“Monos”, de Alejandro Landes, câștigătorul Trofeului “Transilvania. Lista completă a câștigătorilor TIFF 2019 
https://www.ziarulmetropolis.ro/monos-de-alejandro-landes-castigatorul-trofeului-transilvania-lista-completa-a-castigatorilor-tiff-2019/

Marele trofeu al celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a ajuns în Columbia. Gala finală TIFF 2019 a avut loc la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, unde membrii juriului au anunţat sâmbătă seară, 8 iunie, numele marilor câştigători ai festivalului. Filmul columbian „Monos”, regizat de Alejandro Landes, a fost răsplătit cu marele premiu. Regizorul columbian Landes nu a putut ajunge la Cluj, dar a transmis un mesaj special care a fost difuzat de organizatori.

Un articol de Petre Ivan|10 iunie 2019

Fabula tribală columbiană a impresionat juriul cu o poveste despre supraviețuire, putere și anarhie, și a primit Trofeul Transilvania în valoare de 15.000 de euro.

Marcel Iureş a primit din partea organizatorilor premiul de Excelenţă. „Totul e excelent. E o formă de fericire, nu? Este chiar o formă mare de fericire. Doar că ea poate să aibă mai mic, mai mult, are gradaţii. Toate nebuniile pe care le-am făcut la 28 de ani, le-am consumat aici, le-am trăit aici. Mai urmează încă una, chiar în toamna asta, încă un Shakespeare. Aici am făcut primul Shakespeare. O parte din moleculele mele, din corpul meu, sunt datoare acestui oraş, acestui public, universitarilor, medicilor, profesorilor şi oamenilor din Cluj. Vă mulţumesc din toată inima”, a spus actorul.

Marcel Iures – Premiul de Excelenta – TIFF 2019 – Foto Vlad Cupsa

Premiile TIFF 2019, în ordinea acordării:

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni : “Trecut prin foc”, de Frederic Tellier

Menţiuni speciale “Alex. Leo Şerban” : Alex Bogdan şi Iosif Prodan

Bursa “Alex. Leo Şerban”: proiectul de documentar “Il Bel Canto”, de Lina Vdovîi şi Radu Ciorniciuc

Premiile “Transilvania Pitch Stop” : proiectele “Oceane”, de Eva Pervolovici, “Carbon”, de Ion Borş, “Between Two Dawns”, de Selman Necar, “Spas”, de Maksym Nakonechnyi; menţine specială – “Athlete”.

Eurimages Coproduction Development Award: “Democracy, Work in Progress”, de Mihaly Schwechtje

Premiul FIPRESCI: “Ora de religie/Clergy”, de Wojciech Smarzowski

Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea “Umbre”: “Roata”, de Carlos Baena; menţiune specială: “Corbii”, de Tom de Ville

Premiul Publicului: “Copilul problemă/System Crasher”, de Nora Fingscheidt

Premiul Publicului pentru cel mai popular film din secţiunea “Zilele Filmului Românesc”: “Moromeţii 2″, de Stere Gulea

Premiul “Zilele Filmului Românesc” pentru scurtmetraj: “Opinci”, de Anton şi Damian Groves

Tudor Giurgiu la Gala de inchidere TIFF 2019 – Foto Vlad Cupsa

Menţiunile juriului Zilele Filmului Românesc pentru scurtmetraj: “Telefonul”, de Anca Damian şi “Minion”, de Anghel Damian

Premiul “Zilele Filmului Românesc” pentru Debut: “Monştri.”, de Marius Olteanu

Menţiunea specială “Zilele Filmului Românesc”: “Timebox”, de Nora Agapi

Premiul “Zilele Filmului Românesc” pentru Lungmetraj: “Arest”, de Andrei Cohn

Premiul pentru cea mai bună interpretare: Ingvar Sigurdsson, pentru “A White, White Day”

Premiul special al juriului: “Un om fidel/ A Faithful Man”, de Louis Garrel

Premiul de excelenţă al festivalului: Marcel Iureş

Premiul pentru întreaga carieră: Oana Păunescu

Premiul pentru regie: May-El-Toukhy, pentru “Dama de cupă/ Queen of Hearts”.

Trofeul “Transilvania”: “Monos”, de Alejandro Landes

Foto: TIFF 2019  – Mariu Marius, Vlad Cupșa

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.