Noul patriarh copt catolic, recunoscut de către Papa Benedict al XVI-lea
https://www.ziarulmetropolis.ro/noul-patriarh-copt-catolic-recunoscut-de-catre-papa-benedict-al-xvi-lea/

Papa Benedict al XVI-lea şi-a dat acordul faţă de alegerea noului patriarh copt catolic al Alexandriei, Ibrahim Isaac Sidrak, a anunţat vineri Vaticanul.  Sinodul Bisericii copte catolice, aparţinând de Roma şi minoritară faţă de comunitatea coptă ortodoxă, s-a reunit la începutul acestei săptămâni la Moqattam şi după consultarea Papei a acceptat demisia prezentată de cardinalul […]

Un articol de Andrada Văsii|18 ianuarie 2013

Papa Benedict al XVI-lea şi-a dat acordul faţă de alegerea noului patriarh copt catolic al Alexandriei, Ibrahim Isaac Sidrak, a anunţat vineri Vaticanul. 

Sinodul Bisericii copte catolice, aparţinând de Roma şi minoritară faţă de comunitatea coptă ortodoxă, s-a reunit la începutul acestei săptămâni la Moqattam şi după consultarea Papei a acceptat demisia prezentată de cardinalul Antonios Naguib /77 ani/. Acesta a fost nevoit să se retragă din motive de sănătate, notează AFP.

Sinodul bisericii orientale, care număra în urmă cu câţiva ani 250.000 de credincioşi, din care mulţi au emigrat, l-a ales pe monseniorul Sidrak /57 ani/, licenţiat în teologie dogmatică la Universitatea Iezuită Gregoriană din Roma, care din 2002 era episcop de Minya şi curator al Catedralei patriarhale din Cairo.

Confirmarea Papei Benedict al XVI-lea, ”Ecclesiastica Communio”, completează noua conducere a Bisericii copte în Egipt. În decembrie, Tawadros al II-lea a fost întronizat patriarh al Bisericii copte ortodoxe în Egipt, cea mai mare comunitate creştină în Orientul Mijlociu /între 6-10% din 83 milioane locuitori/.

Cei doi prelaţi au dificila sarcină de a conduce comunitatea creştină în contextul progreselor înregistrate de islamişti, după alegerile prezidenţiale din iunie anul trecut, când la conducerea statului egiptean a fost ales Mohamed Morsi, provenit din organizaţia Fraţii Musulmani.

Atacurile asupra bisericilor şi intimidarea creştinilor de către militanţi islamişti preocupă conducerea Bisericii copte.

Conform ANSA, preşedintele Morsi l-a desemnat pe fostul său vicepreşedinte, Mahmoud Mekki, ambasador pe lângă Sfântul Scaun, iar această numire va intra în vigoare după ce va fi recunoscută de Vatican.

La începutul lunii ianuarie, Sfântul Scaun l-a numit pe nunţiul său la Teheran, francezul Jean-Paul Gobel, drept reprezentantul Vaticanului la Cairo şi pe lângă Liga Arabă.

Sursa: Agerpres

28
/02
/17

Din 1 și până în 31 martie, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Campania “Ascultă 5 minute de muzică clasică” a pornit în octombrie 2010 și de atunci s-a derulat bianual, pe parcursul lunilor martie și octombrie.

28
/02
/17

Între 1-5 martie 2017 la Cinemateca Union din Bucureşti va avea loc o retrospectivă In Memoriam, a filmelor regizate de Radu Gabrea, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie de 10 filme regizate de regretatul cineast român. Filmele vor fi precedate de documentarul Interviuri cu Radu Gabrea. Intrarea va fi liberă.

28
/02
/17

Între 28 martie și 2 aprilie, în parteneriat cu Arsenal - Institute for Film and Video Art și cu sprijinul generos al Goethe-Institut, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF oferă publicului românesc rara oportunitate de a viziona câteva dintre cele mai provocatoare titluri din selecția prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin, din secțiunea sa de avangardă: Berlinale Forum Expanded.

28
/02
/17

„Moonlight” / „În lumina lunii” a câștigat, ieri dimineață, premiul pentru Cel mai bun film la cea de-a 89-a ediție a galei Premiilor Oscar. Drama scrisă și regizată de Barry Jenkins a mai obținut statuetele pentru Cel mai bun actor în rol secundar (Mahershala Ali) și Cel mai bun scenariu adaptat (Barry Jenkins). Din 10 martie, Moonlight poate fi văzut în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film.

28
/02
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA BERLIN Despre filmul maghiar câştigător al Ursului de Aur, „A Teströl és Lélekröl”/„On Body and Soul”, regizat de Ildikó Enyedi. Şi despre „The Dinner”, în regia Oren Moverman şi cu Richard Gere şi Steve Coogan - o dramă americană desfășurată în jurul unei cine dintr-un restaurant simandicos.

27
/02
/17

După aproape 36 ani de la ultima montare importantă pe o scenă bucureşteană, piesa de teatru Hagi Tudose se joacă pe scena Teatrului Metropolis (premiera fiind în octombrie 2016). Capul de afiş este reprezentat de actori consacraţi precum Virgil Ogăşanu, Virginia Mirea, Adela Mărculescu şi Costel Constantin.

27
/02
/17

O schiţă realizată de Rembrandt, care reprezintă un câine, a fost autentificată după ce timp de 250 de ani a fost atribuită unui pictor german specializat în tablouri cu animale. Descoperirea a fost descrisă drept ”o senzaţie” de reprezentanţii Muzeului Herzog Anton Ulrich, din Braunschweig, unde schiţa a fost expusă timp de mai multe decenii şi era prezentată ca o lucrare a artistului Johann Melchior Roos.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

27
/02
/17

CORESPONDENȚĂ DE LA BERLIN Despre cât de greu se obţin biletele la proiecţiile din cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Despre filmul care a deschis ediţia din acest an - "Django", povestea celebrului chitarist de jazz Django Reihardt. Şi despre o dramă japoneză plină de sensibilitate şi candoare.

26
/02
/17

Filmul „Lion/Saroo: Drumul spre acasă” care se bucură de un succes răsunător în toate colţurile lumii, se bazează pe o poveste reală, emoţionantă şi plină de candoarea şi speranţa regăsirii familiei.