Mos Craciun e o jigodie, o comedie horror de Andreea Bibiri
https://www.ziarulmetropolis.ro/mos-craciun-e-o-jigodie-o-comedie-horror-de-andreea-bibiri/

Godot Cafe Teatru vă invită, luni, 23 decembrie, de la ora 19.00, la avanpremiera spectacolului Mos Craciun e o jigodie, o comedie horror după textul companiei „Le Splendid”, regizată de Andreea Bibiri.

Un articol de Petre Ivan|19 decembrie 2013

Godot Cafe Teatru vă invită, luni, 23 decembrie, de la ora 19.00, la avanpremiera spectacolului Mos Craciun e o jigodie, o comedie horror după textul companiei „Le Splendid”, regizată de Andreea Bibiri.

Le Père Noël est une ordure (în original) este o piesă-cult, creată în Franţa, în 1979, de către membrii trupei de teatru Le Splendid.

Trei ani mai târziu, în 1982, regizorul Jean-Marie Poiré a realizat după acest text şi un film a cărei vizionare a devenit tradiţie în Franţa, în perioada sărbătorilor de iarnă.

La Paris, în Ajunul Crăciunului, Pierre şi Thérèse se află la birou, în tura de noapte. Voluntari dedicaţi, ei deservesc o linie telefonică de tip helpline pentru persoane singure şi deprimate.

Treptat, seara lor începe să se populeze cu musafiri nepoftiţi – Katia, un travestit aflat în depresie, şi Josette, o femeie însărcinată care fuge de logodnicul ei, Félix.

Acesta îşi face apariţia în costum de Moş Crăciun şi înarmat cu un încălţător, în căutarea lui Josette. Incidentele generate de aceste întâlniri sunt încontinuu punctate de apariţiile ”incomode” ale vecinului de imobil, domnul Preskovich.

Cu replici deochiate si umor caustic, Moş Crăciun e o jigodie este o poveste de sărbători incorectă politic, o fabulă urbană comică şi crudă în acelaşi timp, care acuză fără milă ipocrizia societăţii mic-burgheze faţă de marginali, de persoanele defavorizate.

O bijuterie a comicului francez, cu replici mitice şi situaţii incredibile!

Al doilea proiect al Andreei Bibiri ca regizor-actor, spectacolul îi reuneşte în distribuţie pe Oana Tudor, Pavel Bârsan, Radu Zetu, Laurenţiu Bănescu, Lucian Pavel şi Andreea Bibiri.

Mos Craciun

Afișul comediei Mos Craciun e o jigodie, realizat de Amandine Bănescu

Scenografia este semnată de Raluca Andreea Chelaru, iar mişcarea scenică de către Andreea Duţă. Traducerea a fost facută de Oana Tudor.

Viaţa e un animal monstruos care-i devorează fără milă pe cei slabi. E demonstrat statistic că depresivii se sinucid de două ori mai des decât ceilalţi.

Pentru a sparge acest zid al tăcerii o mână de oameni binevoitori au creat „Amicii Depresivului”. Pentru voi, depresivii, există astfel cineva care să vă asculte şi să vă răspundă. E foarte simplu: formaţi cuvântul DDMGPST sau 44877490432854570721342 iar noi, până şi în seara de Crăciun, vom găsi cuvinte de alinare.

INFO

Avanpremiera: Luni, 23 decembrie, ora 19.00, Godot Cafe Teatru

Durata: 1h30 / Preţ bilet: 35 lei

Telefon rezervări Godot Cafe-Teatru: 0213161682 şi 0736 414 244 (L-D 11:00 – 23:00)

godotcafeteatru.ro

 Următoarele reprezentaţii:

Sâmbătă, 28 decembrie | 20.15 h | Teatrul de Artă Bucureşti (Str. Sf. Ştefan, nr. 21)

Duminică, 29 decembrie | 20.00 h | Godot Cafe Teatru (Str. Blănari, nr. 14)

Foto cu Andreea Bibiri, regizoarea spectacolului Mos Craciun e o jigodie – Cinemagia

16
/10
/17

"Şi negru şi alb şi gri", de la Teatrul "Metropolis", "Soldatul de ciocolată" de la Teatrul "Odeon" şi "Don Juan" de la Teatrul de Comedie, toate din Bucureşti, sunt cele trei spectacole care au primit cele mai multe nominalizări, dar şi cele mai multe premii la ediţia a 29-a a Festivalului Naţional de Comedie, organizat de Teatrul Dramatic "Fani Tardini".

