NexT Kids: 24 iunie e ziua copiilor și a jocurilor la NexT
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-kids-24-iunie-e-ziua-copiilor-si-a-jocurilor-la-next/

Festivalul Internaţional de Film NexT (22-26 iunie) găzduieşte pentru cel de-al 8-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 şi 10 ani. În mod similar ediţiilor anterioare, proiecţia filmelor va fi urmată de jocuri derivate din temele şi personajele scurtmetrajelor proiectate.

Un articol de Liliana Matei|7 iunie 2017

NexT Kids va avea loc sâmbătă, 24 iunie 2017, la Cinema Elvira Popescu de la Institutul Francez. Proiecţiile vor începe la ora 10.30, respectiv 11.30, iar prețul unui bilet este de 10 lei. Biletele au fost puse în vânzare pe Eventbook.ro.

Filmele din programul de anul acesta, 8 scurtmetraje din Israel, Spania, Belgia, Franţa, Rusia şi Elveția, ne povestesc fără cuvinte, dar cu inventivitate, graţie și umor despre căței-cosmonauți, băieți în creștere, tinere creatoare de anotimpuri, despre vanitățile copitatelor, istoria umanității, călătorii imaginare și plante elastice!

Micuții spectatori, dar și adulții ce-i însoțesc, se vor bucura de cele mai diverse stiluri și tehnici de desen, animație, sunet şi montaj, de magia sălii de cinema și de timpul petrecut împreună, după proiecție, în curtea Institutului Francez, recompunând momente sau imagini din Filmele NexT Kids:

Plastilinosul
Israel, 2015, 3’

Regizor: Dvir Bravda

Plastilinosul este o creatură din același material elastic ca mediul fantastic în care trăiește. Deși comportamentul sălbatic, amuzant și copilăresc îi aduce adesea necazuri, personajul demonstrează că orice este posibil atunci când îți folosești imaginația!

Aport!
Israel, 2016, 4’

Regizor: Alon Richter

Aport! este un scurtmetraj de animație clasică, o poveste despre loialitate, despre un câine și stăpâna sa.

Tis
Franța, 2016, 9’

Regizor: Chloé Lesueur

O foaie de hârtie. Conturul unui personaj prinde formă. Este Tis. Încearcă să se extragă, dar rămâne cu picioarele înfipte în foaie. În depărtare, un grup de personaje similare.

Arpegiu
Spania, 2016, 6’

Regizori: Adriana Uriguen Garcia, Pablo Perez

Tatăl și fiul sunt nedespărțiți, până când adolescența creează ceva probleme a căror rezolvare apare sub forma unor arpegii cântate împreună la pian.

Toamnă (foto sus)
Franța, 2016, 3’

Regizor: Helene Letourneur

În atelierul anotimpurilor a venit Toamna. E momentul să-şi folosească instrumentele şi puterile magice asupra machetei planetei pământ.

Marele buuum
Rusia, 2016, 4’

Regizor: Marat Narimanov

Totul pornește cu începutul începutului. Și lumea noastră la fel. Teoria evoluției, povestită în doar patru minute.

La reverdere, Balthasar
Elveția, 2016, 10’

Regizor: Rafael Sommerhalder

O sperietoare, o furtună, un picior rupt. Sunetul evocator al unei scoici. Plecare. Definitivă.

Scărța-scârța
Belgia, 2015, 4’

Regizor: Iris Alexandre

Un măgăruș pofticios și un căluț cochet versus un iepure viclean și un bursuc obraznic: începe fugăreala, ritmată de muzica balcanică a cvartetului belgian Zakouska.

Plastilinosul

NexT Kids este imaginat de actrița Ozana Oancea care se ocupă în fiecare an și de selecția filmelor. „Pentru mulți copii, NexT Kids înseamnă prima intrare în sala de cinema. Pentru ei și pentru cei puțini mai mari, încercăm să lăsăm o impresie care să devină o amintire. Fie ea Balthasar sau Buuum-ul sau un Arpegiu, îmi doresc ca amintirea asta să îi facă să meargă apoi, adolescenți sau adulți, la filme și la festivaluri”, spune Ozana Oancea.

Festivalul Internațional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român. Cea de-a 11-a ediție va avea loc între 22 și 26 iunie la București iar abonamentele și biletele pentru câteva dintre secțiunile festivalului au fost deja puse în vânzare pe Eventbook.ro.

 

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.