10 aspecte din viața gânditoarei Hannah Arendt
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-aspecte-din-viata-ganditoarei-hannah-arendt/

Un portret al excepţionalei gânditoare de secol XX, Hannah Arendt, schiţat de autoarea americană Hannah Jewell în volumul „100 de femei afurisite. O istorie” (Editura Nemira, 2021, colecţia „Orion”).

Un articol de Alina Vîlcan|8 iulie 2021

Hannah Arendt (1906-1975) a fost unul dintre marii filozofi ai secolului XX, onorată astăzi drept singura femeie predată masiv la toate cursurile de filozofie.

Hannah s-a născut în 1906, în Germania, într-o familie de evrei. În anii 1920, a studiat cu faimosul filozof Martin Heidegger, pe când ea avea 19 ani, iar el 36 (și era căsătorit), și cei doi au început o aventură tumultuoasă. După aproape un an, Hannah a încheiat-o (…).

Au continuat să-și scrie ca amici într-ale filozofiei, însă, pentru tot restul vieții. În anii 1930 totuși lucrurile au devenit stânjenitoare între ei când Heidegger a fost puțin nazist (…). Mai târziu a spus despre incursiunea lui în partidul nazist că a fost „cea mai mare tâmpenie” din viața lui, dar nu și-a cerut vreodată scuze efectiv.

La începutul anilor 1930, Hannah a reușit să adune tot mai multe dovezi ale antisemitismului, iar după ce a fost arestată de Gestapo în 1933 a fugit din Germania în Franța. Când Franța a fost ocupată de germani a fost trimisă într-un lagăr din Gurs. A fost eliberată și a fugit din țară când soțul ei, Heinrich Blucher, a obținut vize pentru SUA. Vizele lor pentru SUA au fost emise „ilegal” (…).

Click pe imagine pentru mai multe detalii despre volum.

Hannah a predat în toate universitățile americane de prestigiu la care vă puteți gândi. În 1959 a ajuns primul conferențiar femeie de la Princeton.

Pe parcursul carierei sale, Hannah s-a ocupat de cele mai importante chestiuni ale secolului: totalitarismul, răul și violența, pe lângă alte subiecte distractive care se discută pe la dineuri.

În 1951, Hannah a scris „Originile totalitarismului”, care analiza regimurile lui Stalin și Hitler ca noi forme de guvernământ, diferite de ale celorlalte specii de tiranii. În 1958, în cartea ei, „Condiția umană” încerca să arate cum diferite structuri politice și sociale le permit sau le interzic oamenilor să ducă vieți bune și fericite.

În lucrarea sa din 1963, „Despre revoluție” („On Revolution”), Hannah a spus că motivul pentru care cele mai multe revoluții eșuează este că pur și simplu înlocuiesc puterea unui guvern cu puterea altuia, în loc de strategia YOLO de a scăpa complet de putere.

Hannah Arendt e cunoscută probabil cel mai mult pentru „Eichmann la Ierusalim. Raport asupra banalității răului”. Cartea publicată în 1963 se bazează pe articolele ei scrise pentru New Yorker despre procesul lui Adolf Eichmann, omul care a dezvoltat logistica deportării evreilor în Holocaust. La proces a fost șocată de cât de neimpresionant era acest monstru al secolului. Stătea într-o cabină de sticlă, puțin răcit, și se apăra spunând că era un simplu administrator care nu făcuse decât să respecte legea și dorința Fűhrerului. Hannah concluziona că era un om fundamental mediocru, un „clovn” idiot, un clișeu și un birocrat – și că acest fapt era esențial pentru înțelegerea naturii răului. Arendt a scris că „răul vine din insuficiența gândirii”. Așa ceva produsese un om ca Eichmann.

Publicarea cărții „Eichmann la Ierusalim” a iscat o controversă uriașă. La mai puțin de două decenii de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, publicul și evreii europeni care supraviețuiseră încă nu știau prea bine cum să vorbească despre Holocaust. (…) Oricum, ideea că răul e ceva banal dovedea o structură radicală de înțelegere a modului în care ia naștere răul și cum se răspândește el într-o societate, ca ceva normal și acceptabil, la fel cum „se răspândesc ciupercile pe suprafața pământului și distrug întreaga lume”.

La începutul anilor 1930, Hannah a reușit să adune tot mai multe dovezi ale antisemitismului, iar după ce a fost arestată de Gestapo în 1933 a fugit din Germania în Franța. Când Franța a fost ocupată de germani a fost trimisă într-un lagăr din Gurs. A fost eliberată și a fugit din țară când soțul ei, Heinrich Blucher, a obținut vize pentru SUA. Vizele lor pentru SUA au fost emise „ilegal”

Foto: Hearetz

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.