Mihai Măniuțiu, 61
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-maniutiu-61/

Unul dintre cei mai importaní regizori români de teatru a împlinit, astăzi, 61 de ani. Născut la 30 octombrie 1954, la Cluj-Napoca, Măniuţiu a absolvit, în 1978, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, specializarea regie de teatru, la clasa Cătălinei Buzoianu.

Un articol de Petre Ivan|30 octombrie 2015

Mihai Măniuțiu a fost regizor la Teatrul Național din Cluj-Napoca, din 1978 până în 2009, dar a participat la numeroase proiecte teatrale și pe alte scene din Capitală, din țară și din străinătate. În 2006, a devenit doctor în teatru, cu lucrarea ”Introducere în filosofia artei actorului”.

Cariera sa didactică include experiența de profesor în cadrul instituției britanice European Directors School, Leeds (martie-aprilie 2006), și de visiting professor în Drama Department, Universitatea California Irvine, SUA (ianuarie-martie 2009).

În prezent, este profesor universitar doctor la Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, și ocupă funcția de manager al Teatrului Național Cluj-Napoca.

Trăiesc într-o ţară bezmetică, dar în care eu mă recunosc şi pe care o recunosc… – Mihai Măniuțiu

Palmaresul regizorului cuprinde zeci de versiuni scenice și dramatizări, montate pe scenele bucureștene ale teatrelor ”Național”, ”Bulandra”, ”Odeon”, ”Act”, ”Metropolis” sau pe cele din provincie (Târgu Mureș, Iași, Oradea, Sibiu, Cluj, Timișoara, Arad, Brașov, Constanța etc.).

Mihai Măniuțiu

Mihai Măniuțiu

Urmărindu-i cariera pe axa timpului, se poate observa că, din 2005, regizorul nu a mai montat la București și a evoluat, în mare parte, în spațiul teatral al Clujului. A argumentat, într-un interviu, că doar în provincie se mai găsesc ”condițiile propice pentru un teatru laborator, în care să lucrezi câte 12-14 ore pe zi cu actori care nu aleargă, între două repetiții, la televiziune sau la radio”.

Sunt teatre în București unde se lucrează în același stil, vezi același tip de teatru; eu adorm în primele cinci minute. E un teatru care nu mă deranjează, pentru că dorm tot timpul. În majoritatea sălilor din București, am un somn foarte, foarte plăcut. – Mihai Măniuțiu

În 1998 și 2002 a primit Premiul pentru cel mai bun regizor al anului, la Gala Premiilor UNITER. A obținut premiul pentru cel mai bun regizor, cu spectacolele ”Exact în același timp” (Premiile UNITER, 2003) și ”Experimentul lui Iov” (Premiile UNITER, 2004).

În 2014, Mihai Măniuțiu a fost distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate regizorală.

De asemenea, Mihai Măniuțiu a publicat numeroase volume de povestiri, ultimu dintre acestea – Aventurile hingherului în Balkanya, lansat, zilele trecute, la Editura Humanitas.

Când scriu, trebuie să scriu penbtru că fac febră. E ca şi cum aş face febră, trebuie să scriu, trebuie să scot virusul care e în mine, iar modul de a scăpa de acest virus, de a mă trata de această febră, e scrisul. – Mihai Măniuțiu

Foto: Mihai Măniuțiu – facebook

24
/02
/21

Legendarul actor al Teatrului Nottara, Alexandru Repan, sărbătorește, vineri, 26 februarie 2021, 81 de ani pe scena vieții. Spectacolul Efecte colaterale de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, îl aduce în fața publicului chiar la aniversare. În foaierul Sălii Horia Lovinescu, o expoziție de fotografie aduce laolaltă instantanee impresionante cu cele mai importante roluri interpretate de Alexandru Repan pe scena Teatrului Nottara.

07
/02
/20

Născut în 1955, la Piatra Neamț, regizorul Alexandru Dabija împlinește pe 13 februarie 65 de ani, prilej cu care Casa de Producție TVR vă invită să urmăriți una dintre comediile cele mai spumoase ale anilor ’90, „Scapino” de Molière, în regia sa.

23
/09
/19

"Eu, George din Moreni, am trăit în România visul american!", spunea George Mihăiță, într-un interviu din 2018.  Actorul și directorul Teatrului de Comedie împlineşte astăzi 71 de ani.

