10 aspecte din viața gânditoarei Hannah Arendt
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-aspecte-din-viata-ganditoarei-hannah-arendt/

Un portret al excepţionalei gânditoare de secol XX, Hannah Arendt, schiţat de autoarea americană Hannah Jewell în volumul „100 de femei afurisite. O istorie” (Editura Nemira, 2021, colecţia „Orion”).

Un articol de Alina Vîlcan|8 iulie 2021

Hannah Arendt (1906-1975) a fost unul dintre marii filozofi ai secolului XX, onorată astăzi drept singura femeie predată masiv la toate cursurile de filozofie.

Hannah s-a născut în 1906, în Germania, într-o familie de evrei. În anii 1920, a studiat cu faimosul filozof Martin Heidegger, pe când ea avea 19 ani, iar el 36 (și era căsătorit), și cei doi au început o aventură tumultuoasă. După aproape un an, Hannah a încheiat-o (…).

Au continuat să-și scrie ca amici într-ale filozofiei, însă, pentru tot restul vieții. În anii 1930 totuși lucrurile au devenit stânjenitoare între ei când Heidegger a fost puțin nazist (…). Mai târziu a spus despre incursiunea lui în partidul nazist că a fost „cea mai mare tâmpenie” din viața lui, dar nu și-a cerut vreodată scuze efectiv.

La începutul anilor 1930, Hannah a reușit să adune tot mai multe dovezi ale antisemitismului, iar după ce a fost arestată de Gestapo în 1933 a fugit din Germania în Franța. Când Franța a fost ocupată de germani a fost trimisă într-un lagăr din Gurs. A fost eliberată și a fugit din țară când soțul ei, Heinrich Blucher, a obținut vize pentru SUA. Vizele lor pentru SUA au fost emise „ilegal” (…).

Click pe imagine pentru mai multe detalii despre volum.

Hannah a predat în toate universitățile americane de prestigiu la care vă puteți gândi. În 1959 a ajuns primul conferențiar femeie de la Princeton.

Pe parcursul carierei sale, Hannah s-a ocupat de cele mai importante chestiuni ale secolului: totalitarismul, răul și violența, pe lângă alte subiecte distractive care se discută pe la dineuri.

În 1951, Hannah a scris „Originile totalitarismului”, care analiza regimurile lui Stalin și Hitler ca noi forme de guvernământ, diferite de ale celorlalte specii de tiranii. În 1958, în cartea ei, „Condiția umană” încerca să arate cum diferite structuri politice și sociale le permit sau le interzic oamenilor să ducă vieți bune și fericite.

În lucrarea sa din 1963, „Despre revoluție” („On Revolution”), Hannah a spus că motivul pentru care cele mai multe revoluții eșuează este că pur și simplu înlocuiesc puterea unui guvern cu puterea altuia, în loc de strategia YOLO de a scăpa complet de putere.

Hannah Arendt e cunoscută probabil cel mai mult pentru „Eichmann la Ierusalim. Raport asupra banalității răului”. Cartea publicată în 1963 se bazează pe articolele ei scrise pentru New Yorker despre procesul lui Adolf Eichmann, omul care a dezvoltat logistica deportării evreilor în Holocaust. La proces a fost șocată de cât de neimpresionant era acest monstru al secolului. Stătea într-o cabină de sticlă, puțin răcit, și se apăra spunând că era un simplu administrator care nu făcuse decât să respecte legea și dorința Fűhrerului. Hannah concluziona că era un om fundamental mediocru, un „clovn” idiot, un clișeu și un birocrat – și că acest fapt era esențial pentru înțelegerea naturii răului. Arendt a scris că „răul vine din insuficiența gândirii”. Așa ceva produsese un om ca Eichmann.

Publicarea cărții „Eichmann la Ierusalim” a iscat o controversă uriașă. La mai puțin de două decenii de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, publicul și evreii europeni care supraviețuiseră încă nu știau prea bine cum să vorbească despre Holocaust. (…) Oricum, ideea că răul e ceva banal dovedea o structură radicală de înțelegere a modului în care ia naștere răul și cum se răspândește el într-o societate, ca ceva normal și acceptabil, la fel cum „se răspândesc ciupercile pe suprafața pământului și distrug întreaga lume”.

La începutul anilor 1930, Hannah a reușit să adune tot mai multe dovezi ale antisemitismului, iar după ce a fost arestată de Gestapo în 1933 a fugit din Germania în Franța. Când Franța a fost ocupată de germani a fost trimisă într-un lagăr din Gurs. A fost eliberată și a fugit din țară când soțul ei, Heinrich Blucher, a obținut vize pentru SUA. Vizele lor pentru SUA au fost emise „ilegal”

Foto: Hearetz

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.