Nicolae Margineanu – Premiul pentru Întreaga Activitate, la Gala Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicolae-margineanu-premiul-pentru-intreaga-activitate-la-gala-gopo/

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul şi directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el şi de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda şi un Premiu Special, proiecţionistei Elena Ciocan.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2014

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul și directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el și de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, proiecționistei Elena Ciocan.

Nãscut în anul 1938 la Cluj, Nicolae Mărgineanu a absolvit cursurile Institutul de Teatru si Cinematografie I.L.Caragiale, în 1968 (secția Imagine film). După o bogată activitate ca operator de film, din 1978 s-a dedicat regiei, devenind unul dintre regizorii de referință ai filmului românesc, informează Mediafax.

Din 1990 este și producător de film. De-a lungul timpului, a semnat imaginea la 8 filme de lung metraj.

Nicolae Mărgineanu a fost onorat de-a lungul anilor cu numeroase distincţii, dintre care amintim Premiul pentru scenariu (1991), cu Undeva în Est și Premiul Special al Juriului (1994), cu Privește înainte cu mânie, film lansat în secțiunea Panorama a festivalului de la Berlin și laureat cu Marele Premiu la Cinema de la Pesaro și cu Delfinul de argint și Premiul FIPRESCI la Troia, în Portugalia.

Privește înainte cu mânie, un film de Nicolae Margineanu

În ultimii ani, regizorul s-a concentrat în special pe filmul documentar: Amfiteatre și închisori (2010), Demascarea (2011), Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu (2012) și George Manu, rectorul din Zarca Aiudului (2013).

Actualmente, Nicolae Margineanu se află în pregătire cu un nou lungmetraj de ficțiune, Poarta Albă.

Nicolae Margineanu

Organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special şi proiecționistei Elena Ciocan

Vreme de mai bine de jumătate de secol (1962-2014), iubitorii de cinema au avut la Studio, cinematograful de pe Magheru, un prieten de nădejde: Elena Ciocan – „doamna Nuți” pentru cei apropiați și la fel de cinefili ca și ea.

Devenită proiecționist înainte de împlinirea majoratului, Cinema Studio a devenit a doua sa casă (la final de ani ’60, de exemplu, se proiectau aproape 50 de filme în fiecare săptămână) și în care a cunoscut personalități importante ale cinema-ului național și internațional: Kirk Douglas, Jean Paul Belmondo, Nikita Mihalkov.

Cea de-a opta ediție a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 24 martie și care va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema și online pe www.premiilegopo.ro și www.procinema.ro.

Foto cu Nicolae Margineanu şi Elena Ciocan – Wikipedia, Cinemagia

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).

02
/06
/22

Pe 8 și 9 iunie, bibliotecarii din județul Gorj vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România. Am deschis seria de cursuri în Dâmbovița și Tulcea, unde au participat peste 45 de bibliotecari din cele două județe.

02
/06
/22

Lungmetrajele „Light Sleeper”, cu Willem Dafoe și Susan Sarandon în distribuție, și „Dom Hemingway”, cu Jude Law și Mădălina Ghenea, vor avea premiera la Warner TV în primul weekend din luna iunie. „Viața de noapte/ Light Sleeper”, scris și regizat de Paul Schrader, scenarist al unor filme ca „Taxi Driver” și „American Gigolo”, a avut premiera în competiția Berlinalei din 1992.

02
/06
/22

Filmul documentar Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARe a Muzeului de Artă Recentă din București (MARe). Delta Bucureștiului este al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013). Povestea este spusă prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, filmul urmând să aibă premiera în cinematografe în toamna acestui an.

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.