Mungiu, 4.455.000 de la CNC, pentru următorul film – „RMN”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mungiu-4-455-000-de-la-cnc-pentru-urmatorul-film-rmn/

Regizorul Cristian Mungiu a obţinut cea mai mare finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei. Cineastul, câştigător al trofeului Palm d`Or va primi aproape 4,5 milioane de lei pentru a realiza pelicula „RMN”.

Un articol de Petre Ivan|10 aprilie 2014

În fiecare an, Centrul Naţional al Cinematografiei organizează un concurs prin care oferă finanţare pentru proiectele de film româneşti. Sunt oferiţi bani pentru lungmetraje, scurtmetraje, documentare sau filme de animaţie.

În 2013, instituţia a avut un fond de 30 de milioane de lei. Din acesta, aproape 4,5 milioane le-a primit Cristian Mungiu pentru a realiza proiectul „RMN”.

La categoria lungmetrajelor, locul doi l-a ocupat regizorul Cătălin Mitulescu care va avea la dispoziţie peste 2 milioane de lei pentru a îşi produce filmul. O sumă similară a primit-o şi Tudor Giurgiu, care a ocupat poziţia a treia în competiţie, notează Mediafax.

La categoria scurmetraj-ficţiune au primit bani 12 proiecte, printre care „Miercuri” de Goran Mihailov şi „Groapa” de Sebastian Mihăilescu.

Valoarea maximă a creditului direct pe care îl putea obţine un producător pentru proiectele declarate câştigătoare la concursul de selecţie sesiunea I 2013 a fost de 15% (4.455.000 de lei) din creditul direct alocat pentru producţie.

Mungiu

La concursul organizat anul trecut de CNC, regizorii Nae Caranfil şi Nicolae Mărgineanu au obţinut cea mai mare finanţare, câte 990.000 de lei, pentru titlurile „6,9 pe scara Richter”, respectiv „Poarta Albă”.

Foto cu Cristian Mungiu şi Nae Caranfil – Cinemagia

02
/06
/22

Lungmetrajele „Light Sleeper”, cu Willem Dafoe și Susan Sarandon în distribuție, și „Dom Hemingway”, cu Jude Law și Mădălina Ghenea, vor avea premiera la Warner TV în primul weekend din luna iunie. „Viața de noapte/ Light Sleeper”, scris și regizat de Paul Schrader, scenarist al unor filme ca „Taxi Driver” și „American Gigolo”, a avut premiera în competiția Berlinalei din 1992.

02
/06
/22

Filmul documentar Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARe a Muzeului de Artă Recentă din București (MARe). Delta Bucureștiului este al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013). Povestea este spusă prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, filmul urmând să aibă premiera în cinematografe în toamna acestui an.

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.