Noaptea Albă a Filmului Românesc cu Luminița Gheorghiu și Margareta Pâslaru
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-alba-a-filmului-romanesc-cu-luminita-gheorghiu-si-margareta-paslaru/

Noaptea Albă a Filmului Românesc face din filmele româneşti vedetele serii de 20 septembrie.

Un articol de Andrada Văsii|13 septembrie 2013

Noaptea Albă a Filmului Românesc face din filmele românești vedetele serii de 20 septembrie.

Cinefilii sunt așteptați în număr cât mai mare la unul dintre cele mai importante evenimente de promovare a cinematografiei autohtone, Noaptea Albă a Filmului Românesc.

Titluri lansate recent pe marile ecrane, premiere, comedii, drame sau documentare, programul Nopții Albe este și în acest an unul extrem de ofertant.

Cea de-a patra ediție a evenimentului a pregătit spectatorilor o serie de proiecții speciale ale unor filme de referință pentru cinematografia românească.  În 1993, regizorul Nae Caranfil își lansa primul lungmetraj din carieră, ,,È pericoloso sporgersi”, selectat în cadrul ,,Quinzaine des Réalisateurs” (Festivalul de Film de la Cannes) și distins cu patru premii internaţionale şi cu două premii naţionale: Marele Premiu la Festivalul Internaţional al Filmului de la Bratislava, 1993; Premiul Criticii ,,Michel Pérez” la Festivalul Internaţional al Filmului de la Montpellier, Franţa, 1993; Premiul Special al Juriului şi Premiul Franţei de Vest la Festivalul European al Filmului, Boule, Franţa, 1994; Premiul pentru Scenariu şi Premiul de Debut al Uniunii Cineaştilor din România, 1993.

Noaptea Albă a Filmului Românesc plină de evenimente speciale

Noaptea Albă a Filmului Românesc îi dedică o proiecție specială unuia dintre cei mai importanți regizori ai Noului Val, la 20 de ani de la debutul său. Filmul va putea fi vizionat la Muzeul  Naţional al Ţăranului Român, de la h 23:00.

Un omagiu îi este adus legendei vii a muzicii ușoare românești, Margareta Pâslaru, care a împlinit în acest an 70 de ani.

Cântăreață, compozitoare și textieră română de muzică ușoară-pop, folclor, actriță de teatru și film, realizatoare TV și Radio, Margareta Pâslaru este o personalitate complexă a culturii românești, vocea inconfundabilă și farmecul său propulsând-o în rândul celor mai îndrăgiți artiști.

În film, unul dintre cele mai importante roluri ale carierei sale este cel din ,,Un film cu o fată fermecătoare”  (r. Lucian Bratu). Interpretarea ei plină de naturalețe va putea fi admirată la proiecţia specială din cadrul Nopţii Albe, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de la h 21:00.

Noapte Albă cu Luminița Gheorghiu

La Noaptea Albă a Filmului Românesc este celebrată în acest an și actriţa Luminița Gheorghiu. Trei filme din cariera sa vor putea fi urmărite de publicul bucureștean.

Considerat de majoritatea criticilor unul dintre cele mai bune filme românești și una dintre cele mai reușite ecranizări, ,,Moromeții” (r. Stere Gulea) a fost lansat în 1987.

Noaptea Alba a Filmului Romanesc

Filmul ,,Moromeții” (r. Stere Gulea), lansat în 1987, va rula la Noaptea Albă a Filmului Românesc.

Rolul Catrinei Moromete îi aduce Luminiței numeroase aprecieri, precum și o Diplomă de Onoare din partea Asociației Cineaștilor din România. Filmul va putea fi vizionat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de la h 18:00.

La douăzeci și cinci de ani după ,,Moromeții”, regizorul Stere Gulea, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile și actrița Luminița Gheorghiu au colaborat la o alta ecranizare, a romanului,, Sint o babă comunistă!” (Dan Lungu). Viaţa liniştită de provincie a soţilor Emilia şi Ţucu este dată peste cap atunci când fiica lor se întoarce din Canada, împreună cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situaţie complicată şi în acelaşi timp amuzantă. Producţia recent lansată în cinematografe va putea fi urmărită la Noaptea Albă, la CinemaPRO, de la h 24:00.

Nu în ultimul rând, spectatorii o vor putea vedea pe Luminița Gheorghiu și în filmul românesc cu cei mai mulți spectatori din ultimii 20 de ani, ,,Poziția Copilului” (r. Călin Peter Netzer), distins cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, reprezentând propunerea României la Premiile Oscar. Cei care nu au văzut filmul, dar şi cei care doresc să-l revadă, sunt aşteptaţi pe 20 septembrie la Cinema Studio, de la h 24:00.

Cinefilii vor putea savura la Noaptea Albă și comedia ,,Buletin de București” (r. Virgil Calotescu), care aniversează 30 de ani de la premieră. Proiecţia specială va avea loc în Parcul Herăstrău, de la h 20:00.

Info:

Spectatorii sunt așteptați la proiecțiile de film românesc în locațiile: Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Muzeul Naţional al Tăranului Român, Parcul Herăstrău, Club Control, Dianei 4, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”.

În Cluj, Noaptea Albă va avea loc la Cinema Victoria şi Casa TIFF.

Foto credit: Cinemagia

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).

02
/07
/16

Sâmbătă, pe 2 iulie, are loc Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul care pune pe acelasi ecran scurtmetraje premiate la Oscar, Cannes, Sundance sau Cesar, mai exact 28 de povești din 15 colțuri ale lumii. În București maratonul va aduce la viață Pavilionul Central Romexpo, devenit astfel cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional, cu 10.000 de metri pătrați dedicați filmelor scurte. Accesul la eveniment se face începând cu ora 20.00 iar proiecțiile încep la ora 21.00.

01
/07
/16

A 89-a ediție a galei premiilor Oscar se va desfășura în 26 februarie 2017 la Los Angeles, a anunțat joi Academia care organizează marea sărbătoare a filmului. Lista completă a nominalizărilor va fi dezvăluită în 24 ianuarie, după un vot deschis între 5 și 13 ianuarie celor circa 6.200 de membri ai Academiei de arte și științe cinematografice.

01
/07
/16

Din 22 iulie, Transilvania Film aduce pe marile ecrane din România Francofonia, cel mai recent film al renumitului regizor rus Alexander Sokurov. Câștigător al Premiului Fedeora pentru Cel mai bun film european la Festivalul de la Veneția și proiectat la Toronto, San Sebastian, Londra, Salonic sau Göteborg, Francofonia explorează un episod controversat din timpul celui de-al doilea război mondial: soarta operelor de artă din Muzeul Luvru, în timpul ocupației naziste.