Mircea Daneliuc, despre viață, literatură și cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-daneliuc-despre-viata-literatura-si-cinema/

Cineastul şi scriitorul Mircea Daneliuc va vorbi la Cafeneaua critică despre viaţa şi creaţia sa literară şi cinematografică. Evenimentul este programat în Club A din Capitală, joi, de la ora 19.00.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2014

Cineastul şi scriitorul Mircea Daneliuc va vorbi la Cafeneaua critică despre viaţa şi creaţia sa literară şi cinematografică. Evenimentul este programat în Club A din Capitală, joi, de la ora 19.00.

Mircea Daneliuc, născut pe 7 aprilie 1943, în Hotin, o localitate aflată în prezent în Ucraina, este unul dintre cei mai importanţi regizori din cinematografia românească, autor al unei întregi serii de filme de marcă, între care „Cursa” (1975), „Probă de microfon” (1980), „Croaziera” (1981), „Glissando” (1984), „Iacob” (1988), „Patul conjugal” (1993), „Această lehamite” (1994), „Senatorul melcilor” (1995).

Probă de microfon (secvență), de Mircea Daneliuc

Cineastul s-a dovedit, după 1997, şi un scriitor prolific, fiind autorul a 15 cărţi – romane, proză scurtă, teatru şi un volum-interviu -, printre care se numără „Pisica ruptă” (1997, 2013), „Marilene” (1999), „Petru şi Pavel” (2003), „Ora lanti” (2007).

De asemenea, a semnat scenariile şi adaptări literare pentru filmele sale – în câteva dintre fiind şi actor.

Daneliuc a absolvit în 1966 Facultatea de filologie, la Universitatea din Iaşi, iar, în 1972, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

În 2013, editura ieşeană Adenium a publicat trei cărţi de Mircea Daneliuc şi are în proiect reeditarea tuturor volumelor sale.

Mircea Daneliuc

Coperta cărții Pisica ruptă, de Mircea Daneliuc

Amfitrionul evenimentului de joi va fi criticul literar Ion Bogdan Lefter.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti.

Reluată în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a sărbătorit 100 de ediţii ale seriei a doua în luna mai 2013. Întâlnirile Cafenelei critice au loc joi seara, la Club A din Capitală.

Foto cu Mircea Daneliuc – wikipedia

16
/09
/17

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru FEST(in) pe Bulevard se va desfășura în perioada 7-18 octombrie la București și reunește 39 de spectacole de teatru, două spectacole de muzică și multe evenimente conexe, la care participă artiști din opt țări: Argentina, Bulgaria, Coreea de Sud, Croația, Franța, Germania, Republica Moldova și România.

15
/09
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează, în cadrul Zilelor Bucureștiului, Grădina cu sculpturi, prima expoziție de sculptură semnată de celebra artistă Alexandra Nechita. Spațiul expozițional poate fi vizitat în perioada 19 septembrie – 19 octombrie, chiar în fața Ateneului Român unde vor fi expuse 8 lucrări de sculptură, impresionante, realizate de artistă.

15
/09
/17

După o vară bogată în întâlniri internaţionale, perioadă în care Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti a participat, cu aplauze la scenă deschisă urmate de ecouri dintre cele mai îmbucurătoare,la Forest International Festival de la Salonic cu Furtuna de William Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, şi cu Magic Naţional- concert-spectacol regizat de Ion Caramitru - la OhridSummer Festival, alte spectacole ale teatrului sunt aşteptate în perioada imediat următoare peste hotare, la evenimente culturale de prim rang.

15
/09
/17

Docuart Fest anunță 6 zile de festival pline de proiecții, discuții și activități în cadrul celei de-a 6-a ediții a festivalului documentarului românesc, în perioada 26 septembrie - 1 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, Știrbei Center, Arcub Lipscani și Teatrul Macaz.

15
/09
/17

“Asta înseamnă har, talent: să nu poţi trăi fără a crea... Talentul vine de la Dumnezeu. Şi aşa cum arta nu are vârstă, tot astfel nici artistul adevărat nu-şi numără anii ca orice muritor.” – Dida Drăgan. Îndrăgita noastră cântăreață a împlinit, ieri, venerabila vârstă de 70 de ani!

14
/09
/17

Noul roman al scriitorului american Paul Auster, "4321", este una dintre cele șase cărți finaliste ale ediției din 2017 a prestigiosului Premiu Man Booker (Man Booker Prize), decernat celui mai bun roman original în limba engleză. Câștigătorul acestui premiu va fi anunțat pe 17 octombrie la Londra și va primi suma de 50.000 de lire sterline.

13
/09
/17

CRONICĂ DE FILM „Perfect sănătos”, noul film de ficţiune regizat de Anca Damian, scris împreună cu Lia Bugnar şi avându-l în rolul principal pe Anghel Damian, este un fals thriller care începe convingător, dar care îşi pierde din credibilitate pe parcurs, fără a fi lipsit de calităţi (printre care imaginea desaturată a lui Oleg Mutu).

12
/09
/17

După ce a cucerit box office-ul american şi a devenit horror-ul cu cele mai bune încasări din istorie, ,,IT” domină şi clasamentul veniturilor realizate la nivel local şi generează 628.166 lei în weekend-ul lansarii pe marile ecrane din România, fiind vizionat de 32.214 spectatori.

12
/09
/17

Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitorul Ted Chiang, invitat prin skype la o discuţie cu Ana Nicolau, luni, 18 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas din Cişmigiu. Publicată în colecția Nautilus, Povestea vieții tale a fost cea mai bine vândută carte la Bookfest 2017.

12
/09
/17

Într-o zi de 12 septembrie se stingeau din viaţă Johnny Cash (2003) , unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului trecut, şi actorul american Anthony Perkins (1992). Tot într-o zi de 12 septembrie, se năşteau scriitorii Ion Agârbiceanu si Stanislav Lem, actorul și șansonetistul francez Maurice Chevalier si actrita americană Linda Gray.