Mircea Cărtărescu, la Garantat 100%, duminică, 21 martie, la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-la-garantat-100-duminica-21-martie-la-tvr-1/

Serile memorabile alături de Cătălin Ştefănescu şi invitaţii săi continuă duminica la TVR 1. Pe 21 martie, de la ora 23.00, „Garantat 100%” ne bucură cu o nouă întâlnire cu scriitorul Mircea Cărtărescu.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2021

Începând cu 21 martie, emisiunea „Garantat 100%” ne propune o serie de întâlniri în care telespectatorii vor descoperi subiecte de o mare diversitate, invitați de valoare și povești de viață memorabile. Prima din seria acestor întâlniri este cea cu scriitorul Mircea Cărtărescu, din nou în studioul „Garantat 100%” după 5 ani. Ediţia este programată duminică, de la ora 23.00, la TVR 1.

„Veți fi martorii unor confesiuni emoţionante despre copilărie, despre nevoia oricărui scriitor de a fi iubit, despre cum se nuanțează acest fel de iubire”, ne invită Cătălin Ştefănescu să nu ratăm dialogul cu îndrăgitul autor care a lansat în septembrie 2020 o nouă carte de poezie, al optulea volum de poezie, după  treizeci de ani de pauză.

„Poezia mi-a salvat viaţa. Nici mai mult nici mai puţin”. Sunt vorbele lui Mircea Cărtărescu despre „cărticica” sa de poeme „Nu striga niciodată ajutor”. „Este o lungă confesiune acest volum de versuri, o lungă introspecţie… Am încercat să îmi cânt inima”, spune autorul.

Invitatul lui Cătălin Ştefănescu vorbește pe larg despre chipul universal al „republicii cititorilor”, dar și despre diferențele dintre tipurile de public pe care le-a întâlnit în Europa și în America de Sud. Deloc în ultimul rând, scriitorul Mircea Cărtărescu spune cuvintelor pe nume, vorbind despre felul în care publicul poate să-l admire sau să-l trateze cu cruzime pe cel care își asumă responsabilitatea de a se exprima.

Şi tot la „Garantat 100%”, Mircea Cărtărescu povesteşte despre lumea premiilor literare, precum și despre semnificația profundă a titlului pe care l-a dat celui mai recent volum de versuri: „Nu striga niciodată ajutor”. Duminică seară, de la 23.00, la TVR 1.

În noul sezon „Garantat 100%”, alături de Cătălin Ştefănescu, vom face o călătorie pe urmele proiectului „Teleleu”, însoțindu-i pe Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, de-a lungul și de-a latul Europei. Îl vom cunoaşte pe profesorul Oliver Jens Schmitt, o personalitate a lumii academice europene, specializat în istorie sud-est europeană şi care a scris câteva cărți impresionante despre istoria României. O altă ediţie „Garantat 100%” va fi dedicată poveștii extraordinare a Parcului Național Buila-Vânturarița. Şi interpretul Adrian Despot, solistul trupei Viţa de Vie, va fi invitatul lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%”, de la TVR 1.

Despre Garantat 100%

De-a lungul celor peste 20 de ani, emisiunea „Garantat 100%” ne-a oferit întâlniri memorabile cu mari personalităţi ale României şi ale lumii, de la actori şi muzicieni celebri, la scriitori de talie mondială, oameni de cultură sau ştiinţă, militanţi ai societăţii civile, sportivi cu care ne mândrim etc. La „Garantat 100%”, printre interlocutorii lui Cătălin Ştefănescu s-au numărat: Ethan Hawke, Robert Wilson, Armand Assante, Amos Oz, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Marcel Iureş, Gică Hagi, Simona Halep, Cristina Neagu etc.

28
/01
/20

Joi, 30 ianuarie, de la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cișmigiu va fi gazda unui dialog despre Bucureștiul cărților și al scriitorilor. Cele două autoare ale volumului Dicționar de locuri literare bucureștene, Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu, și invitații lor, criticii literari Dan C. Mihăilescu, Mihai Zamfir și Angelo Mitchievici, vor fi ghizi într-o recartografiere a orașului prin ficțiune.

28
/01
/20

Îndeobște, afacerile premiilor literare din România sunt banale și jalnice reglări de conturi între găști, se desfășoară între oameni care ar intra toți într-o debara sau într-o cabină telefonică. Certuri mari, mize mici.

27
/01
/20

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 29 ianuarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38), la o seară dedicată lui Ezra Pound, poet și eseist, reprezentant de marcă al modernismului literar și unul dintre cei mai inovatori gânditori ai secolului XX. Radu Vancu, scriitor, Cosmin Ciotloș, critic literar și Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction vor prezenta cele două volume ale ediției coordonate de Horia – Roman Patapievici dedicate scriitorului american: Opere I.Poezii 1908 –1920, traduceri de Mircea Ivănescu și Radu Vancu, aflat la al doilea tiraj în limba română după debutul din 2015, și Opere II.ABC-ul lecturii.Ghid spre Kulthură, recent apărut și lansat în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2019. În partea a doua a evenimentului, actrița Mirela Oprișor va citi din poeziile din Ezra Pound.

22
/01
/20

Albumul „Gigi Căciuleanu – OmulDans“ va fi lansat, miercuri, pe 22 ianuarie 2020, de la ora 19.00, la Maison Maurice Béjart, în prezenţa autoarei şi a lui Gigi Căciuleanu, alături de numeroase personalități culturale și diplomatice, în cadrul Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA, coordonat de Institutul Cultural Român, alături de Europalia International din Belgia.

22
/01
/20

Volumul „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu“, de criticul Magda Mihăilescu, va fi lansat joi, 23 ianuarie 2020, ora 18.00, în Sala mare a Institutului Cultural Român.

21
/01
/20

„Gradul de încredere în pseudoştiinţă este direct proporţional cu gradul de neîncredere în ştiinţă”. E una dintre afirmațiile din noua carte a lui Alex Doppelgänger, publicată în colecția Știință a Editurii Humanitas, „Pământul este plat!”.

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

15
/01
/20

O revizitare a biografiei eminesciene prin intermediul fragmentelor de amintiri lăsate de 7 dintre aceia care l-au cunoscut îndeaproape pe poet, precum Ioan Slavici sau I. L. Caragiale.

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.