Noaptea Alba a Filmului Romanesc, în Bucureşti şi Cluj-Napoca
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-alba-a-filmului-romanesc-in-bucuresti-si-cluj-napoca/

Cea de-a cincea ediţie a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc, unde vor fi proiectate producţii precum „Balanţa”, de Lucian Pintilie, şi „Sunt o babă comunistă”, de Stere Gulea, va avea loc pe 19 septembrie, în Bucureşti şi Cluj-Napoca.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2014

Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze producţii recent lansate pe marile ecrane, care s-au bucurat de succes la public, dar şi de filme clasice, care au rămas în istoria cinematografiei româneşti.

Din selecţie nu lipsesc nici documentare originale şi cele mai bune scurtmetraje româneşti ale anului 2014, notează Mediafax.

Secţiunea Panorama 2013 aduce cele mai apreciate titluri ale anului trecut, printre care se numără filmul lui Stere Gulea „Sunt o babă comunistă”, avându-i ca protagonişti pe Marian Râlea şi Luminiţa Gheorghiu, dar şi ecranizarea binecunoscutei nuvele „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, ce îşi aşteaptă fanii pentru o porţie de horror românesc.

Alături de ele, vor mai fi difuzate filmele „Funeralii fericite”, de Horaţiu Mălăele, şi „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski (premiul Gopo pentru cel mai bun debut 2014).

Din categoria documentare, cinefilii se vor bucura de „Afacerea Tănase”, de Ionuţ Teianu, de „City Tour”, în regia lui Andrei-Nicolae Teodorescu, dar şi de „Bucureşti, noaptea-alba-a-filmului-romanescunde eşti?”, de Vlad Petri.

Iubitorii de film clasic se vor putea bucura la Noaptea Albă de două titluri intrate în patrimoniu, semnate de regizorul Lucian Pintilie – „Balanţa”, pentru care Maia Morgenstern a fost premiată, în 1993, de Academia de Film Europeană, şi „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, cu Victor Rebengiuc.

În Bucureşti, spectatorii sunt aşteptaţi la proiecţiile de film programate la Cinema Studio, Cinema Patria, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO, Muzeul Naţional al Ţăranului Român – Studioul Horia Bernea, MNTR Open Air, Dianei 4, J’ai Bistrot şi Parcul Tineretului.

Cinefilii din Cluj-Napoca vor putea viziona filme româneşti la Cinema Victoria şi Casa TIFF.

 

Foto: Noaptea Alba a Filmului Romanesc – romfilmpromotion

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.