Nicolae Grigorescu – preţ record de 11.000 de euro, la Artmark
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicolae-grigorescu-pret-record-de-11-000-de-euro-la-artmark/

,,Visare – Portretul Zettinei Urechia”, de Nicolae Grigorescu, deţine recordul pentru cel mai scump desen vândut într-o licitaţie românească de artă, după ce, joi, la Licitaţia de Alb Negru organizată de casa Artmark, a fost adjudecat cu suma de 11.000 de euro, dublul preţului de pornire.

Un articol de Andrada Văsii|22 noiembrie 2013

„Visare – Portretul Zettinei Urechia“, de Nicolae Grigorescu, deţine recordul pentru cel mai scump desen vândut într-o licitaţie românească de artă, după ce, joi, la Licitaţia de Alb Negru organizată de casa Artmark, a fost adjudecat cu suma de 11.000 de euro, dublul preţului de pornire.

Licitaţia de Alb-Negru organizată de Artmark joi seară confirmă interesul în creştere pentru operele de grafică realizate de marii artişti români, atât de patrimoniu cât şi contemporani.

Cu încasări de 105.000 de euro, o rată de adjudecare de 80% şi 111% faţă de estimările maxime ale casei Artmark, respectiv cu 10% peste vânzările licitaţiilor de profil din anii 2011 şi 2012 şi recordul pentru cel mai scump desen tranzacţionat pe piaţa de artă din România, licitaţia a permis o analiză comparativă a graficii unor artişti importanţi, consacraţi în primul rând ca pictori.

Rezultate remarcabile în Licitaţia de Alb-Negru au avut Nicolae Grigorescu, 11.000 de euro pentru noul record – cel mai scump desen vândut într-o licitaţie românească de artă, „Visare – Portretul Zettinei Urechia”, la dublul preţului de pornire -, Nicolae Tonitza – cu vânzări totale de aproape 20.000 de euro la licitaţie – şi Francisc Şirato – al cărui tuş „Peisaj din Sighişoara” a fost cel mai disputat lot, fiind adjudecat după 20 de paşi de licitare, la valoarea de 4.250 de euro, de peste două ori mai mare decât estimarea maximă a experţilor.

Nicolae Grigorescu si Teodor Aman

Lucrări semnate de Teodor Aman şi de Nicolae Grigorescu

Creşteri procentuale cu peste 10% a înregistrat şi cea de-a doua licitaţie a serii de joi, „România Iluministă – Primele Lumini”, unde un exemplar rar al unei cărţi a lui Dimitrie Cantemir scrie recordul: „Istoria Creşterii şi Descreşterii Imperiului Otoman”, adjudecat cu 8.000 de euro, dublul preţului de pornire. Comparativ, în 2012, un exemplar al volumului „Descrierea Moldovei”, de acelaşi autor, era adjudecat cu 5.000 de euro.

De asemenea, Licitaţia Valorile Tradiţionale din seara de marţi a avut vânzări totale de 170.000 de euro şi o rată de adjudecare de 87%, cea mai valoroasă operă vândută fiind „Interior la Viforâta”, de Gheorghe Petraşcu (47.500 de euro), urmată de „La Şipot”, de Ion Theodorescu-Sion (26.000 de euro).

Piaţa românească de artă încheie sezonul la Artmark cu Licitaţia de Crăciun, inclusiv o selecţie din colecţia de vinuri Mouton Rothschild, pe 11 decembrie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, şi Licitaţia de Iarnă, ediţie aniversară, Artmark – după 5 ani, pe 18 decembrie, la Ateneul Român, notează Mediafax.

Expoziţiile de cadouri de Crăciun şi capodopere ale Picturii Româneşti pot fi vizitate la Palatul Cesianu-Racoviţă începând de marţi.

Foto credit: Artmark, Nicolae Grigorescu

22
/11
/22

AntrepreMAME – o comunitate de business și Art&craft, dedicată segmentului feminin, pentru a încuraja și sprijini inițiativele antreprenoriale, vă învită la Conferințele AntrepreMAME – ediția I. „Evele” învață din greșeli, un eveniment dedicat femeilor antreprenor, care fac sau doresc să facă primii pași în antreprenoriatul românesc. Evenimentul va avea loc la Opera Comică pentru Copii, București, pe 14 decembrie 2022.

21
/11
/22

Până pe 3 decembrie este disponibilă colecția de 100 de lucrări originale, în ediție limitată, „Mimi’s Tea Party” a artistei Mimi Pleșoianu (Mimificator) la Art Machine, proiect inițiat de gruparea artistică Pastila Roz. Acestea pot fi achiziționate de la automatul de tip vending machine amplasat în București, în Cărturești Parklake.

11
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022, de la ora 16:30, la Opera Naţională Bucureşti, în Foaierul Galben, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Învingătorii Sclerozei Multiple - Călător printre forme şi culori”, semnată de Simona Carolina Tănase, ea însăşi diagnosticată cu scleroză multiplă şi Preşedintele Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple.

04
/11
/22

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate - Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”.

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.