Mircea Cărtărescu pregăteşte un nou volum – „Anomaliile mele”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-pregateste-un-nou-volum-anomaliile-mele/

Scriitorul Mircea Cărtărescu a declarat, la Bookfest, că pregăteşte o nouă carte, al cărei titlu în lucru este „Anomaliile mele”, pe care nu are de gând să o publice „înainte de un an de zile”, dar la care a scris peste 600 de pagini.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2014

Mircea Cărtărescu a fost prezent în weekend la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, pentru a participa la evenimentul de lansare a ediţiei de colecţie a trilogiei „Orbitor”, apărută la editura Humanitas. Alături de Mircea Cărtărescu, la evenimentul desfăşurat la standul editurii Humanitas a fost prezent şi scriitorul Gabriel Liiceanu. Mircea

Despre trilogia „Orbitor”, Mircea Cărtărescu a spus că „a fost o şansă şi un dar care mi s-a făcut”. „Orbitor a fost o uriaşă şansă. Mi-am dorit întotdeauna proiecte lungi, care să mă ţină activ”, a spus Mircea Cărtărescu, notează Mediafax.

Cu toate acestea, scriitorul a spus că nu se mai gândeşte „aproape deloc la Orbitor”. „Mă gândesc doar la cartea pe care o scriu acum”, a spus Cărtărescu. Despre noua sa carte, Mircea Cărtărescu a spus că aceasta stă pe fundaţia romanului „Orbitor”, având până în prezent peste 600 de pagini. „Este o carte asemănătoare cu ‘Orbitor’ şi totuşi divergentă, diferită”, a afirmat scriitorul.

Mircea Cărtărescu a precizat că în momentul în care a scris primul volum din „Orbitor” avea „sentimentul eşecului total”, dar redactorul de la editura Humanitas i-a spus că volumul este „Nostalgia la cub”. Iar acel moment a fost extrem de important, după cum a mărturisit scriitorul, pentru că era „într-o stare de deprimare artistică”.

Mircea Cărtărescu

mirceaMircea Cărtărescu a fost decorat, în 2010, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă distincţie acordată de statul francez în domeniul culturii.

În 2006, scriitorul a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer.

În ultimii ani, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a numărat printre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură, potrivit caselor de pariuri internaţionale.

Anul acesta, Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) l-a propus pe Mircea Cărtărescu, alături de Nicolae Breban, Norman Manea şi Varujan Vosganian, pentru premiul Nobel.

Foto cu Mircea Cărtărescu – facebook

14
/08
/17

Cartea „Țara Vinului” (traducere din chineză de Luminița Bălan) a fost publicată la editura Humanitas Fiction în anul 2014.

14
/08
/17

Din clipa în care trece pragul grădiniței, copilăria fericită a micului Grégoire se transformă într-un adevărat coșmar. Chestiile sforăitoare cu care îl pisează educatorii și profesorii nu-i intră în cap orice-ar face, colegii își bat joc de el, iar părinții îl cicălesc și-l ceartă fără încetare.

11
/08
/17

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă sâmbătă, 12 august, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române spectacolul de muzică şi poezie Poeţi-Actori, Actori-Poeţi, un remember liric dedicat poeţilor-actori și actorilor poeţi Theodor Danetti şi Emil Botta.

10
/08
/17

Balena Albastră, roman semnat de Sebastian Lăzăroiu, a apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”. „Fiecare cuvînt e amintirea arderii unui neg de tuș. Și-n fiecare carte un sacerdot rotofei oficiază beat mariajul cu iluzia eternității. Cînd mă satur de minciuna vieții, scriu despre cealaltă viață. E singura garanție că nu scriu eu, că nu las așa nobilă îndeletnicire în seama mea, păcătosul.” (Sebastian Lăzăroiu)

08
/08
/17

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT anunță numele autorilor români care vor lua parte la sărbătoarea literaturii, în perioada 4-8 octombrie 2017, la Iași. La Casa FILIT publicul se va întâlni cu autorii Dan Alexe, Simona Antonescu, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuțitaru, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Mircea Mihăieș, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Mircea Pricăjan și Bogdan-Alexandru Stănescu.

26
/07
/17

Domnule Zografi, a trecut multă vreme de când vreau să vă scriu. Am motive strict literare, desigur, dar mai e ceva: Fizica. Aveți Fizica la bază, ceea ce, nu vă ascund, mă duce cu gândul la domnul Sabato.

24
/07
/17

Cartea „Călătoria diletanților (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproșabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.