Mozart, din nou în prim-plan
https://www.ziarulmetropolis.ro/mozart-din-nou-in-prim-plan/

Joi, 22 octombrie 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Lior Shambadal, va susţine, de la ora 19.00, un program integral semnat de Wolfgang Amadeus Mozart, în regim live, în cadrul stagiunii online. Concertul este transmis în direct, fără spectatori, din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituţiei.

Un articol de Liliana Matei|19 octombrie 2020

Programul Mozart este alcătuit din Concertul în re major pentru vioară, pian şi orchestră, KV App.56 (completare de Philip Wilby), cu  violonistul Florin Croitoru şi pianistul Cristian Niculescu în ipostază solistică, Motetul în re major, Ave Verum Corpus, KV618, Missa în do major, KV220.

Corul Filarmonicii „George Enescu“ este pregătit de Iosif Ion Prunner. „Va fi o premieră cu Missa în do major KV220, alături de cunoscutul dirijor Lior Shambadal. De asemenea, va fi interpretat în premieră la Ateneu, Concertul în re major pentru vioară, pian şi orchestră“, subliniază dirijorul Iosif Ion Prunner.

Concertul în re major pentru vioară, pian şi orchestră, KV App. 56 este o lucrare reconstruită de compozitorul şi muzicologul britanic Philip Wilby, din care Mozart a conceput un fragment de 120 de măsuri din partea întâi. Philip Wilby a finalizat această primă mişcare, iar pentru următoarele două a ales să orchestreze secţiunile similare dintr-o lucrare din aceeaşi perioadă, şi anume Sonata pentru pian şi vioară în re major, KV 306, apreciind că aceasta din urmă pare să fi fost compusă pe scheletul concertului neterminat“, explică muzicologul Octavia-Anahid Dinulescu.

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu“

Dirijor

LIOR SHAMBADAL

Solişti

FLORIN CROITORU

CRISTIAN NICULESCU

Program

Wolfgang Amadeus Mozart

Concert în re major pentru vioară, pian şi orchestră, KVApp.56 (completare de Philip Wilby)

Motet în re major, Ave Verum Corpus, KV618

Missa în do major, KV220

Dirijorul corului

IOSIF ION PRUNNER

Concertul transmis live de pe scena Ateneului Român va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Născut la Tel Aviv în 1950, Lior Shambadal a studiat în oraşul natal violă, trombon, compoziţie (cu Sergiu Natra) şi dirijat. A continuat la Mozarteum Salzburg, unde a lucrat cu Carl Melles. S-a stabilit apoi la Viena şi a fost îndrumat de dirijori de renume: Hans Swarowsky, Carlo Maria Giulini, Igor Markevitch, Sergiu Celibidache, Franco Ferrara. Şi-a extins studiile şi asupra altor domenii, precum muzica electronică şi compoziţia, cu Witold Lutoslawski şi Henri Dutilleux, şi fenomenologia muzicală, la Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz. Compozitor prolific, Lior Shambadal are o creaţie ce cuprinde cu precădere muzică de cameră şi lucrări simfonice. Dirijor principal la Berliner Symphoniker timp de 22 de ani (1997-2019), are o carieră bogată în angajamente ca director muzical şi dirijor invitat în Europa, Asia, Israel şi pe continentul american. În cele peste două decenii la pupitrul Berliner Symphoniker, a dirijat renumita orchestră berlineză în numeroase concerte la Berlin Philharmonie şi la Konzert Haus, precum şi în turnee în Japonia, China, Coreea, Italia, Spania, Irlanda, Anglia, Franţa, Germania.

