Fragment din romanul „Multă forţă şi un dram de gingăşie” de Andrei Dósa
https://www.ziarulmetropolis.ro/fragment-din-romanul-multa-forta-si-un-dram-de-gingasie-de-andrei-dosa/

Ziarul Metropolis vă prezintă un fragment din romanul „Multă forţă şi un dram de gingăşie” de Andrei Dósa, recent publicat la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 iulie 2021

„Unică în acest roman este vocea naratorului său, un amestec de Holden Caulfield și Karl Ove, maghiar și român, idealist și cinic, hibrid în multe sensuri, încercând să găsească claritatea, fără să știe de ce, dintr-un pur instinct moral și estetic, și fără să știe cum. Dacă acceptăm pactul autobiografic al cărții, atunci înțelegem lumea din care a ieșit unul dintre poeții cu adevărat originali ai noii generații. Mărcile lui lirice apar surprinzător și discret, ca mici puncte incandescente, și în proza fluidă și simplă prin care e spusă povestea anilor de rătăcire ai lui Dósa, probabil cel mai important scriitor maghiar de limbă română de azi.” (Adrian Lăcătuș)

Andrei Dósa s-a născut în 1985, la Brașov. A publicat cinci volume de poezie, cel mai recent fiind Expectativa luminoasă (OMG Publishing, 2020). A tradus mai multe cărți din engleză și maghiară. În prezent, este redactor al revistei Poesis International. De același autor la Editura Polirom a mai apărut romanul Ierbar (2018, 2019).

Fragment

Mă duc la bucătărie să-mi fac un ceai. Pe scaunul lui David găsesc una dintre foile cu rezultatul video-electroencefalogramei făcute de Iulia în urmă cu două săptămâni. Iau foaia în mână, mă uit la liniile tremurate ale traseului de fond. Habar n-am ce înseamnă FP1-F3, FP2-F4, dar foaia arată foarte bine în scăunel. Dacă aș fi artist, aș face o instalație cu multe scăunele pentru copii, cu câte o electroencefalogramă plutind ca o hologramă deasupra fiecăruia. Iar de acestea să fie prinse cu scotch fișa pacientului. Electroencefalogramele mamelor care au grijă ca odraslele lor să aibă o alimentație sănătoasă, echilibrată și un orar al meselor fără fluctuații majore. Mame cu creierul întreg, care încă n-au înnebunit și nu au făcut tumori la creier, nici epilepsie, poate doar depresie, nimic grav. Asta e că nu-l mai lași din brațe și nu muncești le-ar spune mamele lor, bunicile copiilor. Ele știu că, atunci când o să reînceapă să muncească, nivelul lor de energie va avea poate câteva zvâcuri ocazionale, ca apoi să se stabilizeze la nivelul unei forme ușoare de abulie. Nimic grav, de exemplu, accese de ipohondrie care le fac pe mame să-și închipuie fel de fel de lucruri. Că durerile de cap sunt o tumoare care apasă pe lobul frontal, că lichidul intracranian nu mai are loc de tumoare și că durerea e cauzată de presiunea din cap. Pe scurt, că o să moară.

Iar partenerii lor de viață, bărbați moderni, cu vederi largi, adevărați feminiști, sesizează în cele din urmă starea de epuizare în care se află soțiile lor, o epuizare atât de mare încât începe să se vadă și altfel. Și le ajută cât pot, dar o fac ostentativ. Stau cu copilul peste norma zilnică, iar asta le dă o vagă stare de disconfort.

Afară e frig, zero grade.

— Nu vrei să-ți pun mănușile?

— Nu.

— O să-ți înghețe mâna pe covrig.

— Nu.

— Nu-l lua pe tot.

Copilul trage de covrig, tatăl riscă să rămână doar cu punga de hârtie în mână.

Are loc o mică luptă de putere. În cele din urmă adultul reușește, ținând copilul în brațe, să rupă o bucată mare, cu mult susan pe ea și să i-o vâre copilului sub nas. Ar fi fost mai simplu să-l pună jos și să rupă din covrig folosindu-și ambele mâini, dar copilul s-ar fi frustrat și mai tare dacă ar fi fost obligat să stea în picioare. Copilului nu-i mai place să meargă. Bărbatul speculează, pentru că așa fac bărbații deștepți, dacă nu cumva asta ar putea să aibă legătură cu starea de leșin din ultimele săptămâni a soției. Copiii preiau în mare măsură starea generală a oamenilor cu care-și petrec timpul, reacționează într-un fel sau altul la ea.

Zece minute mai târziu, copilul începe să urle pentru că i-au înghețat degetele. Tatăl îi ia covrigul, își face mâna căuș în jurul mâinii lui și își suflă aer cald în pumn. După o vreme, copilul își retrage mâna, pare să se simtă mai bine. Tatăl se gândește la rezultatele electroencefalogramei. Cum ar fi ca soția lui să moară. Pentru o clipă întrevede n posibilități. Un spațiu azuriu și luminos, văzut printre cracii colorați ai pantalonilor scurți, craci de femei tinere în mișcare, pe o plajă exotică. Apoi își alungă gândul din minte. Nu atât pentru că-l oripilează, cât pentru că nu știe cum ar putea să se descurce singur cu un copil de doi ani. Nu atât pentru că-l sperie rezervorul nesfârșit de adrenalină şi alţi hormoni buni pe care-l prezintă acest gând și toate scenariile care ar putea deriva de aici, cât pentru că el nu gândește așa.

Foto: Cosmin Bumbuț

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.