Muzeul „Vasile Pogor” s-a redeschis publicului
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-vasile-pogor-s-a-redeschis-publicului/

Începând de marţi, 22 martie 2022, Muzeul „Vasile Pogor” din Iaşi s-a redeschis publicului, după o pauză de trei ani, cât au durat lucrările de restaurare.

Un articol de Ziarul Metropolis|23 martie 2022

La Iași, Muzeul „Vasile Pogor” a fost reamenajat muzeografic în jurul societății culturale „Junimea”, rezultând un spațiu prietenos și atractiv, în care vizitatorii se raportează la informație și idei prin intermediul propriilor acțiuni. Au fost folosite metode clasice de aranjare, instrumente digitale, noi forme de proiectare a informațiilor, într-o abordare interactivă şi participativă, care îi apropie pe vizitatori de patrimoniu. Prin utilizarea mijloacelor digitale și inovative pe fundal arhitectural clasic, s-a obținut o formulă nouă amenajare de muzeu ce menține vie amprenta culturală a Junimii.

Sălile cuprinse în traseul de vizitare construiesc o imagine a istoriei locului, a casei și a proprietarilor, a Iașului vechi, recreează atmosfera întâlnirilor junimiste și propun inclusiv călătorii digitale în epoca junimistă prin instalații neconvenționale de artă și panou interactiv.

„Casa Pogor este, indiscutabil, unul dintre cele mai importante obiective de patrimoniu nu doar din Iași, ci și din țară, de vreme ce revoluționara Societate Junimea, care a însemnat un uriaș pas spre modernitate al societății românești în ansamblul ei, s-a format practic în acest loc. Noi, firește, suntem cu atât mai conștienți de ceea ce înseamnă Casa Pogor cu cât e un obiectiv muzeal important al MNLR Iași. Astfel încât, după încheierea lucrărilor de restaurare, am dat o mare atenție realizării unei noi expoziții permanente, care, așa cum se va vedea, vine cu un limbaj muzeografic proaspăt, cu o viziune de secol XXI, dar respectând totodată tradiția și valorile culturale ale acestui spațiu extraordinar. Va fi, în mod cert, o surpriză pentru public și sunt convins că va stârni un interes deosebit printre vizitatori.” (Lucian Dan Teodorovici, manager Muzeul Național al Literaturii Române Iași)

Facebook.com/Vizual.Art

Casa cu ferestre luminate” din inima orașului Iași este cea în saloanele căreia își dădeau întâlnire câteva dintre personalitățile care au marcat istoria României moderne: Maiorescu, Alecsandri, Xenopol, Conta, Caragiale, Eminescu, Slavici, Creangă și mulți alții. Pe atunci această casă aparținea lui Vasile Pogor, unul dintre fondatorii celebrei societăți literare „Junimea”, și a găzduit nenumărate ședințe junimiste. De-a lungul timpului Casa Pogor a îndeplinit mai multe roluri: locuință privată (familiile Pogor, Moruzzi, Brătianu), comandament militar, sediul unor instituții de stat, iar în data de 26 decembrie 1972 a devenit Muzeul „Vasile Pogor” din cadrul Complexului Muzeistic Iași.

Muzeul „Vasile Pogor”, parte din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române Iași, a beneficiat de lucrări de restaurare între anii 1994 și 2006, 2018 și 2021. Lucrările din perioada 2018-2021 s-au derulat prin proiectul RESTAURAREA MUZEULUI „VASILE POGOR”, Cod SMIS 116511, susținut de Guvernul României și Consiliul Județean Iași. Au fost accesate fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii se poate vizita de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Mai multe detalii se găsesc pe www.muzeulliteraturiiiasi.ro.



14
/02
/21

Biografiile au întotdeauna enigmele lor. Când sunt privite prin prisma amintirii, celebre sau anonime, ființele umane nu se dezvăluie niciodată întru totul. Ion Andreescu, pictorul care a împărțit aceeași epocă cu Mihai Eminescu, este unul dintre exemple. Creator important, el rămâne totuși un necunoscut pentru posteritate.

12
/02
/21

Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 […]

11
/02
/21

Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gândite, așteptând publicul avizat să le facă o vizită. Câteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mânecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sunt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie doua expoziții care întorc privirile.

08
/02
/21

O nouă expoziție propusă de spațiul expozițional Arbor.art.room îi va seduce cu siguranță, începând din această săptămână, pe iubitorii de artă şi frumos din Capitală. Joi, 11 februarie 2021, între orele 17.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei unui artist tânăr și original, Giuliano Nardin, expoziție intitulată misterios „Nimic nou la Podul Săbăreni“ (perioadă de vizitare: până pe 7 martie 2021), o inedită propunere expoziţională realizată împreună cu curatorul Doinel Tronaru, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).