În 2009-2010 a fost director muzical la Orquesta Filarmónica de Bogotá din Colombia, alături de care a realizat turnee în China şi în Itali.  În 1980, Lior Shambadal a devenit dirijor principal la Haifa Symphony Orchestra, iar între 1986 şi 1993 a dirijat Kibbutz Chamber Orchestra Tel Aviv, cu numeroase turnee europene. Între 2000 şi 2003 a condus Orchestra Simfonică Radio din Ljubljana. Fondator al ansamblului Musica Nova din Tel Aviv, Lior Shambadal de asemenea a condus formaţia Mendelssohn Players din Berlin. Repertoriul său în genul operei cuprinde peste 40 de titluri din literatura consacrată (germană, italiană, franceză, rusă, engleză), precum şi prime audiţii absolute, dintre care se pot menţiona „Gesualdo” de Franz Hummel şi „Kirisk” de Magret Wolf, cu un libret de D. Aitmatow. Din 1993 şi până în 2000 a deţinut postul de director general muzical la Pfalztheater Kaiserslautern, realizând peste 400 de spectacole, inclusiv cu ocazia inaugurării noii clădiri a operei. Alte apariţii pe scenele teatrului liric îl regăsesc pe Lior Shambadal în Canada (Ontario Opera), Israel (New Israeli Opera şi Kibbutz Chamber Orchestra) şi Rusia (Teatrul Bolşoi din Moscova). Lior Shambadal susţine frecvent cursuri de măiestrie de dirijat şi de interpretare de lied, în Berlin, Vicenza, Roma, Imola, Pescara, în Republica Cehă şi în America de Sud.

Violonistul Florin Croitoru s-a lansat într-o carieră de succes pe plan internaţional în urma debutului său ca solist cu Orchestra Filarmonicii din Viena sub bagheta lui Christoph von Dohnanyi, când a fost elogiat de presa austriacă drept „un solist fenomenal”. S-a format sub îndrumarea unor pedagogi din România, fiind discipolul maestrului Ştefan Gheorghiu şi a urmat cursurile de măiestrie ale profesorilor Erick Friedman, Herman Krebbers şi Jacques Ghestem, Eduard Schmieder, Victor Danchenko. Este deţinătorul a 11 premii la concursuri internaţionale de vioară, în 1992 fiind laureatul concursului „Fritz Kreisler” de la Viena. A susţinut numeroase concerte şi recitaluri pretutindeni în lume. Interpretările sale au fost transmise în difuzări live la diferite posturi de radio şi TV din SUA, Ungaria, Italia, Franţa, Austria, Japonia, Irlanda, Islanda, Suedia, Polonia, Norvegia, Marea Britanie, România. De asemenea, are numeroase  înregistrări pe CD cu majoritatea lucrărilor din literatura pentru vioară. Are în repertoriu piese din cele mai diverse epoci stilistice, de la preclasic la muzică contemporană, precum şi câteva programe rare de recital, cum sunt „Nicolo Paganini – 24 de Capricii pentru vioară solo”, „Fritz Kreisler – Universul miniaturilor”, „Virtuozitatea violonistică”, „Florin Croitoru cântă propriile transcripţii şi compoziţii originale”. În 2013, Florin Croitoru a publicat în premieră mondială două albume de transcripţii pentru vioară solo, realizate după unele dintre cele mai frumoase şi dificile piese de virtuozitate compuse pentru pian (www.maximumpublishinghouse.webs.com). Pe lângă activitatea concertistică în turnee în străinătate, începând cu anul 1999 solistul desfăşoară o bogată activitate pedagogică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În 2003, prin susţinerea tezei de doctorat, s-a materializat cercetarea sa în ceea ce priveşte o nouă metodă de predare a viorii. Ca rezultat, studenţii săi au fost premiaţi la diferite concursuri naţionale şi internaţionale de vioară. De asemenea, Florin Croitoru este invitat ca membru în juriu la concursuri internaţionale.

