Mircea Diaconu a împlinit 64 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-diaconu-a-implinit-64-de-ani/

Chiar în Ajunul Crăciunului îl sărbătorim pe actorul Teatrului „Nottara”, Mircea Diaconu.

Un articol de Corina Vladov|24 Decembrie 2013

Chiar în Ajunul Crăciunului îl sărbătorim pe actorul Teatrului „Nottara”, Mircea Diaconu. A absolvit IATC „I.L.Caragiale” în 1971. A debutat la Teatrul „Bulandra”, unde a fost angajat timp de 10 ani (1972-1982). În această perioadă, a jucat în spectacole precum „Revizorul” de N. Gogol, „A douăsprezecea noapte”, „Furtuna”, ambele de William Shakespeare, „Răceala” de Marin Sorescu, colaborând cu regizori precum Lucian Pintilie, Liviu Ciulei. Din 1982 s-a angajat la Teatrul „Nottara”.

Îl putem vedea, în prezent, în „Vacanţă în Guadelupa”, „Scandal la operă!”, „Variaţiuni enigmatice”. În cinematografie, a debutat cu rolul din „Nunta de piatră”, după I. Agârbiceanu, în regia lui Dan Piţa. Alte titluri de filme româneşti celebre în care Mircea Diaconu a jucat sunt: „De ce trag clopotele Mitică?”, „Buletin de Bucureşti”, „Căsătorie cu repetiţie”, „Filantropica”, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, „Legături bolnăvicioase”, „Secvenţe”, „Mere roşii” etc..

A avut şi activitate didactică în cadrul UNATC „I.L.Caragiale” ca asistent universitar la clasa Olgăi Tudorache şi, mai apoi, ca profesor universitar, susţinând şi un curs de actorie de film. Uneori, îi place să scrie. Pentru volumul său de debut – „Şugubina” – a fost premiat de Uniunea Scriitorilor. În vremea din urmă este preocupat şi de activitatea politică, fiind membru PNL.

mircea diaconu

Actorul Mircea Diaconu

În ediţia specială a Caietelor Teatrului „Nottara” (2013), Mircea Diaconu afirmă: „«De-ar fi tot anul sărbători voioase, ar fi jocul plicticos ca munca», spunea Shakespeare, pe la 1600. […] Dragii noştri, a sărbători, deşi e verb, nu presupune o acţiune, o activitate, ci o bucurie. Şi vă rog să credeţi un om bătrân: spre final, doar cu asta rămâi; bucuriile nu ţi le confiscă nimeni, nu ţi le impozitează nimeni”.

Foto cu Mircea Diaconu – Teatrul Nottara

02
/12
/14

Unul dintre cei mai iubiţi actori români împlineşte astăzi 78 de ani. A jucat în zeci de filme şi în numeroase spectacole de teatru, a fost căsătorit cu marea actriţă Leopoldina Bălănuţă, a primit, în 2009, premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER şi, în 2013, Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

07
/11
/14

Îndrăgita actriţă Mariana Mihuţ împlineşte, astăzi, 72 de ani. De-a lungul carierei sale a primit numeroase premii UNITER atât pentru interpretare feminină, cât şi de excelenţă, iar în anul 2000 a fost decorată cu Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Ofiţer. Născută la Chişinău, Mariana Mihuţ este căsătorită de aproape jumătate de veac cu actorul Victor Rebengiuc .

07
/10
/14

Ochii săi mari, albaştri şi prezenţa agreabilă, debordând de feminitate în lumina reflectoarelor, sunt de neuitat. S-a născut pe 7 octombrie 1954, la Bacău, şi aţi văzut-o în numeroase roluri, alături de mari artişti ai scenei româneşti.

20
/09
/14

Majoritatea criticilor spun despre el că este "(pur şi simplu) cel mai bun scriitor de proză scurtă din România". Răzvan Petrescu, autorul volumelor: "Foxtrot XX", "Rubato" sau "Variaţiuni pe o temă de Vater-Puccini", împlineşte, astăzi, 58 de ani.

27
/08
/14

Actorul Mihai Mălaimare s-a născut în Botoşani pe 27 august 1950. În 1969 vine la Bucureşti şi se înscrie la concursul de admitere de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, unde este admis ultimul pe listă. Termină în 1973 ca şef de promoţie şi, având dreptul să aleagă, alege şi este repartizat la Teatrul Naţional din Bucureşti.

12
/08
/14

Avusese deja câteva roluri la Teatrul de Comedie, când a primit un telefon. "Mi s-a spus că domnul Nae Caranfil face un film şi mă cheamă la casting… După ce am închis telefonul m-am aruncat în genunchi de fericire, ca fotbaliştii, pe mocheta din sufragerie, şi mi-am julit amândoi genunchii”.

08
/07
/14

Şerban Foarţă a debutat în poezie cu volumul Texte pentru Phoenix (în colaborare cu Andrei Ujică) în 1976, iar astăzi este considerat unanim unul dintre cei mai importanţi poeţi români postbelici.

02
/07
/14

Îndrăgitul actor Gheorghe Visu s-a născut pe 2 iulie 1951, în Bucureşti. A debutat pe scena Teatrului Naţional, în 1972, în piesa "Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Berechet.

01
/07
/14

Una dintre marile doamne ale teatrului românesc aniversează, astăzi, 68 de ani de viaţă. Artista și fratele său geamăn s-au născut de fapt în noaptea de Sânziene, în 1946, în localitatea Unguriu, județul Buzău, însă în acte a fost declarată data nașterii 1 iulie.

Page 10 of 13« First...89101112...Last »