Mihai Eminescu, omagiat la TVR printr-un program special
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-eminescu-omagiat-la-tvr-printr-un-program-special/

Ca în fiecare an, de 15 ianuarie, Televiziunea Română oferă telespectatorilor momente speciale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Filme documentare, emisiuni de reportaje, momente poetice sau dezbateri culturale despre viaţa şi opera “Luceafărului poeziei româneşti” se regăsesc în programele de miercuri la TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online pe portalul TVR+.

Un articol de Petre Ivan|14 ianuarie 2015

Mihai Eminescu / Astfel, TVR 2 şi TVR HD îşi invită telespectatorii, de la ora 12.00, la Gala Naţională de Poezie 2014 – ediţia a IV-a. Evenimentul, desfăşurat în Sala Unirii de la Alba Iulia, a reunit cei mai apreciaţi 20 de poeţi contemporani români, selectaţi de criticul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, în ceea ce s-a numit „Lista lui Manolescu”.

Ca o premieră, la această ediţie, actorul Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, a susţinut un amplu recital din Eminescu şi Creangă, iar tinerii muzicieni Liviu Cernat şi Ovidiu Pârjol au punctat, sonor, momentele poetice (acest eveniment va fi transmis de TVR HD şi de la ora 19.00).

De la ora 19.00, TVR 2 a programat documentarul Eminescu, realizat de Miruna Moraru şi Virgil Diaconescu. Aşa cum cei doi declară, programul este „o invitaţie de a călători prin universul poetic eminescian, alături de personalităţi ale culturii noastre, de ieri şi de astăzi.

O înâlnire cu o creaţie uriaşă, privită prin ochii contemporaneităţii, la 164 de ani de la naşterea acestui simbol al literaturii române” (acest documentar va fi transmis şi de TVR Internaţional de la ora 15.00).

Poetul naţional este omagiat şi în programul TVR 3 unde, de la ora 18.00, telespectatorii pot urmări o ediţie specială a emisiunii Cap de afiş, dedicată poeziei lui Eminescu. Realizată de Studioul teritorial Iaşi, emisiunea cuprinde un recital din lirica eminesciană, în interpretarea actorului mihai eminescuDorel Vişan.

TVR Internaţional a programat de la ora 9.00 emisiunea Mărturii despre Eminescu – cu înregistrări excepţionale ale lui Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, George Călinescu, Alexandru Philippide, Zoe Dumitrescu Buşulenga, Grigore Vieru.

Tot la TVRi, de la ora 9.30, realizatorul Doru Ionescu vă propune un inedit Remix – Pe versuri de Mihai Eminescu Este vorba de melodii interpretate de Romanticii, Sincron şi Cornel Fugaru, Olimpic 64, Roşu şi Negru, Rock Filarmonica Oradea, Sideral, Mondial, Pro Musica, Doru Tufiş, Savoi, Stepan Project şi Florian Chelu.

De la ora 18.00, TVRi vă invită să urmăriţi documentarul Clipa cea repede, cu mărturii ale biografiei literare eminesciene.

Documentarul urmăreşte traseul vieţii lui Eminescu prin aproape toate locurile în care a trăit şi a lucrat. ,,Am încercat să reconstituim biografia lui Eminescu, pornind din Ipoteşti şi apoi trecând prin celelalte locuri dragi poetului, cu imagini inclusiv din Viena şi Berlin. Îmi amintesc, la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Sibiu, într-un registru de vizitatori, am găsit în original semnătura lui Mihai Eminescu datând din 1869”, declară Sandrino Gavriloaia, realizatorul documentarului.

Foto: Mihai Eminescu – wikipedia

02
/12
/16

Scriitorul nipon Haruki Murakami va publica viitorul său roman în luna februarie, după cum a anunțat editura sa, care însă nu a dezvăluit titlul și nici subiectul viitoare cărți. În 2015, Murakami a publicat “Men Without Women”, o colecție de șase povestiri scurte, dintre care una inedită și celelalte cinci apărute deja într-o revistă literară.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

27
/11
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale din strada Rivoli 18, de la Paris, aflaţi care e locul preferat de citit al unuia dintre cei mai cunoscuți eseiști și critici de teatru ai lumii, scriitorul George Banu.

25
/11
/16

Lolita, Un veac de singurătate și În căutarea timpului pierdut se regăsesc pe lista celor mai bune cărți ale secolului XX, în timp ce dintre operele secolului XIX au fost alese, printre altele: Război şi pace, Madame Bovary sau Marile Speranţe. Cei care au votat acest inedit top sunt 125 de autori celebri ai zilelor noastre, iar preferințele lor figurează în cartea "The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books", scrisă pentru uzul cititorilor.

23
/11
/16

Editura Humanitas Fiction vă invită sâmbătă, 26 noiembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu la o întâlnire dedicată lui Bob Dylan, după ce Academia Suedeză i-a acordat premiul Nobel pentru literatură „pentru crearea unei noi expresii poetice în marea tradiție a muzicii americane”.

22
/11
/16

Fanii din România ai scriitorului Gabriel García Márquez vor putea vedea în curând (cu siguranţă nu pe marile ecrane autohtone), documentarul despre autorul “veacului de singurătate”, lansat în cinematografele din cele două Americi şi în Spania în primăvara acestui an.

22
/11
/16

Zilele trecute, în cadrul Târgului de carte Gaudeamu, a fost acordat Premiul PEN România 2016, ex aequo, scriitorilor Cristian Teodorescu, pentru romanul Șoseaua virtuții. Cartea cîinelui (Editura Cartea Românească, 2015) și Bogdan Ghiu, pentru Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest) (Editura Cartea Românească, 2015).

21
/11
/16

"Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei" de Lucian Boia, "Inocenții" a Ioanei Pârvulescu, sau "Jamila Cuisine" de Geanina Staicu-Avram, au fost câteva dintre cele mai vândute titluri ale ediției din acest an ale Târgului Internațional Gaudeamus, desfășurat în perioada 16 — 20 noiembrie

21
/11
/16

Petre Ispirescu, cunoscutul povestitor și folclorist român, nu a frecventat școala, a fost încarcerat şi, până la vârsta de 50 de ani (s-a stins din viață la 57), nu a părăsit niciodată localitatea natală.

18
/11
/16

Cartea „Cronica vieții mele: volumul întâi” (traducere din limba engleză de Dan-Silviu Boerescu) a fost publicată la Editura Humanitas în anul 2015.

15
/11
/16

În cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, la editura Curtea Veche Publishing va avea loc o triplă lansare de carte dedicată Casei Regale a României, în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României.