Luna Alecsandri la Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/luna-alecsandri-la-iasi/

Pentru a marca 200 de ani de la naşterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deţinătorul primului premiu internaţional pentru literatura română, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează în 2021 o serie de expoziţii, concursuri, ateliere, întâlniri şi apariţii editoriale speciale.

Un articol de Liliana Matei|4 iulie 2021

Deși data nașterii scriitorului provoacă în continuare controverse (sunt cunoscuți trei ani posibili – 1818, 1819 și 1821), se acceptă data aleasă chiar de Vasile Alecsandri, 21 iulie 1821: „Sunt născut în Bacău, la anul 1821, luna iulie…” („Suvenire din viața mea”, Mircești, 1865).

Astfel, luna iulie îi este dedicată acestei complexe personalități, poet, folclorist, diplomat, membru fondator al Academiei Române, director al Teatrului Național din Iași (1840), considerat de critica literară deschizător de drumuri în teatrul românesc.

Publicul este invitat să asiste la mai multe evenimente ce marchează Bicentenarul Alecsandri.

Obiectul lunii iulie la Muzeul Național al Literaturii Române Iași este o broderie încadrată de o ramă personalizată, ce are în mijloc monograma lui Vasile Alecsandri, primită în dar de scriitor de la Regina Elisabeta, ca semn al prețuirii de care se bucura acesta din partea Casei Regale. Broderia regală poate fi admirată la Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, în perioada 1-31 iulie 2021.

În spațiul online, Bicentenarul Alecsandri este marcat prin publicarea unor noi resurse în cadrul platformei „Un click pe patrimoniu”. Acestea vor oferi celor interesați informații mai puțin cunoscute publicului larg, despre originile familiei Alecsandri, despre părinții poetului, despre inspirația pentru pastelurile sale, sau despre o fotografie cu dedicația scriitorului. Cinci texte însoțite de fotografii vor fi publicate pe parcursul lunii iulie, valorificând patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași și vor fi la doar un click distanță, pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

În ziua de 13 iulie 2021, va avea loc concertul în aer liber SoNoRo Conac, organizat de Asociația Sonoro la Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, la care publicul iubitor de muzică clasică se va delecta cu piese ale celebrilor compozitori Pablo Casals, Zoltán Kodály, Wolfgang Amadeus Mozart.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro.

Numărul din iulie 2021 al revistei „Historia” va cuprinde un dosar dedicat lui Vasile Alecsandri, cu texte redactate de muzeografii MNLR Iași și fotografii din Arhiva și Fototeca MNLR Iași.

Cu sprijinul Primăriei Comunei Mircești, în ziua de 17 iulie 2021, la muzeul din Mircești, MNLR Iași va defășura o serie de activități cultural-educative dedicate copiilor, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Mircești. Astfel, vor fi organizate un atelier de dezvoltare personală prin teatru bazat pe scrierile lui Vasile Alecsandri și „Povestea Conacului Fermecat”, un atelier de desen bazat pe ilustrații ale Conacului de la Mircești, ambele coordonate de Iunia-Maria Ștefan, educator muzeal MNLR Iași. Va avea loc o ediție specială a programului de educație muzeală „Academia copiilor”, coordonat de Diana Lona Leonte, muzeograf, în cadrul căreia elevi din Mircești vor pregăti câteva momente artistice, sub coordonarea prof. Ștefania Liliana Hobincă; în cadrul programului, va fi organizată și expoziția „Pasteluri pe sfoară”, cu lucrările copiilor inspirate din opera scriitorului. Publicul prezent la muzeu se va bucura și de o audiție specială, susținută de actrița Iulia Deloiu Trif, de la Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași și de un recital la chitară susținut de tânărul Ioan Trif.

În 21 iulie 2021, ziua în care se împlinesc 200 de ani de la nașterea scriitorului, vor avea loc câteva evenimente la Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou. Pentru început, publicul va fi invitat la vernisajul expoziției „Alecsandri 200”, realizată de o echipă de muzeografi coordonați de Lăcrămioara Agrigoroaiei. Vernisajul va fi urmat de lansarea volumului aniversar „Vasile Alecsandri. 200 de ani de la naștere (1821-2021)”, coordonat de Dr. Sorin Iftimi și apărut în 2020 la Editura Palatul Culturii. Totodată, MNLR Iași va lansa o medalie aniversară Vasile Alecsandri – Bicentenar (1821-2021).

Tot în această zi, vor fi anunțați câștigătorii concursului „Caligrafii tematice”, ediția a III-a, lansat în luna februarie a acestui an și propunând participanților să realizeze caligrafii moderne sau tradiționale, după dorința și creativitatea fiecăruia, din opera vastă a lui Vasile Alecsandri (poezie, teatru, proză). Expoziția cu lucrările declarate câștigătoare va fi organizată ulterior la Casa Muzeelor din strada Vasile Alecsandri, nr. 6.

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.

28
/07
/22

Din Istanbulul marginalilor magistral creionat de Elif Shafak, pe o insulă grecească, unde regizorul Billy Wilder lucrează și își rememorează destinul, și până la malul Adriaticii, unde două surori înfruntă viața cum pot mai bine, vă invităm într-o călătorie livrescă menită să vă inspire în alegerea lecturilor pentru vara aceasta.

28
/07
/22

„Obiecte rănite” de George Banu, „Fiicele războiului” de Dinah Jefferies și „Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea” de Cătălin Ceaușoglu sunt trei dintre titlurile noi propuse de Editura Nemira, care ne atrag atenția în această vară.

28
/07
/22

Vă invităm să descoperiți trei cazuri care au marcat istoria spionajului mondial, dezvăluite în cartea „Lumea secretă. O istorie a serviciilor de informații”, recent apărută și în limba română, la Editura Trei.