NexT 2018: o competiție fără granițe
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-2018-o-competitie-fara-granite/

20 scurtmetraje din toată lumea şi 10 scurtmetraje româneşti concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecţia filmelor pentru Competiţia Internaţională şi Competiţia Naţională a fost realizată şi în acest an de către Oana Ghera şi Massimiliano Nardulli. Selecţionerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediţie, aceea de a descoperi şi aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât şi pe cei care le creează.

Un articol de Petre Ivan|12 decembrie 2018

Selecția de scurtmetraje internaționale a acestei ediții oferă și mai multă varietate geografică față de anii precedenți și străbate granițele a 20 țări, făcând înconjurul globului, din Bulgaria până în China și din Estonia până în Brazilia.

Diversitatea culturală e dublată de cea stilistică – ca în fiecare an, NexT aduce scurtmetraje de ficțiune și animații, filme jucăușe și creative, realizate de cineaști a căror viziune surprinde și fascinează și cu care publicul va rezona cu siguranță.

Proiecțiile competiției internaționale vor fi împărțite în patru programe: vineri, 14 decembrie, de la ora 19.00, respectiv de la ora 21.00, și duminică, 16 decembrie, de la ora 18.30, respectiv 20.30.

Pentru al cincilea an la rând, și cele mai noi filme de scurtmetraj din cinematografia autohtonă se întrec în Competiția Națională NexT.

Cei doi selecționeri au ales pe sprânceană 10 scurtmetraje, unul și unul, împărțite în două programe. Acestea vor fi proiectate sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 18.30, respectiv 20.30, tot la Cinema Muzeul Țăranului.

După cele două proiecții, publicul va putea participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu echipele filmelor.next 2018

Juriul care va decide câștigătorii acestei ediții este format din Andrei Gorzo (România, critic de film, lector universitar, primul selecționer al Festivalului Internațional de Film NexT între anii 2007-2013), Ivana Mladenovic (Serbia/România, scenaristă, regizoare și actriță), Miguel Valverde (Portugalia, co-fondator și selecționer al Festivalului de Film IndieLisboa, producător și teoretician de film), Paul Negoescu (România, scenarist, regizor și producător de film) și Aida Sosic (Bosnia-Herțegovina/România, muziciană, co-fondatoare și solistă a trupei Aida și Noi).

Filmele selecționate concurează pentru :

  • Trofeul NexT – 2.000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român)
  • Premiul “Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie – 1.000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român)
  • Premiul “Andrei Toncu” pentru cel mai bun sunet – 1.000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român)
  • Premiul pentru cel mai bun film românesc – 1.000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român)
  • Premiul Publicului pentru cel mai bun film străin – 500 de euro
  • Premiul Publicului pentru cel mai bun film românesc – 500 de euro

A 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT se desfășoară anul acesta în perioada 14-17 decembrie, la Cinema Muzeul Țăranului.

Biletele pot fi achiziționate de pe Eventbook

Pentru cinefili, avem parte și de o promoție: 4 bilete la preț de 3.

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România și Institutului Cultural Român.

Foto: NexT 2018 – facebook

30
/09
/14

"Toto şi surorile lui", un film regizat de Alexander Nanau şi proiectat la Festivalul de la San Sebastian, oferă o perspectivă "chinuitoare, dar necesară" asupra "vieţilor precare din rândul celor mai întunecate trepte de pe scara socială a Uniunii Europene", scrie The Hollywood Reporter.

29
/09
/14

E greu să alegi doar 5 filme și seriale dintre atâtea producții senzaționale, realizate de-a lungul timpului. Însa eu, astăzi, voi face un clasament subiectiv, după gustul meu, cu toate că e foarte probabil să pierd din vedere multe filme care mi-au plăcut și care m-au marcat.

28
/09
/14

Festivalul de film documentar Docuart Fest începe  pe 1 octombrie, ora 17:00, când publicul este invitat să vadă  realitatea surprinsă și văzută de studenții UNATC, în trei dintre cele mai premiate documentare ale lor.

26
/09
/14

Cinci filme intense regizate de cineaste sau axate pe personaje feminine puternice vin în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie), la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu. Două dintre ele au obținut premii importante la Cannes: Le Meraviglie a câștigat Marele Premiu, iar Party Girl – Camera d’Or.

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.

22
/09
/14

Premiul Publicului celei de-a noua ediţii Anim’est (3 şi 12 octombrie) îi va reveni unuia dintre cele 37 de scurtmetraje de animaţie proiectate în cadrul secţiunii speciale Animash - în afara categoriilor competiţionale ale festivalului - o serie de filme de animaţie selectate ţi premiate la festivaluri internaţionale de renume.

22
/09
/14

“Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, va deschide cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (10-19 Octombrie). Evenimentul va avea loc vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00 când la Cinema Florin Piersic, psihiatrul londonez Hector va da startul distracției și filmelor bune.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

21
/09
/14

Ţara s-a umplut de festivaluri de film şi de proiecţii în spaţii „alternative”. Dacă locuieşti în Bucureşti, primăvara şi toamna ai la dispoziţie aproape săptămânal câte un festival, o retrospectivă sau un ciclu de filme. Oferta este uneori copleşitoare. Şi ce e rău în asta?