15
/10
/17

Una dintre cele mai interesante apariții editoriale ale toamnei, „O istorie culturală a nebuniei. De la Biblie la Freud, de la casa de nebuni la medicina modernă”, semnată de Andrew Scull, sociolog şi istoric al medicinei, a fost publicată la Editura Polirom, în colecţia „Plural M”.

15
/10
/17

Joi, 19 octombrie, regizorul Cristian Mungiu va fi decorat de ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național Legiunea de Onoare, recunoaștere din partea președintelui Republicii Franceze, a anunțat directorul Institutului Cultural Francez, Christophe Gigaudaut, vineri seară, la deschiderea festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

13
/10
/17

Romanul „Arhipelagul altei vieți” (traducere din limba franceză de Daniel Niculescu) a fost publicat la Editura Polirom în 2017.

13
/10
/17

Omenirea nu mai are nevoie de Dumnezeu și ar putea, cu ajutorul inteligenței artificiale, să dezvolte o nouă formă de conștiință colectivă care va putea să îndeplinească rolul religiei, a declarat joi scriitorul american Dan Brown, autorul seriei literare "Codul lui Da Vinci". Romancierul american a făcut aceste declarații la Târgul de Carte de la Frankfurt unde își promovează noul său roman, "Origin".

13
/10
/17

Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale toamnei începe astăzi, 13 octombrie, și va cuprinde Bucureștiul timp de zece zile, Brașovul timp de o săptămână (13-19 octombrie) și Clujul pentru un weekend (13-15 octombrie).Peste 10.000 de bilete s-au vândut deja în avans pe Eventbook.ro înainte de începerea festivalului. Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie.

12
/10
/17

David Lynch, Xavier Dolan, Vanessa Redgrave și Nanni Moretti se numără printre invitații Festivalului de Film de la Roma, a cărei ediție din 2017, organizată între 26 octombrie și 5 noiembrie, se dorește o veritabilă sărbătoare a cinematografiei mondiale și va prezenta câteva zeci de lungmetraje, dintre care 14 vor fi proiectate în premieră mondială.

12
/10
/17

Festivalul SoNoRo va avea loc anul acesta în perioada 27 octombrie – 13 noiembrie și recomandă pentru cea de-a XII-a ediție un joc de-a HIDE&SEEK, în care muzica de cameră va fi acompaniatăde poezie, video art, fashion design și un quest labirintic princare festivalul își propune să-și poarte publicul. Orașele în care se vor desfășura concertele FestivaluluiSoNoRo sunt București, Timișoara, Cluj și Brașov.

12
/10
/17

„Publicul vine la teatru cu dorinţa de a se lăsa ademenit. În întunericul sălii un grup de oameni vrea să intre în contact cu alt grup de oameni şi aşa teatrul devine viaţă. Fără teatru mai mulţi necunoscuţi care se întâlnesc pentru un moment n-ar realiza mare lucru.” - Catrinel Dumitrescu.

11
/10
/17

Un nou album de benzi desenate dedicat personajului Asterix, intitulat "Asterix et la Transitalique", va fi lansat în premieră mondială pe 19 octombrie. Albumul, tradus în 16 limbi, va beneficia de un tiraj total de 5 milioane de exemplare. De la înființarea seriei, în 1959, peste 370 de milioane de albume din seria "Asterix" au fost vândute pe plan mondial.