”Noaptea Lungă a Filmelor Scurte”, pe 28 iunie, la Grădina Botanică București
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-lunga-a-filmelor-scurte-pe-28-iunie-la-gradina-botanica-bucuresti/

Ajunsă la a 6-a ediţie, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul-maraton al iubitorilor de cinema în doze mici, va avea loc anul acesta pe 28 iunie, la Grădina Botanică din Bucureşti. O noapte întreagă în care scurtmetrajele premiate ale anului vor anima un colţ liniştit al capitalei, locul perfect pentru evadare urbană.

Un articol de Liliana Matei|15 mai 2014

La Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2014, Grădina Botanică se transformă în sală de cinema outdoor iar cerul liber şi iarba verde vor fi decorul pentru cel mai mare picnic nocturn din București: două ecrane gonflabile, șase ore de filme scurte, muzică și jocuri.

Este singura noapte din an în care spectatorii prind răsăritul de soare urmărind povești cinematografice alături de mii de cinefili. Programul evenimentului din 28 iunie aduce la un loc premiatele din marile festivaluri de film europene și americane: Oscar, Sundance, Berlin, Rotterdam International Film Festival, Aspen ShortFest sau Raindance Film Festival.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte e organizată în fiecare vară de ShortsUP, numitorul comun al filmelor scurte și bune din toată lumea. Anul trecut, peste 2000 de spectatori s-au adunat pe iarba Grădinii Botanice din Bucureşti pentru a vedea filme scurte la evenimentul-retrospectivă Best Of ShortsUP.

Până la picnicul nocturn al verii, spectatorii bucureșteni se vor întâlni cu scurtmetrajele ShortsUP sâmbăta aceasta, 17 mai, la Noaptea Muzeelor, în cadrul expoziției World Press Photo Bucureşti, amplasată în Piața Universității. O selecție de filme scurte documentare ce explorează teme sociale, politice și culturale de actualitate va completa atmosfera celei mai importante expoziții internaționale de fotojurnalism. Colecția de scurtmetraje documentare de la Noaptea Muzeelor va rula outdoor începând cu ora 21:00 iar intrarea este liberă.

Consumul de filme scurte și bune e recomandat zilnic, pentru menținerea antrenamentului cinefil și alimentarea resurselor de inspirație. Recomandări și selecții tematice de scurtmetraje online în fiecare zi pe site-ul www.shortsup.ro.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.