Mihai Măniuțiu, 61
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-maniutiu-61/

Unul dintre cei mai importaní regizori români de teatru a împlinit, astăzi, 61 de ani. Născut la 30 octombrie 1954, la Cluj-Napoca, Măniuţiu a absolvit, în 1978, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, specializarea regie de teatru, la clasa Cătălinei Buzoianu.

Un articol de Petre Ivan|30 Octombrie 2015

Mihai Măniuțiu a fost regizor la Teatrul Național din Cluj-Napoca, din 1978 până în 2009, dar a participat la numeroase proiecte teatrale și pe alte scene din Capitală, din țară și din străinătate. În 2006, a devenit doctor în teatru, cu lucrarea ”Introducere în filosofia artei actorului”.

Cariera sa didactică include experiența de profesor în cadrul instituției britanice European Directors School, Leeds (martie-aprilie 2006), și de visiting professor în Drama Department, Universitatea California Irvine, SUA (ianuarie-martie 2009).

În prezent, este profesor universitar doctor la Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, și ocupă funcția de manager al Teatrului Național Cluj-Napoca.

Trăiesc într-o ţară bezmetică, dar în care eu mă recunosc şi pe care o recunosc… – Mihai Măniuțiu

Palmaresul regizorului cuprinde zeci de versiuni scenice și dramatizări, montate pe scenele bucureștene ale teatrelor ”Național”, ”Bulandra”, ”Odeon”, ”Act”, ”Metropolis” sau pe cele din provincie (Târgu Mureș, Iași, Oradea, Sibiu, Cluj, Timișoara, Arad, Brașov, Constanța etc.).

Mihai Măniuțiu

Mihai Măniuțiu

Urmărindu-i cariera pe axa timpului, se poate observa că, din 2005, regizorul nu a mai montat la București și a evoluat, în mare parte, în spațiul teatral al Clujului. A argumentat, într-un interviu, că doar în provincie se mai găsesc ”condițiile propice pentru un teatru laborator, în care să lucrezi câte 12-14 ore pe zi cu actori care nu aleargă, între două repetiții, la televiziune sau la radio”.

Sunt teatre în București unde se lucrează în același stil, vezi același tip de teatru; eu adorm în primele cinci minute. E un teatru care nu mă deranjează, pentru că dorm tot timpul. În majoritatea sălilor din București, am un somn foarte, foarte plăcut. – Mihai Măniuțiu

În 1998 și 2002 a primit Premiul pentru cel mai bun regizor al anului, la Gala Premiilor UNITER. A obținut premiul pentru cel mai bun regizor, cu spectacolele ”Exact în același timp” (Premiile UNITER, 2003) și ”Experimentul lui Iov” (Premiile UNITER, 2004).

În 2014, Mihai Măniuțiu a fost distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate regizorală.

De asemenea, Mihai Măniuțiu a publicat numeroase volume de povestiri, ultimu dintre acestea – Aventurile hingherului în Balkanya, lansat, zilele trecute, la Editura Humanitas.

Când scriu, trebuie să scriu penbtru că fac febră. E ca şi cum aş face febră, trebuie să scriu, trebuie să scot virusul care e în mine, iar modul de a scăpa de acest virus, de a mă trata de această febră, e scrisul. – Mihai Măniuțiu

Foto: Mihai Măniuțiu – facebook

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

26
/11
/18

„Asta vreau în rai... cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. Legendara cântăreaţă a împlinit, astăzi, 79 de ani. În cei 50 de ani de activitate „regina rock and roll-ului“, considerată  una dintre cele mai bune cântăreţe din istorie, a vândut peste 200 de milioane de albume și a fost recompensată cu opt premii Grammy.

07
/11
/18

”Sunt cu doi ani mai mare decât țara mea și mă doare să văd că țara mea suferă. Dar îmi pun speranța în cei care vin după mine. În copii! Speranța că vor trăi demn și se vor putea bucura de roadele strădaniei lor ca adulți. La Centenarul ei, România nu arată bine – este mai dezbinată, mai fragilă, mai șubredă ca oricând. Și dincoace și dincolo de Prut!” - Mihai Șora, la împlinirea vârstei de 102 ani...

02
/11
/18

În cinstea actriţei Dorina Lazăr, după 30 de ani de la prima difuzare, Casa de Producţie TVR vă invită să urmăriţi spectacolul „Plicul”, de Liviu Rebreanu.  Născută pe 7 noiembrie 1940, Dorina Lazăr a absolvit IATC, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, la clasa profesorului Ion Finteșteanu, asistenţii acestuia fiind Sanda Manu şi Dem Rădulescu. 

