National Book Awards 2014 – Phil Klay, Evan Osnos, Ursula K. Le Guin şi Jacqueline Woodson
https://www.ziarulmetropolis.ro/national-book-awards-2014-phil-klay-evan-osnos-ursula-k-le-guin-si-jacqueline-woodson/

Scriitorii americani Phil Klay şi Evan Osnos au câştigat, miercuri, premiile pentru cea mai bună operă de ficţiune, respectiv cea mai bună operă de non-ficţiune, la cea de-a 65-a ediţie a galei National Book Awards, unele dintre cele mai prestigioase premii literare din Statele Unite.

Un articol de Petre Ivan|20 noiembrie 2014

National Book Awards / Premiile au fost decernate în cadrul unui dineu organizat la New York, aceste distincţii numărându-se printre cele mai importante premii literare acordate în Statele Unite ale Americii şi care onorează cele mai bune opere de ficţiune, non-ficţiune, poezie şi încurajează tinerii scriitori, notează Mediafax.

Phil Klay, fost membru activ al armatei americane, a primit premiul pentru ficţiune, pentru cartea sa „Redeployment”, o colecţie de povestiri despre războaiele din Irak şi Afganistan.

Evan Osnos a obţinut premiul pentru non-ficţiune, acordat pentru cartea sa „Age of Ambition: Chasing Fortune, Truth, and Faith in the New China”.

La categoria ficţiune, juriul National Book Awards a trebuit să aleagă dintr-o listă de lucrări semnate de Rabih Alameddine, Marilynne Robinson, Anthony Doerr şi Emily St. John Mandel.

În motivaţia acordării premiului, juriul a descris cartea sa drept „viziune caleidoscopică asupra conflictului şi a lăsării la vatră”, iar Kaly a fost catalogat drept „povestitorul prin excelenţă al conflictului din Irak”.

Cele 4 cărţi câştigătoare

Evan Osnos, a cărui carte este despre drumul Chinei spre modernizare şi rolul individului şi al Partidului Comunist în acest proces, a concurat la categoria non-ficţiune cu lucrări semnate de Roz Chast, John Lahr, Anand Gopal şi Edward O. Wilson.

Lousie Gluck a primit premiul pentru poezie, cu opera „Faithful and Virtuous Night”, patru dintre cei cinci finalişti ai acestei categorii fiind femei.

Autoarea Jacqueline Woodson a primit distincţia pentru tineri scriitori, pentru „Brown Girl Dreaming”.

Ursula K. Le Guin, scriitoare de romante fanteziste, lucrări ştiinţifico-fantastice, cărţi de copii şi nuvele, a primit distincţia penru întreaga activitate „2014 Medal for Distinguished Contribution to American Letters” (Medalia pentru contribuţia eminentă la literatura americană, n.r.), pentru impactul transformator al scrierilor sale asupra literaturii americane.

Premiile National Books, oferite de National Book Foundation, au fost înfiinţate în 1950 pentru a onora cele mai bune creaţii ale literaturii americane. Juriul fiecărei categorii selectează câştigătorul din lista de propuneri trimisă de editurile americane.

Finaliştii celor patru categorii au fost aleşi dintr-o listă de 1.400 de propuneri.

Foto: National Book Awards 2014, Phil Klay şi Evan Osnos – wikipedia, facebook

06
/10
/17

Ca în fiecare an, lansările de carte vor reprezenta şi în cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru un important centru de greutate al întregului complex de manifestări culturale care se vor derula în Bucureşti între 20 şi 30 octombrie.

05
/10
/17

„A existat o altă viaţă pe care aş fi avut-o, dar o am pe aceasta...” - Kazuo Ishiguro. Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an este Kazuo Ishiguro ''pentru romanul său cu puternic impact emoţional''. Premiul se acordă anual de către Academia Suedeză operei unui autor care a produs "cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistă", conform formulării lui Alfred Nobel.

03
/10
/17

Cine va lua Nobelul pentru literatură după Bob Dylan? Aceasta este marea întrebare care generează polemici serioase în saloanele literare, în contextul în care membrii Academiei suedeze ar putea să facă o alegere mai puțin controversată, lăsându-se tentați în acest an de propriul lor spirit academic, notează AFP.

24
/09
/17

Filip Florian se numără printre finaliştii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, ediţia 2017, cu romanul „Zilele regelui” (Polirom, 2008, 2012, 2013, disponibil şi în ediţie digitală).

21
/09
/17

Editura Nemira lansează un nou roman scris de Iulian Tănase – Melciclopedia, o carte plină de jocuri de cuvinte și cu numeroase trimiteri culturale, o aventură a imaginației, a erudiției și a spiritului ludic. Povestea este însoțită de ilustrațiile lui Mircea Pop.

17
/09
/17

Duminică, 17 septembrie, laureata Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2009, Herta Müller, va participa la o întâlnire cu cititorii din Londra, organizată la celebra British Library de Universitatea din Swansea, în parteneriat cu Institutul Goethe, Institutul Cultural Român din Londra şi Ambasada Germaniei la Londra.

17
/09
/17

Volumul „Ce este populismul?”, semnat de Jan-Werner Müller, a apărut în această săptămână în colecţia „Opus. Ştiinţe politice” a Editurii Polirom, în traducerea Irinei-Mariana Borţoi.

16
/09
/17

Duminică, pe 24 septembrie, de la ora 11.00, la Sala Atelier, în cadrul programului Conferințele Teatrului Național, Emil Brumaru prezintă conferința „Infernul feminin și îngerii lui Brumaru”.

14
/09
/17

Noul roman al scriitorului american Paul Auster, "4321", este una dintre cele șase cărți finaliste ale ediției din 2017 a prestigiosului Premiu Man Booker (Man Booker Prize), decernat celui mai bun roman original în limba engleză. Câștigătorul acestui premiu va fi anunțat pe 17 octombrie la Londra și va primi suma de 50.000 de lire sterline.

12
/09
/17

Romanul „Mary” (traducere din limba suedeză de Elena-Maria Morogan) a fost publicat la Editura Humanitas Fiction, în anul 2017.

12
/09
/17

Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitorul Ted Chiang, invitat prin skype la o discuţie cu Ana Nicolau, luni, 18 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas din Cişmigiu. Publicată în colecția Nautilus, Povestea vieții tale a fost cea mai bine vândută carte la Bookfest 2017.

10
/09
/17

În 13 septembrie la Timișoara și în 19 octombrie la București vor avea loc prezentările instalației performative #dansliteratura, deschise publicului pentru o întâlnire specială cu dansul contemporan și poezia și 8 artiști din București, Timișoara și Brașov.

28
/08
/17

“Simţurile nu înşală, judecata înşală.” - Johann Wolfgang von Goethe / „Dacă ne cercetăm bine, aproape întotdeauna vom găsi la noi un păcat pe care-l osândim la alţii.” – Lev Tolstoi. Lev Tolstoi şi Goethe, doi dintre sei mai importanţi gânditori ai lumii, s-au născut într-o zi de 28 august.