“Monos”, de Alejandro Landes, câștigătorul Trofeului “Transilvania. Lista completă a câștigătorilor TIFF 2019 
https://www.ziarulmetropolis.ro/monos-de-alejandro-landes-castigatorul-trofeului-transilvania-lista-completa-a-castigatorilor-tiff-2019/

Marele trofeu al celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a ajuns în Columbia. Gala finală TIFF 2019 a avut loc la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, unde membrii juriului au anunţat sâmbătă seară, 8 iunie, numele marilor câştigători ai festivalului. Filmul columbian „Monos”, regizat de Alejandro Landes, a fost răsplătit cu marele premiu. Regizorul columbian Landes nu a putut ajunge la Cluj, dar a transmis un mesaj special care a fost difuzat de organizatori.

Un articol de Petre Ivan|10 iunie 2019

Fabula tribală columbiană a impresionat juriul cu o poveste despre supraviețuire, putere și anarhie, și a primit Trofeul Transilvania în valoare de 15.000 de euro.

Marcel Iureş a primit din partea organizatorilor premiul de Excelenţă. „Totul e excelent. E o formă de fericire, nu? Este chiar o formă mare de fericire. Doar că ea poate să aibă mai mic, mai mult, are gradaţii. Toate nebuniile pe care le-am făcut la 28 de ani, le-am consumat aici, le-am trăit aici. Mai urmează încă una, chiar în toamna asta, încă un Shakespeare. Aici am făcut primul Shakespeare. O parte din moleculele mele, din corpul meu, sunt datoare acestui oraş, acestui public, universitarilor, medicilor, profesorilor şi oamenilor din Cluj. Vă mulţumesc din toată inima”, a spus actorul.

Marcel Iures – Premiul de Excelenta – TIFF 2019 – Foto Vlad Cupsa

Premiile TIFF 2019, în ordinea acordării:

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni : “Trecut prin foc”, de Frederic Tellier

Menţiuni speciale “Alex. Leo Şerban” : Alex Bogdan şi Iosif Prodan

Bursa “Alex. Leo Şerban”: proiectul de documentar “Il Bel Canto”, de Lina Vdovîi şi Radu Ciorniciuc

Premiile “Transilvania Pitch Stop” : proiectele “Oceane”, de Eva Pervolovici, “Carbon”, de Ion Borş, “Between Two Dawns”, de Selman Necar, “Spas”, de Maksym Nakonechnyi; menţine specială – “Athlete”.

Eurimages Coproduction Development Award: “Democracy, Work in Progress”, de Mihaly Schwechtje

Premiul FIPRESCI: “Ora de religie/Clergy”, de Wojciech Smarzowski

Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea “Umbre”: “Roata”, de Carlos Baena; menţiune specială: “Corbii”, de Tom de Ville

Premiul Publicului: “Copilul problemă/System Crasher”, de Nora Fingscheidt

Premiul Publicului pentru cel mai popular film din secţiunea “Zilele Filmului Românesc”: “Moromeţii 2″, de Stere Gulea

Premiul “Zilele Filmului Românesc” pentru scurtmetraj: “Opinci”, de Anton şi Damian Groves

Tudor Giurgiu la Gala de inchidere TIFF 2019 – Foto Vlad Cupsa

Menţiunile juriului Zilele Filmului Românesc pentru scurtmetraj: “Telefonul”, de Anca Damian şi “Minion”, de Anghel Damian

Premiul “Zilele Filmului Românesc” pentru Debut: “Monştri.”, de Marius Olteanu

Menţiunea specială “Zilele Filmului Românesc”: “Timebox”, de Nora Agapi

Premiul “Zilele Filmului Românesc” pentru Lungmetraj: “Arest”, de Andrei Cohn

Premiul pentru cea mai bună interpretare: Ingvar Sigurdsson, pentru “A White, White Day”

Premiul special al juriului: “Un om fidel/ A Faithful Man”, de Louis Garrel

Premiul de excelenţă al festivalului: Marcel Iureş

Premiul pentru întreaga carieră: Oana Păunescu

Premiul pentru regie: May-El-Toukhy, pentru “Dama de cupă/ Queen of Hearts”.

Trofeul “Transilvania”: “Monos”, de Alejandro Landes

Foto: TIFF 2019  – Mariu Marius, Vlad Cupșa

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.