NexT Romanian Shorts, la Institutul Cultural Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-romanian-shorts-la-institutul-cultural-roman/

Scurtmetrajele NexT revin în Bucureşti cu o proiecţie specială care va avea loc joi, 24 august, începând cu ora 19.00 la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru, numărul 38.

Un articol de Liliana Matei|19 august 2017

NexT Romanian Shorts este o selecție de scurtmetraje românești care își propune să facă cunoștință publicului larg cu noile voci ale cinema-ului românesc, cu povești și abordări stilistice cât mai diverse sau chiar inedite.

În cadrul evenimentului, spectatorii vor putea urmări patru dintre scurtmetrajele românești prezentate la ediția din 2017 a Festivalului Internațional de Film NexT, inclusiv câștigătorul trofeului pentru cel mai bun film românesc – Prima noapte (foto sus), în regia lui Andrei Tănase.

Acestuia i se adaugă scurtmetrajul câștigător al premiului publicului la NexT 2017, Pipa, sexul și omleta, regia Ana-Mariei Comănescu, dar și cele două scurtmetraje românești selecționate în competiția internațională a festivalului: Plecarea (regia Cătălin Drăghici) și Ionaș visează că plouă (regia Dragoș Hanciu).

Proiecția scurtmetrajelor va fi introdusă de către Oana Ghera, cea care alături de Massimiliano Nardulli semnează selecția festivalului.

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală NexT, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

„Plecarea”

 

CE VEDEM?

Plecarea, Cătălin Drăghici, 2017, 22′

Un tată tânăr își împarte timpul între îndatoririle profesionale și familie. Ziua aniversării fiului de trei ani și promisiunea făcută acestuia sunt amenințate de fuga contra-cronometru prin aglomerația orașului, pentru munca sa de care depind mai multe persoane.

„Ionaș visează că plouă”

Ionaș visează că plouă, Dragoș Hanciu, 2017, 28’

Bătrânul Ionaș trăiește într-un sat izolat din Maramureș. El își petrece nopțile de vară păzindu-și singur lanul de porumb de mistreți. Pericolul cel mare este somnul, deoarece Ionaș știe că atunci când doarme nu este conștient de ce se întâmplă în jur. Deși lupta cu somnul și mistreții poate să pară mică, Ionaș duce un război cu timpul pe care nu îl poate învinge, realizând într-un final că este un simplu om.

„Pipa, sexul și omleta”

 

Pipa, sexul și omleta, Ana Maria Comănescu, 2016, 23′

Victor e atras de soția lui Filip. Filip e atras de soția lui Victor. Victor și Filip sunt vecini, dar mai ales, prieteni.

Prima noapte, Andrei Tănase, 2016, 17’

Intriga filmului este scurtă, însă complicațiile ei – multiple. Ziua de naștere a lui Alex se apropie, iar tatăl său, Călin, i-a pregătit o surpriză foarte specială: prima noapte de dragoste cu o fată.

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.