Muzeul Național de Artă Contemporană, 20 de ani de existență
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-de-arta-contemporana-20-de-ani-de-existenta/

Muzeul Naţional de Artă Contemporană marchează anul acesta 20 de ani de existenţă, privind spre viitor şi pregătind noi strategii de participare la dezvoltarea culturii vizuale din România.

Un articol de Liliana Matei|16 martie 2021

Pe parcursul întregului an, MNAC va organiza o serie de evenimente on- și offline, prilejuri de reflecție asupra rolului muzeelor în contextul schimbărilor fundamentale ce au loc la nivel local și global. Interviuri, lansări de publicații și de expoziții, cursuri aplicate de istoria artei, ateliere de educație și creație artistică, tururi ghidate, evenimente surpriză vor menține constant acest flux care nu e doar aniversar – ci și prospectiv.

MNAC ocupă în prezent o poziție centrală în modelarea memoriei culturale colective, fiind un loc de întâlnire pentru comunitățile care garantează spectrul de diversitate al societății din România. Programele Muzeului se adresează deopotrivă specialiștilor și publicului larg, minorităților de toate tipurile, sectorului cultural independent și partenerilor instituționali din cultură, artă și educație. Dezvoltând un program amplu de recuperare istorică a culturii vizuale din România, MNAC urmărește și sprijină în același timp tendințele noi și talentele manifestate în generația tânără.

Cu un flux mediu de 14 expoziții/an, cu un portofoliu editorial de peste 50 de titluri, cu o colecție care cuprinde peste 7.000 de lucrări de artă și zeci de mii de documente originale, fotografii, cataloage, publicații –  reunite într-un impresionant fond documentar, MNAC a dezvoltat programe care îmbină cultura cu preocupările legate de dezvoltarea armonioasă a orașului București, de conservare a mediului natural și de recuperare a patrimoniului imaterial, fiind – prin complexitatea angajamentelor sale – o instituție muzeală caracteristică pentru standardele secolului 21.

Înființat prin Hotărârea de Guvern 691/ 31.08.2001, ca rezultat al fuziunii dintre Departamentului de Artă Contemporană al Muzeului Național de Artă al României și Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă, Muzeul Național de Artă Contemporană funcționează începând cu 2004 în sediul său principal din Palatul Parlamentului. Între 2001-2012, directorul Muzeului a fost Mihai Oroveanu. Din 2014, MNAC este condus de către Călin Dan.

Foto: Dani Ghercă, Văzând Istoria – 1947-2007 (vedere din expoziție)

 

 

 

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.