03
/09
/19

Născut într-o zi de 2 septembrie (1964) la Beirut, în Liban, actorul din Matrix, Point Break, Speed sau The Devil's Advocate a împlinit, ieri, 55 de ani. Zilele trecute a fost confirmată oficial informația conform căreia Trilogia Matrix va avea o continuare. Filmul îi va avea în distribuție și de această dată pe Keanu Reeves și Carrie-Anne Moss.

26
/08
/19

Anna Szeles, una dintre cele mai fermecătoare actrițe din cinematografia românească, a împlinit 77 de ani. Actriţa de origine maghiară a fost omagiată la Festivalului Internațional de Film Transilvania 2018, unde a primit Premiul pentru întreaga carieră.

23
/08
/19

"Îmi place poza asta pentru că-l înfățișează pe Andrei Pleșu așa cum îl cunosc eu: un om ludic, firesc, lipsit de bățoșenia pe care unii ar crede că o impune statutul lui și, în același timp, un om cald, deschis, integrator. Tot așa e și ca om de cultură, iar prezența sa în spațiul cultural de la noi (nu numai prin cărțile lui, dar și prin instituțiile pe care le-a creat) ne-a ajutat enorm să regăsim sau să reconstruim normalitatea. Mulțumim, Andrei Pleșu! La mulți ani!" - Cezar Paul-Bădescu. Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu împlineşte, astăzi, 71 de ani.

13
/08
/19

"Blondele sunt cele mai potrivite victime. Ele sunt asemeni zăpezii virgine în care ies la iveală urmele însângerate." - Alfred Hitchcock. Se împlinesc, astăzi, 120 de ani de la nașterea cineastului considerat „maestrul suspansului”. 

12
/08
/19

“Cred că nu am trăit degeaba. Am lăsat ceva în urmă. Am învăţat de la viaţă că demnitatea, cinstea şi generozitatea se plătesc foarte scump.” – Tamara Buciuceanu-Botez. Doamna comediei româneşti a împlinit, zilele trecute, 90 de ani!

05
/08
/19

“Cred că am devenit, astăzi, persoana care mi-am dorit să fiu. Am învăţat că, indiferent cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta. Am învăţat că trebuie să te desparţi de cei dragi prin cuvinte calde. S-ar putea să fie ultima oară când îi vezi… Am învăţat să iubesc ca să pot fi iubită!” – Cezara Dafinescu, actrita care, ieri, şi-a serbat cea de-a 71 -a aniversare!

01
/08
/19

“Copilăria este cadoul ce ni-l face viaţa pentru ce vom avea de îndurat. Mi-e dor de tot, de nedeile satelor, unde mâncam colaci sfinţiţi, caltaboşi, sugiuc, turtă dulce şi mai ales îngheţată colorată de la ţigani.” – Horaţiu Mălăele. Artistul (actor, regizor, caricaturist, pictor şi scriitor) Horațiu Mălăele a împlinit, astăzi, 67 de ani. La mulți ani!

16
/04
/19

"Nu sunt nostalgică, obişnuiesc să privesc înainte, dar îmi e dor de momentele magice petrecute cu Visconti şi Fellini." - Claudia Cardinale. Celebra actriţă italiană a împlinit 81 de ani.

25
/03
/19

“Între pasiune şi suferinţă asemănarea este atât de mare încât, de-a lungul timpului, oamenii au ajuns să le confunde şi să le boteze cu acelaşi cuvânt: patimă, a pătimi. O ironie filologică.” – Ana Blandiana . Astăzi, de Buna Vestire, una dintre cele mai graţioase şi puternice voci din poezia feminină românească împlineşte 77 de ani.

14
/02
/19

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, împlinește 51 de ani, pe 15 februarie. Șase artiști care au un impact uriaș asupra repertoriului teatrului: directorul de scenă Victor Ioan Frunză, scenografa Adriana Grand, regizoarea Chris Simion-Mercurian, actrița, regizoarea și dramaturgul Lia Bugnar, actorul și regizorul Emanuel Pârvu și dramaturgul și regizorul Mimi Brănescu, povestesc câteva întâmplări cu George Ivașcu.

10
/02
/19

„Când am început jucam la amatori, îl imitam pe Beligan. Doar când am dat examen la Institut, mi s-a spus «mă, tu îl imiți pe Beligan!». Și atunci mi-am dat seama și am căutat să scap de chestia asta.” , spune Victor Rebengiuc, actorul care a împlinit, astăzi, 86 de ani.