NexT Romanian Shorts, la Institutul Cultural Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-romanian-shorts-la-institutul-cultural-roman/

Scurtmetrajele NexT revin în Bucureşti cu o proiecţie specială care va avea loc joi, 24 august, începând cu ora 19.00 la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru, numărul 38.

Un articol de Liliana Matei|19 august 2017

NexT Romanian Shorts este o selecție de scurtmetraje românești care își propune să facă cunoștință publicului larg cu noile voci ale cinema-ului românesc, cu povești și abordări stilistice cât mai diverse sau chiar inedite.

În cadrul evenimentului, spectatorii vor putea urmări patru dintre scurtmetrajele românești prezentate la ediția din 2017 a Festivalului Internațional de Film NexT, inclusiv câștigătorul trofeului pentru cel mai bun film românesc – Prima noapte (foto sus), în regia lui Andrei Tănase.

Acestuia i se adaugă scurtmetrajul câștigător al premiului publicului la NexT 2017, Pipa, sexul și omleta, regia Ana-Mariei Comănescu, dar și cele două scurtmetraje românești selecționate în competiția internațională a festivalului: Plecarea (regia Cătălin Drăghici) și Ionaș visează că plouă (regia Dragoș Hanciu).

Proiecția scurtmetrajelor va fi introdusă de către Oana Ghera, cea care alături de Massimiliano Nardulli semnează selecția festivalului.

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală NexT, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

„Plecarea”

 

CE VEDEM?

Plecarea, Cătălin Drăghici, 2017, 22′

Un tată tânăr își împarte timpul între îndatoririle profesionale și familie. Ziua aniversării fiului de trei ani și promisiunea făcută acestuia sunt amenințate de fuga contra-cronometru prin aglomerația orașului, pentru munca sa de care depind mai multe persoane.

„Ionaș visează că plouă”

Ionaș visează că plouă, Dragoș Hanciu, 2017, 28’

Bătrânul Ionaș trăiește într-un sat izolat din Maramureș. El își petrece nopțile de vară păzindu-și singur lanul de porumb de mistreți. Pericolul cel mare este somnul, deoarece Ionaș știe că atunci când doarme nu este conștient de ce se întâmplă în jur. Deși lupta cu somnul și mistreții poate să pară mică, Ionaș duce un război cu timpul pe care nu îl poate învinge, realizând într-un final că este un simplu om.

„Pipa, sexul și omleta”

 

Pipa, sexul și omleta, Ana Maria Comănescu, 2016, 23′

Victor e atras de soția lui Filip. Filip e atras de soția lui Victor. Victor și Filip sunt vecini, dar mai ales, prieteni.

Prima noapte, Andrei Tănase, 2016, 17’

Intriga filmului este scurtă, însă complicațiile ei – multiple. Ziua de naștere a lui Alex se apropie, iar tatăl său, Călin, i-a pregătit o surpriză foarte specială: prima noapte de dragoste cu o fată.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.