Montserrat Caballe, şase luni de închisoare cu suspendare
https://www.ziarulmetropolis.ro/montserrat-caballe-sase-ani-de-inchisoare-cu-suspendare/

Soprana spaniolă Montserrat Caballe a fost condamnată la şase luni de închisoare cu suspendare, după ce a fost găsită vinovată de evaziune fiscală. Conform procurorilor, renumita interpretă de operă datorează fiscului spaniol suma de 508.468 de euro, reprezentând taxele aferente veniturilor obţinute de artistă.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2015

În vârstă de 82 de ani, Montserrat Caballe a recunoscut în 2010 că, deşi locuia în Spania, şi-a schimbat în mod fictiv reşedinţa, figurând ca rezident în Andorra, şi că a făcut acest lucru din cauza taxelor prea mari din Spania.

Condamnarea reprezintă rezultatul unui acord încheiat de soprană cu Procuratura spaniolă, care a evitat deschiderea unui proces penal.

Montserrat Caballe a devenit cunoscută şi publicului pop-rock cu single-ul „Barcelona”, celebrul ei duet cu Freddie Mercury, solistul trupei Queen, dar şi show-ului spectaculos pe care l-a susţinut la deschiderea Jocurilor Olimpice de vară din 1992.

Artista nu va merge însă în închisoare, întrucât toate condamnările acordate în premieră unor persoane sau cele ale căror sentinţe sunt mai mici de doi ani se acordă cu suspendare în Spania.

Potrivit Departamentului de Justiţie al regiunii Catalonia, celebra soprană a primit şi o amendă de 326.000 de euro.

Soprana spaniolă, născută pe 12 aprilie 1933 într-o familie săracă din Barcelona, a devenit începând din anii 1960 una dintre cele mai cunoscute interprete de operă din lume.

A debutat cu rolul Lucrezia Borgia în 1965 la Carnegie Hall din New York şi, într-o carieră prestigioasă de peste 50 de ani, a cântat pe cele mai mari scene lirice ale lumii, precum Metropolitan Opera, San Francisco Opera şi Opera de Stat din Viena, alături de cei mai buni tenori ai lumii, precum Luciano Pavarotti şi Placido Domingo.

Foto: Montserrat Caballe – facebook

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).

31
/05
/21

Filarmonica „George Enescu” anunță că luni, 31 mai, de la ora 12.00, se vor pune în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa "Burghezul gentilom" de Molière și din Suita "Burghezul gentilom" de Richard Strauss.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

S-au pus în vânzare, online și la casa de bilete din incinta Ateneului Român, biletele pentru următorul concert din Stagiunea de marți seara. În 25 mai, la ora 19, publicul meloman este invitat în Sala mică a Ateneului Român ( la capacitatea de 50%) pentru un recital cameral susținut de Valentin Dimitrie Simion, un tânăr dar foarte merituos violoncelist român.

20
/05
/21

Valentin Șerban a câștigat marele premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.

17
/05
/21

Jaemin Han a câștigat marele premiu al secțiunii de violoncel la Concursul Internațional George Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107 de Shostakovich, sâmbătă, 15 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ștefan Cazacu din România.