MNAC Spring Opening 2019 prezintă lucrările artistei Yvonne Hasan (1925 – 2016)
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnac-spring-opening-2019-prezinta-lucrarile-artistei-yvonne-hasan-1925-2016/

Pictoriţă, profesoarǎ de istoria artei, adolescentă arestată de regimul antonescian, tânărǎ artistă trimisă pe şantierele socialiste ale patriei, realizatoare de tapiserii, autoarea unei cărţi remarcabile despre Paul Klee şi pictura modernă.

Un articol de Liliana Matei|19 aprilie 2019

Când: Vineri, 19 aprilie, ora 19:00

Unde: Muzeul Național de Artă Contemporană

În cadrul vernisajului noului sezon expozițional MNAC SPRING OPENING 2019

Intrarea este gratuită, iar accesul se face liber cu mașina pe la poarta B3 din Calea 13 Septembrie.

În prezent, Yvonne Hasan este amintitǎ cel mai des în rolul de profesoarǎ de istoria artei la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”.

În egală măsură ar putea fi invocatǎ ca: adolescentă evreică arestată sub legile antonesciene; elevǎ urmând cursurile de artă ale Școlii Maxy; tânărǎ artistă trimisă pe șantierele socialiste ale patriei; pictorița interesată de o viziune „sinoptică” – manifestatǎ în pictura sa printr-un colaj de elemente diverse: bucăți de lemn, ambalaje de săpun, plicuri de corespondență folosite, materiale textile rupte de timp; realizatoarea de tapiserii în care tradiția întâlnește forme expresioniste; teoreticiana artei, cea care profesează la Institut din anul 1956 până în 1982; autoarea unei cărți remarcabile ca „Paul Klee și pictura modernă”. Toate se unesc pentru a alcătui profilul unei artiste care merită o atenție deosebită și a cǎrei personalitate şi profil cultural sunt minimalizate dacǎ nu sunt privite în ansamblu. (Adrian Buga)

YVONNE HASAN (1925 – 2016)

19.04.2019 – 16.06.2019 | Etaj 3

Curator: Adrian Buga

În colaborare cu: Alexandru Solomon

Coordonator MNAC: Mălina Ionescu

Cu sprijinul: ARGO Art Consulting, GALERIA DADA

Mulțumiri speciale: Cristian Dițoiu, Cornel Lazia, Cristinel Popa

MNAC SPRING OPENING 2019

Vernisaj: Vineri, 19 aprilie, ora 19:00

MNAC lansează noul sezon expozițional, cu patru etaje de artă contemporană și tot atâtea expoziții noi. Colecția de artă Renault pentru prima dată în România. În scenografia murală creată de pictorul Christian Hidaka, o nouă viziune artistică: a prietenului său, sculptorul Raphaël Zarka. Yvonne Hasan ─  o imagine de ansamblu a unei vieți artistice prea puțin cunoscute. O privire în atelierul secret al lui Sorin Neamțu. Street Art pe scările interioare ale muzeului și o istorie a artei contemporane din România într-un discurs expozițional inedit.

Sezonul expozițional de primăvară 2019.

Foto: Silueta, Prietenie (lucrări de Yvonne Hasan) / Muzeul Național de Artă Contemporană. În imaginea din deschidere: Yvonne Hasan, Petre Solomon și Nina Cassian  (1949) / MNAC

16
/11
/20

O expoziție de grup atipică, The Domino Effect (21 noiembrie 2020 – 6 februarie 2021) aduce în spațiul galeriei Gaep 13 lucrări selectate exclusiv de artiști, printr-o reacție în lanț: de la Răzvan Anton și până la Ignacio Uriarte, fiecare artist al galeriei a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică.

13
/11
/20

Fabrica de Pensule alături de Spațiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului "Future Perfect / Viitor Anterior", în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.