Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, 250 de ani de existenţă
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-ermitaj-din-sankt-petersburg-250-de-ani-de-existenta/

Ermitaj, unul dintre cele mai mari muzee din lume, sărbătoreşte cu mare pompă, până miercuri, împlinirea a 250 de ani de la înfiinţare, prin mai multe expoziţii şi prezentarea în faţa publicului larg a uneia dintre frizele Partenonului, împrumutată de la British Museum.

Un articol de Petre Ivan|9 decembrie 2014

Muzeul Ermitaj / Festivităţile, care prevăd şi un spectacol 3D în Piaţa Palatului din Sankt Petersburg, au fost lansate sâmbătă, în prezenţa mai multor mii de persoane.

Un spectacol care prezintă principalele evenimente asociate cu istoria muzeului, înfiinţat de împărăteasa Ecaterina a II-a în secolul al XVIII-lea, a fost proiectat de mai multe ori pe una dintre faţadele Muzeului Ermitaj.

Miercuri, Muzeul Ermitaj îşi va deschide porţile gratuit în faţa vizitatorilor.Muzeul Ermitaj

O expoziţie de 25 de tablouri ale pictorului britanic Francis Bacon (1909-1992), ca şi una dintre frizele Partenonului de la British Musem, fac parte la rândul lor din evenimentele ce vor fi prezentate în cadrul festivităţilor dedicate Ermitajului.

Sculptura zeului grec al râurilor Ilisos a fost dezvelită vineri la Muzeul Ermitaj, unde va putea fi admirată până pe 18 ianuarie.

Această operă, împrumutată de la British Museum, a provocat un val de proteste la Atena, care revendică, deocamdată fără succes, retrocedarea celebrelor frize din marmură, care au fost furate din Grecia în 1803 de un diplomat britanic.

Construit pe malurile Nevei din Sankt Petersburg, Muzeul Ermitaj a fost fondat în 1764 de împărăteasa Ecaterina a II-a, care voia să simbolizeze măreţia Rusiei printr-o colecţie prestigioasă.Muzeul Ermitaj

După Revoluţia din octombrie 1917, colecţiile imperiale au devenit proprietatea statului sovietic. Muzeul Ermitaj conţine cinci edificii: Palatul de Iarnă, Micul Ermitaj, Vechiul Ermitaj (numit şi Marele Ermitaj), Noul Ermitaj şi Teatrul Ermitaj.

Muzeul rus deţine un număr impresionant de tablouri europene de mare valoare, precum capodopere ale unor maeştri din Renaşterea italiană (Fra Angelico, Rafael Sanzio, Leonardo da Vinci), capodopere ale unor mari pictori olandezi (Rembrandt), flamanzi (Rubens, Van Dyck) şi francezi (Nicolas Poussin, Jean-Honoré Fragonard, Jean Auguste Dominique Ingres, Eugène Delacroix).

Foto: Muzeul Ermitaj – facebook, wikipedia

06
/05
/17

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad și Trupa de Marionete Arad organizează, în perioada 16-20 mai 2017, cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrului de Animație. Directorul artistic este Christian Caimacan.

05
/05
/17

Florian Pittiș reprezintă în inimile și conștiința românilor un ideal de spirit de-a pururi tânăr și liber. Moțu a inspirat generații întregi de tineri să citească, să gândească, să trăiască frumos. Evenimentul “Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș” este o sărbătoare a spiritului, în care artiștii și publicul își arată prețuirea față de cel care a fost Florian Pittiș.

05
/05
/17

Sub titlul L’Om GiGi: Linii Trasee Semne Sensuri, Teatrul Național “I.L. Caragiale” București îi invită pe iubitorii teatrului într-o incursiune în laboratorul de creație al artistului de talie internațională Gigi Căciuleanu, la aniversarea a 70 de ani.

04
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Cel mai nou film românesc ajuns în cinematografe, „Vara s-a sfârșit”, al treilea lungmetraj al lui Radu Potcoavă, are premise bune și o primă parte destul de reușită. Însă își pierde energia pe parcurs.

04
/05
/17

„Încă nu m-am îndepărtat de concluzia asta, că cinema-ul este inutil. Pe de altă parte, îl îmbrăţişez nemăsurat”, spune regizorul Gabriel Achim, al cărui debut, „Visul lui Adalbert” (2011), este acum disponibil pe platforma Cinepub. Noul său film, „Ultima zi”, va rula din 12 mai în cinematografe.

04
/05
/17

Un interviu neconvențional cu ziaristul (colaborator al Ziarului Metropolis) și scriitorul Andrei Crăciun, despre cea mai recentă dintre cărțile sale – „Aleea Zorilor” (publicată la Editura Polirom), care este o carte despre copilărie, scrisă într-o singură frază.

04
/05
/17

La sfârșitul săptămânii viitoare va avea loc finala Eurovision Song Contest 2017. Dacă România, reprezentată de Ilinca Băcilă şi Alex Florea cu piesa ”Yodel It!”, este abia a 8-a favorită a competiției, cu o cotă de 25.00, Italia (cotată cu 1,65) și Bulgaria (9.00) sunt favoritele caselor de pariuri. De menționat că reprezentantul Bulgariei s-a născut la Moscova și abia a împlinit 17 ani!

03
/05
/17

Șerban Tomșa, unul dintre scriitorii foarte dragi nouă, și-a lansat de curând cel mai recent volum – „SUPRAVEGHETORUL și alte povestiri”, din care vă vom prezenta (prin amabilitatea autorului), pe parcursul acestei luni, câteva fragmente din savuroasele povestiri care-l întregesc.

03
/05
/17

Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene și unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania(2-11 iunie).

03
/05
/17

Casieria Castelului Corvinilor din Hunedoara a fost spartă de persoane rămase deocamdată, necunoscute, din primele estimări neoficiale paguba ridicându-se la peste 170.000 de lei, bani rezultați din vânzarea biletelor în zilele libere ale minivacanței de 1 mai.

03
/05
/17

Ediția a doua a Câmpulung Film Fest, festivalul comparativ de film de la Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, va avea loc anul acesta în perioada 25-27 august. Festivalul proiectează într-o manieră comparativă, succesiv și alternativ, filme provenite din două țări, una din cadrul Uniunii Europene, cealaltă din afara ei.