Mii de spectatori au participat între 24 iunie și 2 iulie la Bucharest Opera Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/mii-de-spectatori-au-participat-intre-24-iunie-si-2-iulie-la-bucharest-opera-festival/

Prima ediţie a Bucharest Opera Festival ce s-a desfăşurat pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 24 iunie şi 2 iulie a adus în sală mii de spectatori. Evenimentul de referinţă în lumea operei şi a baletului a reprezentat primul festival ce a invit în capitală toate instituţiile cu rang de operă naţională din România din subordinea Ministerului Culturii.

Un articol de Petre Ivan|4 iulie 2022

„Este pentru noi o împlinire a unui demers ce părea irealizabil, utopic și este o bucurie să constatăm că Opera Națională București se bucură de respectul colegilor, pentru că tot ceea ce s-a întâmplat acum și tot ceea ce se poate realiza de datorează acestei solidarități.”, a declarat Daniel Jinga, managerul general al Operei Naționale București.

„M-am bucurat și m-am simțit onorat că acest festival al operelor a început cu spectacolul Don Giovanni pe care l-am regizat la Opera Națională București, cu atât mai mult cu cât știm că acest titlu este socotit drept opera operelor.”, a declarat regizorul Andrei Șerban.

„Am doar cuvinte de înaltă apreciere pentru directorul Operei Naționale București, Daniel Jinga, și pentru Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, pentru că sunt convinsă că au avut o contribuție importantă, toate aceste festivaluri sunt acte de cultură pe care le numesc obligatorii, nu necesare.”, a declarat scenograful Dragoș Buhagiar, Președinte al UNITER.

Bucharest Opera Festival a reunit titluri de referință ale celor mai importante teatre lirice din România și Republica Modlova: Opera Națională Română Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera Națională Română Iaşi, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca şi Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, cărora li se alătură Opera Română Craiova şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău.

Publicul s-a bucurat de o desfășurare de forțe ce a inclus 9 spectacole de operă, operetă şi balet programate în 9 seri consecutive, aducând în prim plan 9 orchestre, 7 coruri mixte, 1 cor de copii, 2 companii de balet, zeci de soliști și dirijori de top ai scenei muzicale actuale, în total aproape 1500 de muzicieni, balerini şi personal artistic şi tehnic prezenți pe scenă, în fosă şi în culise pentru un regal artistic fără precedent.

Bucharest Opera Festival îşi doreşte să contribuie în mod decisiv la includerea Bucureştiului în circuitul marilor oraşe organizatoare de festivaluri internaţionale, devenind un excelent promotor al turismului cultural.

Bucharest Opera Festival urmăreşte consolidarea unei platforme de prezentare a celor mai valoroase companii de operă şi balet din ţară, care să încurajeze schimburile culturale şi să promoveze proiectele muzicale şi culturale ale acestora.

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.