Mircea Cărtărescu, nominalizat la Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-nominalizat-la-premiul-national-de-poezie-mihai-eminescu/

Poetul, prozatorul, criticul literar şi publicistul Mircea Cărtărescu a fost nominalizat pentru cea de-a XXII-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, care se acordă anual la Botoşani. Cărtărescu, în vârstă de 56 de ani, a debutat în 1971 cu poezii în revista România literară. El a publicat în 1980 volumul […]

Un articol de Andrada Văsii|11 ianuarie 2013

Poetul, prozatorul, criticul literar şi publicistul Mircea Cărtărescu a fost nominalizat pentru cea de-a XXII-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, care se acordă anual la Botoşani.

Cărtărescu, în vârstă de 56 de ani, a debutat în 1971 cu poezii în revista România literară. El a publicat în 1980 volumul de poezii ‘Faruri, vitrine, fotografii…’, care a obţinut, în acelaşi an, Premiul Uniunii Scriitorilor. A mai scris ‘Poeme de amor’- 1983, ‘Totul’- 1985, ‘Levantul’- 1990 (Premiul Uniunii Scriitorilor pe 1990), ‘Dragostea. Poeme (1984-1987)’- 1994, ’50 de sonete de Mircea Cărtărescu cu cincizeci de desene de Tudor Jebeleanu’- 2003, dar şi ‘Nimic. Poeme (1988-1992)’- 2010.

Alături de Cărtărescu, au fost nominalizaţi la Premiul Naţional de Poezie pentru Opera Omnia scriitorii Nicolae Prelipceanu, Ovidiu Genaru, Ion Mureşan, Marta Petreu, Constantin Abăluţă şi Gheorghe Grigurcu. 


Premiul se acordă în fiecare an, pe 15 ianuarie, de Primăria municipiului Botoşani. Laureatul, care este ales de către un juriu condus de Nicolae Manolescu, este desemnat cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

Sursa: Agerpres

02
/10
/23

Artă, experiențe multisenzoriale marca Madrigal, povești de noapte ale Bucureștiului și primul design show în colaborare cu V&A din Londra, în perioada 29 septembrie - 14 ianuarie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani, în cadrul Art Safari Stars Edition.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.