01
/11
/18

“Fără falsă modestie: nu cred că mă număr printre cei mari mari compozitori și interpreți de limbă franceză, dar ma simt bine în pielea mea" -  Salvatore Adamo. Aclamat şi iubit în întreaga lume, artistul belgian de origine italiană, care are la activ peste 100 de milioane de discuri vândute, împlinește, astăzi, 75 de ani.

29
/10
/18

"Nu-l costă nimic pe un om să fie blând cu un animal" - Joaquin Phoenix. Nominalizat de trei ori la Oscar pentru rolurile din Gladiator (2001), Walk the Line (2006) și The Master (2013), actorul născut în Puerto Rico a împlinit, ieri, 44 de ani. Joaquin Phoenix, cunoscut drept un activist fervent al drepturilor animalelor, este vegetarian de la vârsta de trei ani.

18
/10
/18

Casa de Producție TVR propune iubitorilor de teatru celebrarea actriței Draga Olteanu Matei, printru-un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Naţionale: „Comoara din deal”. Din distribuția spectacolului realizat în anul 1977 fac parte actorii: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Iulian Necșulescu, Contantin Diplan, Gheorghe Visu, Ion Henter, N. Bălănescu, Eugenia Maci.

04
/10
/18

„(...) Acum, în Octombrie, la 40 de ani vreau să alerg primul meu maraton. Nu mi-e frică să greșesc, mă bucur când o fac și învăț din asta..! Iubesc teatrul și mă simt norocos că am șansa să fac ce-mi place!” – Marius Manole. Actorul despre care regretatul Radu Beligan spunea că „un astfel de talent apare o dată la 100 de ani” își serbează, astăzi, cea de-a 40-a aniversare.

10
/09
/18

„Aş prefera ca cinci persoane să-mi cunoască activitatea şi să considere că este bună, decât să mă cunoască cinci milioane de oameni şi să nu le pese de ce fac eu.” - Colin Firth. Actorul britanic, câștigător al unui premiu Oscar pentru rolul din ”The King’s Speech” (2011), împlinește astăzi 58 de ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

19
/08
/18

"Nu suntem stăpânii acestei lumi, suntem doar în trecere pe aici..." - Robert Redford. Unul dintre cei mai respectați și mai iubiți actori contemporani a împlinit 82 de ani. Redford a fost nominalizat de două la premiile Oscar pentru rolurile interpretate, câștigând râvnita statuetă pentru regie și, mai apoi, pentru "contribuţia adusă cinematografiei"...

02
/08
/18

“Credeam, cu ani în urmă, că noi, cu toţii, suntem în genunchi. Omul nu trăieşte în genunchi. Statul în genunchi e o fază, e numai un interstiţiu. Depinde mult de ce stai în genunchi. Ce gândeşti când stai în genunchi? Te rogi, nu te rogi? Eşti năpăstuit? E un loc de odihnă? Totul depinde de realitatea nemijlocită.” - Marcel Iureş. Din 1995, Marcel Iureș este președinte al Fundației Cultural Artistice Teatrul ACT, punând bazele celei de-a doua scene independente de teatru din România.

01
/08
/18

Eşti ceea ce ai văzut, ce ai cunoscut, ceea ce ai acumulat. Mai mult nu eşti, decât dacă eşti fariseu – Horaţiu Mălăele. Unul dintre cei mai iubiţi actori români împlineşte, astăzi, 66 de ani. Mălăele îşi serbează ziua de naştere pe scenă, în spectacolul „Fierarii” - TNB (Sala Mare), de la ora 20:00. „M-am născut pe 31 iulie, dar în acte sunt trecut pe 1 august", spune actorul.

26
/07
/18

"Meseria asta ucide în multe feluri. Ucide când joci puţin, dar şi când joci mult, când nu joci deloc, dar şi când joci mediu, când joci prost. Este o profesie îngrozitoare, care ucide cercul prietenilor, familia şi într-un final pe tine." - Dan Condurache. Junele prim al Teatrului Mic din anii "80 împlinește, astăzi, 66 de ani!

11
/07
/18

"Pe de o parte, susţinem lucruri minunate, pe de alta, facem fapte groaznice de care, de cele mai multe ori, nu suntem conştienţi(...)" - Mariana Buruiană . Actrița născută la Arad, ale cărei talent și frumusețe l-au determinat pe poetul Emil Brumaru să îi dedice câteva poezii., împlinește, astăzi 63 de ani

Page 1 of 1212345...10...Last »