Mircea Diaconu, la „Duminica filmului românesc“, pe TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-diaconu-la-duminica-filmului-romanesc-pe-tvr-2/

„Duminica filmului românesc” îi este dedicată, în această săptămână, actorului Mircea Diaconu. În 6 aprilie, TVR 2 a programat „Mere roşii” şi „Asfalt tango”.

Un articol de Petre Ivan|6 aprilie 2014

Astăzi, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Mircea Diaconu, programând difuzarea a două filme în care acesta a interpretat rolurile principale. Este vorba despre: „Mere roşii” (de la ora 14.10) şi „Asfalt tango” (de la ora 20.10).

Aşadar, duminică, de la ora 14.10, este programată drama Mere roşii – producţie din anul 1976, în regia lui Alexandru Tatos. În rolurile principale joacă: Mircea Diaconu, Florin Zamfirescu, Carmen Galin.

Mircea Diaconu, în două roluri de idealist

Un tânăr medic chirurg – pasionat consumator de mere roşii – excelent profesionist şi inflexibil în privinţa respectării principiilor morale, se află într-o luptă permanentă cu indiferenţa şi ignoranţa celor din jur, cu obtuzitatea şi carierismul directorului spitalului. Bine intenţionat şi gata de sacrificii personale, el consideră că are pe lume un singur duşman real: moartea, pe care, din păcate, nu reuşeşte întotdeauna s-o înfrângă.

De la ora 20.10 este programat filmul Asfalt tango – al doilea lungmetraj semnat de regizorul Nae Caranfil. Cu: Mircea Diaconu, Charlotte Rampling, Florin Călinescu.

În România imprevizibilă a anilor ’90, 11 fete frumoase pornesc într-o călătorie cu autocarul către mirajul vieţii de artist la Paris. Sunt însoţite de un impresar local dubios, un şofer fără scrupule şi o franţuzoaică cinică, obişnuită cu lumea dură a show-biz-ului. Neprevăzutul apare în persoana soţului uneia dintre fete, care nu poate accepta ideea că a fost părăsit şi porneşte într-o cursă de urmărire, condimentată cu furturi de maşini, atacuri armate şi răpiri.

„Asfalt Tango” a avut premiera mondială la Festivalul Filmului Francofon de la Namur (Belgia) şi a primit trei premii ale Uniunii Cineaştilor din România (UCIN): pentru regie, rol secundar masculin (Constantin Cotimanis şi Florin Călinescu) şi montaj (Mircea Ciocâltei).

Foto cu Mircea Diaconu – TVR

22
/05
/13

Numai un regizor ca Baz Luhrmann, versat în arta de a polei cu un strat subţire de spectaculos genuri cinematografice uzate, putea transforma un roman original prin scriitură şi atmosferă într-un film ce îşi pierde pe nesimţite respiraţia, sufocându-se sub o convenţională greutate melodramatică

17
/05
/13

Cristian Mungiu a declarat referitor la parodierea sa în emisiunea franceză „Les Guignols de l'Info“, că nu este cazul ca oamenii să considere că francezii detestă în general românii, ci că realizatorii TV s-au folosit de „stereotipuri ce nu pot fi anulate cu drepturi la replică“, scrie site-ul Digi 24, care citează Mediafax.