Neagu Djuvara, 100!
https://www.ziarulmetropolis.ro/neagu-djuvara-100/

“Anii de comunism au creat acest fenomen: să ajungi să îţi fie scârbă de ţara ta.” – Neagu Djuvara. Istoricul, scriitorul şi diplomatul Neagu Djuvara împlineşte, astăzi, 100 de ani.

Un articol de Petre Ivan|18 august 2016

Deşi în certificatul său de naştere scrie 18 august, această data este pe rit vechi, aşa încât istoricul îşi serbează aniversarea pe 31 august. Noi însă îi vom spune „La Mulţi Ani!” lui Neagu Djuvara şi acum şi peste două săptămâni…

Lucrul care place la mine e că nu vorbesc o limbă savantă. Transpun istoria pe înţelesul omului elementar. Neagu Djuvara

Neagu Djuvara  s-a nascut in Bucuresti, intr-o familie de origine aromana asezata aici la sfarsitul secolului al XVIII-lea si care a dat tarii mai multi oameni politici, diplomati si universitari.

Cuvântul „cultură” aminteşte munca pământului. În civilizaţie există cetatea. Neagu Djuvara

In 1937, devine licentiat la Sorbona (istorie), iar in 1940 isi ia doctoratul in drept la Paris. Avea sa reia mai tarziu studiile de filozofie la Sorbona, unde obtine in 1972 doctoratul de stat.

Cioran chiar era convins că societatea noastră se duce la pieire. Pesimismul lui e trăit.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a participat la campania din Basarabia si Transnistria ca elev-ofiter de rezerva (iunie-noiembrie 1941), fiind ranit in apropiere de Odessa.

Ce-i aia o scrisoare de dragoste bătută la maşină? E rece şi impersonală. Când scrii de mână e ca un sacrificiu de sine. Iar când primeai o scrisoare de la o femeie şi-i simţeai parfumul impregnat în pagini… ce mare lucru! Neagu Djuvara

Intrat prin concurs la Ministerul de Externe in mai 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm la 23 august 1944, in legatura cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietica. Numit secretar de legatie la Stockholm, va ramane in Suedia pana in septembrie 1947, dupa care alege calea exilului in Franta si militeaza in diverse organizatii din diaspora.

Dar ce mă îngrijorează pe mine este că am intrat deja într-un nou Ev Mediu. Adică moare definitiv civilizaţia occidentală. Încet, dar sigur. Neagu Djuvara

A fost secretar general al Comitetului de Asistenta a Refugiatilor Romani de la Paris, si a activat la Radio Europa Libera, Fundatia Universitara Carol I, Casa Romaneasca etc.

Neagu Djuvara cu soţia, la sfârşitul anilor ’40

Neagu Djuvara cu soţia, la sfârşitul anilor ’40

Câteva amănunte care mă supără zilnic, de pildă, că românul este singurul cetăţean din Europa care scuipă pe stradă. Neagu Djuvara

In 1961, pleaca in Africa, in Republica Niger, unde va sta 23 de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine (1961-1984), calatorind deseori in Africa, Europa si America.

Uitându-mă în istorie, descopăr că, pe măsură ce eşti mai lăudat când trăieşti, cu atât eşti mai uitat după moarte. Neagu Djuvara

Din 1984 este  fost secretar general al Casei Romanesti de la Paris, iar dupa Revolutia din decembrie 1989  revine in Romania, unde, intre 1991 si 1998, va fi profesor-asociat la Universitatea din Bucuresti

Nu vreau să spun „După mine, potopul!”, chiar dacă îl prevăd. Neagu Djuvara

In 2006, Neagu Djuvara a fost decorat cu Ordinul National „Servicul Credincios” in grad de Mare Cruce. In 2010, a fost decorat de catre ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, cu ordinul Ordinul Artelor si Literelor in grad de Ofiter.

Îmi doresc să mor pe un vapor. Când nu voi mai putea să scriu, am să încerc să-mi găsesc un loc pe un vas cu pânze, din acela care face înconjurul lumii. Atunci, dacă mori pe drum, te aruncă în mare. Să terminăm odată cu poveştile astea cu înmormântări complicate, cu alaiuri şi cu discursuri. Neagu Djuvara

La 9 august 2016, istoricului Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.

Foto: Neagu Djuvara – facebook, wikipedia

12
/07
/21

Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment din volumul „Malvinița. Așa se scrie dragostea. Epistolar erotic. parCurs de comunicare creativă” de Eugen Istodor, recent publicat la Editura Polirom.

08
/07
/21

Un portret al excepționalei gânditoare de secol XX, Hannah Arendt, schițat de autoarea americană Hannah Jewell în volumul „100 de femei afurisite. O istorie” (Editura Nemira, 2021, colecția „Orion”).

07
/07
/21

Cum evităm problemele financiare în cuplu? Cum ar trebui economisiți și investiți banii familiei pentru a ajunge la echilibru și prosperitate? Curtea Veche Publishing lansează ghidul de bază pentru orice cuplu aflat la început de drum.

07
/07
/21

Joi, 8 iulie, la ora 18.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), va avea loc o discuție pornind de la „Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem” de Maryse Condé, romanul laureat al Premiului Noii Academii Suedeze pentru Literatură 2018 & Grand Prix Littéraire de la Femme 1986.

06
/07
/21

Miercuri, 7 iulie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), scriitoarea Simona Antonescu va intra în dialog cu criticul Bogdan Crețu pornind de la romanul „În umbra ei”, apărut recent în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.

04
/07
/21

Pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează în 2021 o serie de expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale speciale.

01
/07
/21

Zilele acestea, a plecat către librăriile din întreaga țară o nouă ediție, revăzută, a Jurnalului lui Franz Kafka, editată în colecția ANANSI World Fiction într-un format grafic deosebit.

28
/06
/21

„Forma lucrurilor. Alfabetul geometriei”, cartea lui Marco Andreatta publicată recent în colecția Știință, spune povestea geometriei, pe care autorul o descrie drept unul dintre cele mai studiate şi sofisticate sisteme ale gândirii filozofice, capabil să furnizeze interpretări ale lumii în care trăim şi tehnicile de care avem nevoie ca să ne putem împlini aşteptările şi dorinţele. Orientarea în spațiu, perceperea unui obiect prin forma sa, minimizarea distanțelor de deplasare – toate acestea sunt înzestrări geometrice de care ne folosim în viața de zi cu zi.

17
/06
/21

Ziarul Metropolis vă prezintă un fragment din romanul „un nor în formă de cămilă” de Alina Nelega, recent apărut la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd.” (disponibil și în ediție digitală).