipei coordonate de Mihai Constantinescu. Și rezultatul faptului că, începând din 1998, în funcțiile de președinți onorifici și directori artistici au fost atrase nume importante ale muzicii clasice: lordul Yehudi Menuhin, dirijorul Lawrence Foster, compozitorul și pianistul Roman Vlad, dirijorul Cristian Mandeal sau Ioan Holender, director al Operei din Viena până în 2010.

În 2017 aceste poziții vor fi preluate de dirijorii Zubin Mehta și Vladimir Jurowski.

În 2015 prezenţele de neratat au fost, după 15 ani de discuţii, Orchestra Filarmonicii din Berlin, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, San Francisco Symphony – în premieră în Festival, Filarmonica din Viena, Orchestra Operei din Munchen, Staatskapelle Dresden – dirijată de Christian Thielemann, London Symphony Orchestra – dirijată de Ion Marin, Orchestra din Sankt Petersburg, Filarmonica din Viena, Filarmonica din Monte Carlo. Celebrul dirijor Zubin Mehta a revenit în 2015 la festival, alături de Israel Philharmonic.

Soliștii așteptați ai ediției 2015 au fost legendarul Murray Perahia, care a fost prezent şi în 2013, violonista Anne-Sophie Mutter, pianiștii Arcadi Volodos, Maria Joao Pires, Elisabeth Leonskaja, Fazyl Say, Yfrem Bronfman, Andras Schiff, Pierre Laurent Aimard.

Evenimentul va fi transmis live pe site-ul www.humanitas.ro. ​

Foto: Inapoi la argument, Horia-Roman Patapievici, Mihai Constantinescu – humanitas.ro

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu