Muzeul Național al Literaturii Române aniversează 63 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-al-literaturii-romane-aniverseaza-63-de-ani/

Pornind de la ideea celebrării centenarului naşterii poetului Mihai Eminescu, prin crearea unui muzeu dedicat acestuia, în 1957, se ia decizia fondării unui muzeu al scriitorilor importanţi ai literaturii române sub conducerea lui Dumitru Panaitescu-Perpessicius, director al Bibliotecii Academiei, la acea vreme.

Un articol de Liliana Matei|31 mai 2020

De-a lungul timpului, muzeul a fost găzduit în mai multe sedii. Primul dintre acestea a fost Casa Toma Stelian, unde se afla și sediul Uniunii Scriitorilor. Prin eforturile scriitorilor Șerban Cioculescu, Tudor Vianu și, mai ales, ale lui Tudor Arghezi, muzeul este găzduit ulterior în faimosul sediu din Bulevardul Dacia nr. 12. După revendicarea acestui spațiu, a urmat o perioadă de exil în Casa Presei.

Începând din 21 martie 2017 și până în prezent, expoziția de bază se află pe strada Nicolae Crețulescu 8, în casa care a aparținut, odinioară, lui Leon Mavrocordat și care, prin eleganța sa și prin efervescența activității culturale, a reușit să se impună în peisajul cultural și turistic al capitalei. Bogata arhivă a muzeului, cu peste 300 de colecții, spațiile expozițiilor temporare din Calea Griviței 64-66, Editura Muzeul Literaturii Române și cele cinci Case memoriale dedicate scriitorilor – Tudor Arghezi, George Bacovia, Anton Pann, Liviu Rebreanu și Ion Minulescu – vin să întregească imaginea complexă a unui muzeu de importanță națională și identitară.

În cei 63 de ani, dar în special în ultimii trei ani, MNLR a derulat proiecte importante la nivel național și internațional, printre care amintim Festivalul Internațional de Poezie București, expozițiile Eli Lotar, Gherasim Luca, Genica Athanasiou, colocvii și conferințe în colaborare cu prestigioase universități și centre de cercetare din lume.

Pe tot parcursul zilei de 1 iunie, când sărbătorim, totodată, și Ziua copilului, vă lansăm invitația de a urmări materialele pregătite cu această ocazie de MNLR: lectura unor poezii scrise de Tudor Arghezi și Elena Farago pentru copii, în interpretarea actriței Maia Morgenstern, filme de prezentare a MNLR și a istoriei literaturii, mesajele unor personalități culturale, lansarea expoziției on-line CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern, remember Cristi Popescu.

Programul evenimentelor difuzate în on-line:

Ora 9.00 – Călătorii în timp în Camera cu jucării a Mărțișorului

Ora 9.30 – Lecturi din literatura pentru copii, recită Maia Morgenstern

Ora 10.00 – Mesajul prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al MNLR

Ora 11.00 – La mulți ani, MNLR! Mesajele colaboratorilor MNLR

Ora 13.00 – Intervenția criticului literar Cosmin Ciotloș despre Cristi Popescu

Ora 17.00 – Lansarea expoziției on-line CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den wörtern

Ora 21.00 – Film MNLR, realizat în colaborare cu TVR

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.