Pianistul Cristian Niculescu desfăşoară o bogată activitate concertistică în săli de prestigiu precum Philharmonie Berlin, Gasteig München, Konzerthaus Berlin, Deutsche Oper Berlin, studiourile de concerte ale Radioului Danez din Copenhaga sau de la Norddeutscher Rundfunk Hamburg, în Franţa, Anglia, Italia, Danemarca, Norvegia, Austria, Japonia şi în SUA. A studiat la Bucureşti cu Cristina Georgescu şi cu Sandu Sandrin şi la Berlin, la Hochschule der Künste, cu Hans Leygraf şi Georg Sava. În perioada 1994-1999 a urmat cursuri de măiestrie cu Dmitri Bashkirov la Salzburg şi la Madrid. A debutat ca solist cu Orchestra Naţională Radio din Bucureşti în 1987 şi în recital la Ateneul Român în 1988; a concertat cu numeroase orchestre din România: Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj sub bagheta maestrului Emil Simon, iar după anul 1999 cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Naţională şi cu Orchestra de Cameră Radio şi cu toate orchestrele filarmonicilor din România. În străinătate este invitat să colaboreze atât ca solist, cât şi în cadrul serilor de muzică de cameră organizate de Cleveland Chamber Symphony, Berliner Philharmoniker, Berliner Sinfonie-Orchester, Norddeutscher-Rundfunk Orchester Hamburg, Brandenburgische Philharmonie Potsdam, Münchner Philharmoniker şi Deutsches Symphony Orchestra Berlin. A fost invitat la renumite festivaluri internaţionale: în Germania la Berliner Festspielen, Musik-Bienale für Zeitgenössische Musik Berlin, Hamburger Musikfest, Nürnberger Tage Neuer Musik, Potsdamer Musikfestspielen, Festivalurile de la Schloss Honhardt şi Schloss Glienicke; în Norvegia la Festivalul Internaţional „Grieg” şi Festivalul de muzică nouă „Autunale” din Bergen; în Danemarca la Festivalurile internaţionale Sobygard, Skagen şi Vendsyssel Festival; în Austria, în cadrul Academiei de vară Mozarteum de la Salzburg; în România, la Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (Bucureşti  2000, 2001 şi 2005), Festivalul Internaţional „George Enescu” Bucureşti, Festivalul „Classic Openair am Gendarmenmarkt” Berlin.

26
/10
/21

Pe 2 noiembrie 2021, Asociația Opus lansează site-ul bilingv casedemuzicieni.ro, un proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul programului București – Oraș deschis 2021.

26
/10
/21

De 93 de ani, străbătând prin vremuri liniștite, dar și prin perioade extrem de dificile (ca timpurile pe care le trăim astăzi), RADIO ROMÂNIA intră în casele ascultătorilor din țară și din străinătate. În fiecare an, data de 1 noiembrie este un moment de sărbătoare, ce punctează aniversarea difuzării (în 1928) a primei emisiuni a serviciului public de radio. Momentul este marcat mereu și de un concert prezentat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, înființată de dirijorul Mihail Jora în același an al inaugurării instituției de presă.

23
/10
/21

Pe 23 și 25 octombrie, pianistul Florian Mitrea, unul dintre cei mai apreciați tineri muzicieni de origine română ai momentului, al cărui debut a avut loc pe celebra scenă Carnegie Hall din New York, continuă să ofere publicului o experiență puternică și inedită despre întuneric și speranță: o serie de recitaluri solo care au loc în întuneric în cadrul evenimentului UNSEEN.CONCERT IN THE DARK – singurul eveniment de muzică clasică din România care propune o experiență muzicală cu lumina stinsă atât în sală, cât și pe scenă.

13
/10
/21

Publicul larg și iubitorii muzicii clasice sunt invitați să vadă online filmele care documentează felul în care au fost organizate Concursul Internațional George Enescu 2020/2021 și Festivalul Internațional George Enescu 2021 în timpul pandemiei, stabilind adevărate recorduri în domeniu, și reacțiile unor artiști care au fost implicați în cele două evenimente. Filmele sunt postate pe canalul Youtube al Festivalului Enescu.

12
/10
/21

Sunt invitați dirijorul vienez SASCHA GOETZEL, violonistul ALEXANDRU TOMESCU și pianistul JOSU DE SOLAUN. Așadar, după o frumoasă participare la cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”, Orchestrele și Corurile Radio România își deschid noua stagiune la Sala Radio!

11
/10
/21

Sâmbătă, 16 octombrie 2021, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, continuăm trilogia verdiană cu nemuritoarea „Traviata”, o operă atât de îndrăgită și de celebră, încât aproape că nu mai are nevoie de nici o prezentare! Spectacolul îi este dedicat marii soprane Virginia Zeani, „prima donna assoluta” a marilor scene internaționale, sărbătorită în această lună, cu ocazia împlinirii unei frumoase vârste, de către toate teatrele lirice din România. Inițiativa aparține Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani” și a Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

29
/09
/21

Festivalul Enescu 2021 a prezentat 53 de lucrări în premieră românească și trei lucrări în premieră mondială. Printre acestea, se află și Te Deum-ul compus de Jose Cura pentru a celebra cea de-a 25-a ediție a Festivalului Enescu. Au fost prezentate în premieră românească patru opere și mai multe lucrări vocal simfonice de Stravinski, Cura și Enescu (oratoriul Strigoii).