Noul roman al lui Paul Auster, printre finalistele la Premiul Man Booker
https://www.ziarulmetropolis.ro/noul-roman-al-lui-paul-auster-printre-finalistele-la-premiul-man-booker/

Noul roman al scriitorului american Paul Auster, „4321”, este una dintre cele şase cărţi finaliste ale ediţiei din 2017 a prestigiosului Premiu Man Booker (Man Booker Prize), decernat celui mai bun roman original în limba engleză. Câştigătorul acestui premiu va fi anunţat pe 17 octombrie la Londra şi va primi suma de 50.000 de lire sterline.

Un articol de Petre Ivan|14 septembrie 2017

Fin cunoscător al firelor narative, Paul Auster se întoarce după mai mulți ani de absență cu „4321”, un roman care imaginează patru vieți diferite pentru personajul său principal, Archie Ferguson.

O altă finalistă este americanca Emily Fridlund, al cărui prim roman, „History of Wolves”, a fost apreciat de critica de peste Atlantic. Publicat în luna august în Franța sub titlul de „Une histoire des loups”, cartea spune povestea lui Madeline, o fată solitară care trăiește în pădure cu părinți săi și care va fi fascinată de noii ei vecini.

Ultimul american de pe listă este George Saunders cu romanul său „Lincoln In The Bardoa”, care explorează moartea fiului lui Abraham Lincoln, Willie, la vârsta de 11 ani.

Două autoare britanice concurează pentru acest premiul prestigios în acest an. Fiona Mozley, absolventă a Universității din Cambridge, semnează la 29 de ani primul său roman, despre problema proprietății în mediul rural din Anglia, în timp ce scoțianca Ali Smith abordează în „Autumn” problema trecerii timpului.

De asemenea, pakistanezul Moshin Hamid, și el de naționalitate britanică, a fost selectat pentru cartea sa „Exit West”, care abordează subiectele imigrației și războiului civil într-o țară din Orientul Mijlociu pe care nu o numește.

Foto: Paul Auster, 4321 – facebook

 

27
/02
/20

Fragmente esențiale dintr-o carte-monument „Balcanii. De la sfârșitul Bizanțului până azi”, de Mark Mazower (profesor de istorie la Columbia University).

25
/02
/20

Ernesto Sábato (1911-2011) a fost unul dintre cei mai importanți scriitori argentinieni din secolul XX, dacă nu cel mai important. Alături de Borges și Cortázar, Sábato a dat o viață nouă literaturii sud-americane.

21
/02
/20

Marketingul face întâlnirea/interacțiunea dintre artiști și public posibilă. Este esențial, dat fiind că artele spectacolului nu există în lipsa receptării directe de către un public prezent în proximitate. Volumul combină fondul teoretic cu câteva studii de caz și opiniile unor personalități ale lumii culturale/profesioniști cu mulți ani de experiență. Printre ei: Emil Boroghină, Constantin Chiriac, Lucian Vărșăndan, Adrian Roman, Dan Bartha-Lazăr, Vava Ștefănescu, Gilda Lazăr, Marinela Țepuș, Tamara Susoi, Maria Sârbu și Simion Buia.

16
/02
/20

Pe 12 februarie s-au împlinit 126 de ani de la nașterea uneia dintre scriitoarele cele mai cunoscute ale României interbelice. Purtând un pseudonim pe care l-a dezagreat dar care a consacrat-o, Otilia Cazimir a fost o feministă a vremii ei, dar și iubita discretă a unui alt mare poet.

09
/02
/20

În „Fata cu Leica” (Editura Art, 2019), Helena Janeczek spune extraordinara poveste a fotografei Gerda Taro, prima femeie fotograf ucisă pe front și partenera legendarului Robert Capa. O carte de neratat!

09
/02
/20

Născut pe 9 februarie 1940, la Cape Town, scriitorul sud-african J.M. Coetzee, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (2003), împlinește astăzi 80 de ani. Cartea pe care v-o propunem este primul său roman, „Ținuturi în crepuscul” (Editura Humanitas Fiction).

06
/02
/20

Vineri, 21 februarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea şi poveştile altor fete refugiate din toată lumea”, apărut de curând la Editura Polirom, în traducerea Biancăi Alecu.

05
/02
/20

Pentru că februarie este luna iubirii (veți constata atât pe 14 februarie, cât și pe 24), ne-am gândit ce carte s-ar putea dovedi perfectă atât pentru doamne și domnișoare, cât și pentru domni. Am optat pentru „Cele zece iubiri ale lui Nishino”, de Hiromi Kawakami (Polirom, 2015, traducere din japoneză de Florin Oprina).