National Book Awards 2014 – Phil Klay, Evan Osnos, Ursula K. Le Guin şi Jacqueline Woodson
https://www.ziarulmetropolis.ro/national-book-awards-2014-phil-klay-evan-osnos-ursula-k-le-guin-si-jacqueline-woodson/

Scriitorii americani Phil Klay şi Evan Osnos au câştigat, miercuri, premiile pentru cea mai bună operă de ficţiune, respectiv cea mai bună operă de non-ficţiune, la cea de-a 65-a ediţie a galei National Book Awards, unele dintre cele mai prestigioase premii literare din Statele Unite.

Un articol de Petre Ivan|20 noiembrie 2014

National Book Awards / Premiile au fost decernate în cadrul unui dineu organizat la New York, aceste distincţii numărându-se printre cele mai importante premii literare acordate în Statele Unite ale Americii şi care onorează cele mai bune opere de ficţiune, non-ficţiune, poezie şi încurajează tinerii scriitori, notează Mediafax.

Phil Klay, fost membru activ al armatei americane, a primit premiul pentru ficţiune, pentru cartea sa „Redeployment”, o colecţie de povestiri despre războaiele din Irak şi Afganistan.

Evan Osnos a obţinut premiul pentru non-ficţiune, acordat pentru cartea sa „Age of Ambition: Chasing Fortune, Truth, and Faith in the New China”.

La categoria ficţiune, juriul National Book Awards a trebuit să aleagă dintr-o listă de lucrări semnate de Rabih Alameddine, Marilynne Robinson, Anthony Doerr şi Emily St. John Mandel.

În motivaţia acordării premiului, juriul a descris cartea sa drept „viziune caleidoscopică asupra conflictului şi a lăsării la vatră”, iar Kaly a fost catalogat drept „povestitorul prin excelenţă al conflictului din Irak”.

Cele 4 cărţi câştigătoare

Evan Osnos, a cărui carte este despre drumul Chinei spre modernizare şi rolul individului şi al Partidului Comunist în acest proces, a concurat la categoria non-ficţiune cu lucrări semnate de Roz Chast, John Lahr, Anand Gopal şi Edward O. Wilson.

Lousie Gluck a primit premiul pentru poezie, cu opera „Faithful and Virtuous Night”, patru dintre cei cinci finalişti ai acestei categorii fiind femei.

Autoarea Jacqueline Woodson a primit distincţia pentru tineri scriitori, pentru „Brown Girl Dreaming”.

Ursula K. Le Guin, scriitoare de romante fanteziste, lucrări ştiinţifico-fantastice, cărţi de copii şi nuvele, a primit distincţia penru întreaga activitate „2014 Medal for Distinguished Contribution to American Letters” (Medalia pentru contribuţia eminentă la literatura americană, n.r.), pentru impactul transformator al scrierilor sale asupra literaturii americane.

Premiile National Books, oferite de National Book Foundation, au fost înfiinţate în 1950 pentru a onora cele mai bune creaţii ale literaturii americane. Juriul fiecărei categorii selectează câştigătorul din lista de propuneri trimisă de editurile americane.

Finaliştii celor patru categorii au fost aleşi dintr-o listă de 1.400 de propuneri.

Foto: National Book Awards 2014, Phil Klay şi Evan Osnos – wikipedia, facebook

02
/12
/16

Scriitorul nipon Haruki Murakami va publica viitorul său roman în luna februarie, după cum a anunțat editura sa, care însă nu a dezvăluit titlul și nici subiectul viitoare cărți. În 2015, Murakami a publicat “Men Without Women”, o colecție de șase povestiri scurte, dintre care una inedită și celelalte cinci apărute deja într-o revistă literară.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

27
/11
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale din strada Rivoli 18, de la Paris, aflaţi care e locul preferat de citit al unuia dintre cei mai cunoscuți eseiști și critici de teatru ai lumii, scriitorul George Banu.

25
/11
/16

Lolita, Un veac de singurătate și În căutarea timpului pierdut se regăsesc pe lista celor mai bune cărți ale secolului XX, în timp ce dintre operele secolului XIX au fost alese, printre altele: Război şi pace, Madame Bovary sau Marile Speranţe. Cei care au votat acest inedit top sunt 125 de autori celebri ai zilelor noastre, iar preferințele lor figurează în cartea "The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books", scrisă pentru uzul cititorilor.

23
/11
/16

Editura Humanitas Fiction vă invită sâmbătă, 26 noiembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu la o întâlnire dedicată lui Bob Dylan, după ce Academia Suedeză i-a acordat premiul Nobel pentru literatură „pentru crearea unei noi expresii poetice în marea tradiție a muzicii americane”.

22
/11
/16

Fanii din România ai scriitorului Gabriel García Márquez vor putea vedea în curând (cu siguranţă nu pe marile ecrane autohtone), documentarul despre autorul “veacului de singurătate”, lansat în cinematografele din cele două Americi şi în Spania în primăvara acestui an.

22
/11
/16

Zilele trecute, în cadrul Târgului de carte Gaudeamu, a fost acordat Premiul PEN România 2016, ex aequo, scriitorilor Cristian Teodorescu, pentru romanul Șoseaua virtuții. Cartea cîinelui (Editura Cartea Românească, 2015) și Bogdan Ghiu, pentru Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest) (Editura Cartea Românească, 2015).

21
/11
/16

"Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei" de Lucian Boia, "Inocenții" a Ioanei Pârvulescu, sau "Jamila Cuisine" de Geanina Staicu-Avram, au fost câteva dintre cele mai vândute titluri ale ediției din acest an ale Târgului Internațional Gaudeamus, desfășurat în perioada 16 — 20 noiembrie

21
/11
/16

Petre Ispirescu, cunoscutul povestitor și folclorist român, nu a frecventat școala, a fost încarcerat şi, până la vârsta de 50 de ani (s-a stins din viață la 57), nu a părăsit niciodată localitatea natală.

18
/11
/16

Cartea „Cronica vieții mele: volumul întâi” (traducere din limba engleză de Dan-Silviu Boerescu) a fost publicată la Editura Humanitas în anul 2015.

15
/11
/16

În cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, la editura Curtea Veche Publishing va avea loc o triplă lansare de carte dedicată Casei Regale a României, în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României.