Nobel alternativ pentru literatură acordat în urma votului public
https://www.ziarulmetropolis.ro/nobel-alternativ-pentru-literatura-acordat-in-urma-votului-public/

Un premiu Nobel alternativ pentru literatură urmează să fie acordat în acest an, după ce Academia suedeză, confruntată cu un scandal din zona #metoo, a amânat pentru 2019 decernarea distincţiei, informează lefigaro.fr.

Un articol de Petre Ivan|23 iulie 2018

Un grup de intelectuali scandinavi a decis să împrospăteze imaginea premiului Nobel, anunțând acordarea unei noi distincții care ar recompensa cei mai reprezentativi autori contemporani.

Fotograful Jean-Claude Arnault, soțul Katarinei Frostenson, membră a Academiei Suedeze, instituția care decernează în mod normal reputata distincție, a fost acuzat în ultimele șase luni de viol și hărțuire sexuală de nu mai puțin de 18 femei.

Aceasta a făcut ca acordarea premiului Nobel pentru literatură pentru acest an să fie amânată pe anul viitor. În octombrie 2019, Academia Suedeză ar urma, așadar, să acorde două distincții pentru literatură.

Între timp, mai mulţi intelectuali suedezi au format grupul Noua Academie și au lansat o nouă distincție pentru literatură pe care o opun celebrului premiu pe care îl acuză că este marcat de conflicte de interese, aroganță, sexism și ține de privilegii.

Kazuo Ishiguro, laureatul premiului Nobel pentru Literatură din 2017

Noua organizație a atras sprijinul unor personalități din domenii diferite insistând asupra unor valori ca democrație, deschidere, empatie și respect.

În jur de două sute de bibliotecari din Suedia au alcătuit o listă de 155 de autori contemporani care a fost redusă până la urmă la 47 de nume.

Între aceștia se regăsesc scriitori ca finlandeza Sofi Oksanen, britanica Zadie Smith sau italianca Elena Ferrante, dar și celebrități ca americanul Don DeLillo, canadianca Anne Carson, israelianul Amos Oz ori japonezul Haruki Murakami. Dintre nominalizați nu lipsesc J.K. Rowling, Patti Smith, Margaret Atwood, Neil Gaiman, indianca Arundhati Roy sau poloneza Olga Tokarczuk.

Finaliști vor fi numai trei dintre acești autori, selectați de către un juriu, laureatul urmând să fie anunțat pe 14 octombrie.

Câștigătorul ar urma să primească 97.500 de euro, adunați prin finanțare participativă și mecenat. Câștigătorii premiului Nobel primesc 900.000 de euro.

Festivitatea de decernare a Noului premiu de literatură va avea loc pe 10 decembrie.

Foto: Nobel alternativ pentru literatură – facebook

 

07
/01
/16

Scriitorul Mircea Cărtărescu va fi invitatul Institutului Cultural Român și al Teatrului Dramatic Regal din Stockholm la un eveniment organizat pe 24 ianuarie, în parteneriat cu editura Albert Bonnier. Întâlnirea are ca punct de plecare publicarea în limba suedeză a volumului ''Levantul'', în 2015, în traducerea lui Inger Johansson.

22
/12
/15

În anii '50 ai secolului trecut, Nicolae Labiş (2 decembrie 1935 - 22 decembrie 1956) şi Nichita Stănescu erau doi poeţi foarte tineri, în plină ascensiune. Amândoi au devenit rapid celebri. Mai întâi Labiş. Puţin mai târziu, Nichita.

22
/12
/15

Știați când se primeau crenvurștii la restaurantul Berlin din centrul Bucureștiului? Dar de „povestea cozii” ați auzit? Oare cum se iubea la 14 grade, cu zăpada intrată în apartament? Câțiva scriitori români deapănă, cu haz, amintiri din comunism.

18
/12
/15

Când prietenii de la Ziarul Metropolis mi-au solicitat un Top 3 al cărților citite în 2015 le-am mulțumit pentru încredere. Faptul că cineva încă te bănuiește că ai citit 3 cărți într-un an e semn de mare prețuire. Nu puteam să le înșel așteptările, așa că în ultimele ore am lecturat 3 cărți... exact acelea care îmi plăcuseră cel mai mult înainte de solicitare.

17
/12
/15

Cultura română rămâne mai săracă la finalul acestui an, după ce regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, actorii Eusebiu Ștefănescu şi George Motoi, compozitorul Marcel Dragomir, traducătoarea Antoaneta Ralian sau scriitorul și dramaturgul Valentin Nicolau ne-au părăsit în 2015.

16
/12
/15

„Oameni de unică folosință” este o poveste despre drama unui bolnav de Alzheimer, un „film” derulat fotogramă cu fotogramă, care, dincolo de problemele psihologice complexe pe care le pune, transmite o puternică emoţie. Romanul grafic cu acest nume, scris și ilustrat de Elena Ciolacu, se lansează oficial joi, 17 decembrie, de la ora 18.30, la Casa cu Rost (Calea Victoriei, nr. 155).

16
/12
/15

Nu mai puţin de 150 de cărţi având autograful lui Jeff Kinney, autorul bestsellerului „Jurnalul unui puşti”, îşi aşteaptă cititorii. Editura Arthur va pune la dispoziția fanilor, prin concursuri și prin intermediul partenerilor, cele 150 de exemplare din volumul 10 al seriei „Jurnalul unui puști”, Ca pe vremuri (ediţia în limba română, traducere de Andra Matzal), semnate de autor.

12
/12
/15

În noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983, Nichita Stănescu ajungea la Spitalul de Urgență Fundeni, acuzând dureri puternice în zona ficatului. Cu o zi înainte fusese la nunta unor prieteni. A ajuns la București, cu trenul, chiar în seara aceea, cu câteva ore înainte să moară.

10
/12
/15

Miercuri-seară, de la 18.30, la Ateneul Român, care a fost plin, autorul de bestseller-uri Eric-Emmanuel Schmitt s-a întâlnit cu criticul de teatru Marina Constantinescu, pentru un dialog despre literatură și teatru, dialog care a fost marcat de panseuri adânci.

10
/12
/15

Un monument dedicat filosofului și scriitorului Emil Cioran a fost dezvelit în Capitală, la intersecția străzilor Gara de Nord și Mircea Vulcănescu. Turnarea și transpunerea în bronz a bustului a fost gata în 2013, iar soclul, confecționat din calcar de Vrața, adus din Bulgaria, a fost terminat anul acesta.

09
/12
/15

„Cu adevărat unic, fabulos şi acid”, romanul scriitorului și muzicianului american de origine iraniană Ali Eskandarian, Anii de aur, a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”. Anii de aur a apărut în Statele Unite după moartea tragică a autorului şi a cunoscut un succes instantaneu.

08
/12
/15

O seară de lectură, organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea scriitorului avangardist Gellu Naum, va avea loc miercuri, de la ora 19.00, la Café Verona din Bucureşti.

08
/12
/15

“Ce va fi pe mai departe e, pur şi simplu, voia lui Dumnezeu şi, deci, destin personal. Am filmat inclusiv emisiunile din 30 şi 31 decembrie 2015 şi mă amuz cu tandreţe la gândul că ultima înregistrare are ca subiect o enciclopedie universală a vinului, ca semn de împărtăşire întru bucurie şi nădejde. Cu tot sufletul al domniilor voastre, Dan C.” - Dan C. Mihăilescu a anunţat, pe site-ul său, "decesul" emisiunii "Omul care aduce cartea", pe care a prezentat-o timp de 16 ani, la Pro TV.