Muzeu dedicat lui Woody Allen la Barcelona
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeu-dedicat-lui-woody-allen-la-barcelona/

Autorităţile spaniole intenţionează să construiască un muzeu permanent dedicat cineastului american Woody Allen în Barcelona, oraşul în care acesta a turnat pelicula „Vicky Cristina Barcelona”

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2015

Woody Allen a ales Barcelona ca loc de desfăşurare a acţiunii din acel film al său, care i-a adus actriţei Penelope Cruz premiul Oscar în 2008, iar autorităţile din acest oraş intenţionează să creeze un spaţiu expoziţional permanent care să fie dedicat vieţii şi carierei cineastului newyorkez.

Intitulat pentru moment „Woody Allen Project”, noul muzeu ar putea fi amenajat în La Llotja, o clădire din secolul al XVII-lea. Proiectul este susţinut de omul de afaceri spaniol Jaume Roures, care a produs trei dintre filmele lui Woody Allen, inclusiv „Vicky Cristina Barcelona”.

Consilierii de la Primăria din Barcelona încă nu au aprobat proiectul, dar, dacă o vor face, muzeul ar putea fi inaugurat peste doi ani, afirmă cotidianul spaniol de limbă engleză The Local.

O statuie din bronz în mărime naturală a lui Woody Allen a fost deja dezvelită în Oviedo, un oraş spaniol în care cineastul american a turnat o parte din filmul „Vicky Cristina Barcelona”.

Woody Allen a realizat peste 48 de filme într-o carieră de 58 de ani şi este cunoscut pentru personajele sale nevrotice şi comice, devenite o veritabilă marcă personală şi care sunt adeseori interpretate chiar de el.

Cineastul american a câştigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu original în 1986, pentru filmul „Hannah şi surorile ei/ Hannah and her Sisters”, şi acelaşi premiu pentru filmul „Miezul nopţii în Paris/ Midnight in Paris” din 2011.

Pentru filmul „Annie Hall”, din 1978, Woody Allen a fost recompensat cu două premii Oscar – la categoriile „cel mai bun regizor” şi „cel mai bun scenariu original”.

În 2014, filmul său „Blue Jasmine”, a câştigat un premiu Oscar din trei nominalizări, iar Woody Allen, a primit şi un Glob de Aur special pentru întreaga carieră.

Foto: Woody Allen – cinemagia

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.