Mircea Cărtărescu va inaugura Târgul de Carte din Göteborg
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-va-inaugura-targul-de-carte-din-goteborg/

Mircea Cărtărescu inaugurează, pe 26 septembrie, ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Göteborg, unde România participă în calitate de ţară invitată de onoare.

Un articol de Andrada Văsii|30 august 2013

Mircea Cărtărescu inaugurează, pe 26 septembrie, ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Göteborg, unde România participă în calitate de ţară invitată de onoare.

Astfel, la ceremonia de inaugurare, desfăşurată în aula V a târgului, alături de Mircea Cărtărescu vor mai participa directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm, Dan Shafran, şi managerul general al Târgului de Carte de la Göteborg, Maria Källsson. Celebra dansatoare şi coregrafă scandinavă Virpi Pahkinen transpune în dans o poezie a scriitorului Mircea Cărtărescu.

Alături de reprezentanţii târgului și Mircea Cărtărescu, la ceremonia de deschidere a standului României vor mai lua cuvântul preşedintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, ambasadorul României în Suedia, Răduţa Matache, precum şi directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm și Dan Shafran. Dana Dragomir va interpreta la nai muzică românească.

Mircea Cărtărescu și Gabriela Adameșteanu, la târg

La târgul de carte, pe lângă Mircea Cărtărescu, scriitoarea Gabriela Adameşteanu discută despre diversele limbaje ale feminismului cu scriitoarele colege ale sale din Portugalia şi Austria Ana Luísa Amaral şi Marlene Streeruwitz. Scriitorul elveţian de origine română Cătălin Dorian Florescu, apreciat pentru romanul său „Iacob se hotărăşte să iubească”, discută despre capacitatea de a supravieţui şi puterea de a iubi.

În cadrul programului „Rouă pe stele”, poetul maghiar de origine română Sandór Kányádi se întâlneşte cu traducătorul suedez Ove Berglund.

Ana Blandiana, Augustin Buzura, Mircea Cărtărescu, Mircea Dinescu şi Varujan Vosganian se numără printre scriitorii români invitaţi să participe la Târgul de Carte de la Göteborg, care va avea loc în perioada 26 – 29 septembrie şi unde România este invitată de onoare.

Mircea Cartarescu

Mircea Cărtărescu, în cadrul lansării platformei educaționale „Copiii fără etichete”

Participarea românească la Târgul de Carte de la Göteborg va avea loc sub sloganul „România are cuvântul!” şi va cuprinde un stand de 150 de metri pătraţi, 16 seminarii, un bogat program de evenimente la standul românesc şi la standurile unor instituţii şi edituri suedeze, precum şi mai multe expoziţii, printre care una a Memorialului de la Sighet.

100.000 de vizitatori

Lista scriitorilor români invitaţi alături de Mircea Cărtărescu îi mai cuprinde pe Gabriela Adameşteanu, Svetlana Cârstean, Marius Chivu, Daniela Crăsnaru, Cătălin Dorian Florescu, Dana Grigorcea, Florina Iliş, Dan Lungu, Norman Manea, Gabriela Melinescu, Felicia Mihali, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop.

Citiţi şi: Autorii răspund: se trăieşte sau nu din scris?

Programul este finanţat de Institutul Cultural Român (ICR), în colaborare cu Târgul de Carte, editura suedeză 2244, Ambasada Elveţiei la Stockholm, ProHelvetia şi AIEQ (Asociaţia de Studii din Quebéc). Ceilalţi parteneri ai institutului sunt editurile suedeze Bonniers, Ellerströms, Norstedts, Ramús şi 10 Tal, Biblioteca Naţională a Suediei şi Uniunea Scriitorilor din Suedia, notează Mediafax.

Manifestarea de Carte de la Göteborg este un eveniment deschis publicului larg, care cuprinde atât vânzare de carte, cât şi numeroase dezbateri şi întâlniri literare, şi care se bucură anual de 100.000 de vizitatori şi 1.500 de jurnalişti acreditaţi. Târgul de Carte de la Göteborg este cel mai mare eveniment cultural din Scandinavia, atrăgând anual în jur de 100.000 de vizitatori.

Foto credit: Mircea Cartarescu

29
/01
/21

Noi titluri semnate de nume de prim rang ale literaturii universale – clasici, laureați Nobel, voci actuale ale literaturii de pretutindeni – sînt aduse și cititorilor români, în traduceri de excepție, apărute sau în curs de apariție în prestigioasa colecție „Biblioteca Polirom”.

28
/01
/21

Născut pe 28 ianuarie 1936, scriitorul albanez Ismail Kadare împlinește astăzi 85 de ani, ocazie cu care vă oferim un amplu fragment din cea mai nouă carte a sa disponibilă în limba română – volumul de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Editura Humanitas Fiction, 2021, colecția „Raftul Denisei”, traducere de Marius Dobrescu).

25
/01
/21

CARTE DE CINEMA Diversele evoluţii ale tehnologiei audiovizuale din ultimii ani au adus o formă inedită de comentariu despre cinema – eseul-video. Criticul Irina Trocan i-a dedicat o substanţială carte, „Audiovizualul în opoziţie” (2020), în care discută de asemenea şi cinema-ul eseu.

24
/01
/21

Vă invităm într-o călătorie la nivel înalt în America, prin intermediul primului volum din „Pământul făgăduinței” (Editura Litera, 2020), autobiografia președintelui Barack Obama (2009-2017), laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2009).

22
/01
/21

Puține dintre scriitoarele care s-au impus în ultimii ani ajung să fie citite și în limba română. În rafturile librăriilor de la noi găsim doar câteva dintre nenumărate cărți demne de atenție din lumea întreagă.

22
/01
/21

Institutul Francez din România organizează și anul acesta ediţia locală a Nopţilor Lecturii, la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, sărbătorind astfel lectura în toate formele ei, prin organizarea de întâlniri cu scriitori, mese rotunde, ateliere de lectură în franceză şi română pentru cei mici, jocuri, lecturi muzicale, concursuri etc.

18
/01
/21

Anansi de la Editura Pandora M, cea mai nouă colecție românească dedicată literaturii universale, începe în forță acest an. Șase titluri noi vor poposi în librăriile fizice și online din întreaga țară în primele două luni ale lui 2021 din cele aproape 40 aflate în plan pentru noul an.

18
/01
/21

Anul 2021 a început pentru cu o dublă premieră: cunoscutul scriitor Iv cel Naiv se alătură listei de autori români a editurii și va publica primul său roman, anunță Editura Trei. Cartea va fi disponibilă în librării la sfârșitul lunii februarie.