Nouă zile până la cel mai longeviv festival competițional de lung metraje din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/noua-zile-pana-la-cel-mai-longeviv-festival-competitional-de-lung-metraje-din-bucuresti/

Timp de 5 zile, între 28 iunie – 2 iulie, Bucureştiul redevine destinaţia preferată a pasionaţilor de film, prin organizarea celei de-a XIII-a ediţii a BIFF – Bucharest International Film Festival, cel mai longeviv festival competiţional de lung metraje din Capitală.

Un articol de Petre Ivan|19 iunie 2017

Evenimentul este o incursiune culturală în specificul și identitatea unor comunități diverse, o competiție profesională de idei, tehnici și cadre, dar mai ales o ocazie unică de descoperi filme uluitoare sau scurtmetraje experimentale, multe memorabile.

Pe scurt, o călătorie fantastică în arta cinematografică a lumii, învăluită în aromele de tei și praf ale Bucureștiului.

Filme – eveniment ale Festivalului

Filmul The Secret Scripture deschide ediția din acest an a Festivalului. O producție irlandeză în regia lui Jim Sheridan, filmul aduce în prim-plan două figuri de referință din diferite generații ale cinematografiei: Vanessa Redgrave, distinsă cu numeroase premii precum Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol secundar, Globul de Aur pentru cea mai bună actriță (dramă) sau Globul de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar (TV) și Rooney Mara, nominalizată pentru cea mai bună actriță la Premiul Oscar (2011), la Cannes și la Globul de Aur (2015). Cele două sunt secondate de Theo James, Eric Bana și Omar Sharif jr.

Filmul prezintă povestea lui Roseanne McNulty, o femeie frumoasă si vibrantă în tinerețe, care își petrece cea mai mare parte a vieții închisă într-un spital de boli mintale din Irlanda rurală, de atât de mult timp încât nimeni nu își mai amintește motivul pentru care a fost internată. Se pare că există însă un jurnal secret, capabil să dezlege misterele acestei povești.

Pentru seara de închidere a Festivalului, organizatorii au pregătit filmul Road to Mandalay (2016), o coproducție Taiwan, Franța, Germania și Myanmar regizată de Midi Z și distinsă cu numeroase premii la festivalurile de la Veneția, Toronto, Bruxelles. Filmul vorbește despre destinele a doi imigranți, Lianqing și Guo, doi oameni cu personalități diferite, dar legați de un destin comun, amândoi în căutarea unei vieți mai bune în Thailanda, o țară cu vise uneori împlinite, dar adesea zdrobite.

Juriul competiției | Juriul Festivalului BIFF 2017 reunește nume precum Brontis Jodorowsky – actor chilian și director de teatru la Paris, Carla Vulpiani – director de programe la Festivalul Internațional de Film de la Milano, Franziska Petri – actriță de origine germană, aclamată pentru extraordinara performanță în Izmena – Betrayal, în regia lui Kirill Serebrennikov, Laurențiu Damian – regizor de film documentar și de ficțiune, critic de film, doctor în cinematografie și media și Paolo Genovese – regizor și scenarist italian, distins în 2016 cu Premiul pentru cel mai bun scenariu în cadrul Festivalului de film Tribeca și Cel mai bun film în cadrul premiilor David di Donatello, pentru filmul Perfect Strangers.

Li se alătură juriul de critici de film format din Manuela Cernat – profesor universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale, Giulia Dobre – antropolog vizual la Radio România, și Ionuț Mareș – jurnalist și critic de film și totodată selecționerul competiției Festivalului de Film European Ceau, Cinema! de la Timișoara şi al competițiilor de scurtmetraje ale Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL de la Sfântu Gheorghe.

Lucian Pintilie – filmul între pagini de carte

BIFF 2017 prilejuiește lansarea cărții – eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Cartea, publicată de editura Nemira, a fost declarată „cea mai bună carte străină” de către Sindicatul Criticilor de Cinema din Franța în 2010 și include povești ale marilor spectacole și filme ale regizorului Lucian Pintilie, dar și confesiuni, pagini de jurnal de regie și cronici de film.

Lansarea are loc joi, 29 iunie, la Cinema Elvira Popescu, în cadrul unui eveniment deschis la 17.30 cu proiecția filmului Tertium non datur și continuat cu o discuție despre carte în prezența autorului.

Discuția este moderată de Monica Andronescu și se bucură de prezența unor invitați speciali, precum Mihai Chirilov, Marie-France Ionesco, Corneliu Porumboiu, Victor Rebengiuc, Andrei Șerban, Corina Șuteu.

Identitatea vizuală de anul acesta este realizată de Pink Stripe Group, Chainsaw Europe și The Brewery. “Pornind de la numărul acestei ediții – a 13-a, am combinat look-ul minimalist al posterelor de cinema cu elemente de design românesc și cu o tușă de superstiție, valabilă nu numai în București”, au declarat cei care semnează conceptul și realizarea posterului.

Începând din acest an, directorul creativ al festivalului este Dan Drăghicescu.

Foto: BIFF – http://b-iff.ro/

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.