Mozaic Jazz Festival, în noiembrie, la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/mozaic-jazz-festival-in-noiembrie-la-sibiu/

„Mozaic Jazz Festival” va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, în perioada 14 – 16 noiembrie.

Un articol de Liliana Matei|1 noiembrie 2014

Cu un line-up de doar șase trupe, Mozaic Jazz Festival va oferi publicului participant o atmosferă jazz-istică completă. În încercarea de a asigura un mozaic incitant de trupe și artiști, cel mai tânăr festival de jazz din Sibiu, își îndreaptă atenția atât pe artiști internaționali consacrați cât și pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentiști virtuoși și artiști români.

Ultimele două trupe confirmate, care întregesc line-up-ul festivalului sunt „Nikoletta Szoke Quartet”, trupa care va deschide evenimentul, vineri, 14 noiembrie și trupă autohtonă BaLaKo, cei care vor închide programul Mozaic Jazz Festival, în data de 16 noiembrie.

Line-up Mozaic Jazz Festival

Nikoletta Szoke Quartet (vineri, 14 noiembrie, ora 20:30)
Nikoletta este una din marile voci feminine ale jazzului European și singura prezență feminină de la Mozaic Jazz Festival. Artista de origine maghiară este câștigătoarea celui mai prestigos premiu de gen „Montreux Jazz Voice Competition”. De-a lungul carierei a înregistrat numeroase colaborări cu nume mari din lumea jazz-ului dintre care, probabil cea mai notabilă, cu Bobby McFerrin în anul 2010.

Trilok Gurtu Band (vineri, 14 noiembrie, ora 22:30)

Trilok Gurtu este unul dintre cei mai mari percuționiști de jazz și world music ai tuturor timpurilor. În cariera sa de peste patruzeci de ani a colaborat cu artiști precum: John McLaughlin, Joe Zawinul, Jan Garbarek, Don Cherry, Bill Evans, Pharoah Sanders, Dave Holland, Zakir Hussain, Neneh Cherry și mulți alții. La Sibiu va veni însoțit de bandul său.

David Krakauer (sâmbătă, 15 noiembrie, ora 20:30)
Muzica clasică, improvizația avantgardistă, dar mai ales klezmer, sunt principalele ingrediente ale spectacolului „Ancestral Groove” cu care David Krakauer, unul dintre cei mai versatili clarinetiști de pe planetă, vrea să cucerească publicul „Mozaic Jazz Festival”. Cunoscut publicului international simplu, ca și „Krakauer”, artistul american s-a îmbarcat în această călătorie în anii 70, cand a început să studieze clarinetul cu cei mai mari profesori ai timpurilor, Leon Russianoff.

Dorința de a-și găsi o identitate culturală și o apartenență la un anumit stil dar și versatilitatea care l-a făcut celebru, l-a purtat ulterior pe drumul muzicii evreiești din Estul Europei, pe care a reusit s-o aducă pe marile scene ale lumii și s-o transpună în contemporan, în combinații unice cu muzică clasică și jazz.

Steve Coleman and Five Elements (sâmbătă, 15 noiembrie, ora 22:30)
Steve Coleman este unul dintre cei mai apreciati saxofoniști americani, profesor de jazz, compozitor și documentarist. Influențat de idolul său, Charlie Parker, își începe cariera la vârsta de 14 ani. De-a lungul anilor, a colaborat cu nume mari din lumea jazz-ului: Sam Rivers, Doug Hammond, Abbey Lincoln, Chico Freeman și mulți alții ajungând în anul 1985 să înregistreze primul său album ca solist principal. A fost momentul în care s-a lansat oficial pe scena jazz-ului mondial.

Tord Gustavsen Ensemble (duminică, 16 noiembrie, ora 20:30)
Cu 6 albume înregistrate la ECM Records, câștigător al unui premiu Grammy acordat la nivelul Norvegiei (Spellemannsprisen) și a numeroase alte premii, Tord Gustavsen este unul dintre cei mai talentați și prolifici pianiști norvegieni. Cu o muzică în care regăsim un puternic aer de misticism nordic, “Tord Gustavsen Ensemble” este una dintre acele trupe care fac notă distinctă în orice festival prin finețea și rafinamentul prestației artistice.

BaLaKo (duminică, 16 noiembrie, ora 22:30)
Cu rădăcini pe mai multe continente, BaLaKo (Balcan Latin Kollective) este singurul proiectul românesc de jazz din cadrul festivalului și cel mai în vogă la acest moment. Cu participări recente la Montreaux Jazz Festival și North Sea Jazz Festival, două dintre cele mai mari și importante festivaluri de jazz din lume, BaLaKo este o trupă de care sigur vom mai auzi atât la nivel național cît și la nivel internațional.

INFO

Biletele se găsesc în rețeaua Eventim: Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Humanitas și Cărturești, la Sala Palatului și on-line pe www.eventim.ro. Prețul unui bilet va fi de 70 lei/zi și 170 lei/abonament festival cu reduceri aplicate pentru elevi, studenți și pensionari.

 

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.